torstai 1. toukokuuta 2014

Brick Mansions ( 5/1/2/10), Hokkus Pokkus Mikko Mallikas (8/10), Yves Saint Laurent (7/10) ja Tuhat kertaa hyvää yötä (5/10)





Brick Mansions (2014)

 

Lajityyppi: Toiminta
Levittäjä: Finnkinon teatterilevitys
Ohjaaja: Camille Delamarre
Pääosissa: Paul Walker, David Belle, RZA
Ensi-ilta: 2.5.2014
Kesto: 1h 26 min
Ikäraja: 16

B- ja C- luokan toimintaelokuvia, joihin Brick Mansions kuuluu, ei pidä väheksyä. Ne voivat olla mitä mainiointa viihdettä, sillä eihän kaikkien elokuvien tarvitse palahduttaa tunteita tai piiloitella symboliikkaa. Jos haluaa nollata stressinsä ja syödä popparia, niin siihen tarvitaan äksöniä: Brick Mansions sijoittuu tulevaisuuden Detroitiin, jossa peitetehtävissä oleva huumepoliisi Damien (Paul Walker) saa käskyn tunkeutua muurien suojaamaan kaupunginosaan, jossa rikollispomo ja huumeparoni Tremaine (RZA) uhkaa käyttää uutta pommia. Damian tungetaan sinne Lino-nimisen entisen rikollisen pariksi, ja heillä on kymmenen tuntia aikaa pelastaa kaupunki. 




Tästä seuraa parivaljakolle mitä erikoisimpia lähitaistelukohtauksia, nolottavan huonoa näyttelemistä, henkeäsalpaavaa parkouria ja takaa-ajoja. Elokuva ei tuo mitään uutta tähän genreen, eikä mihinkään muuhunkaan. Se on täynnä kliseitä ja ennalta-arvattavia kohtauksia, mutta kuten sanottu, ei se tätä elokuvaa tuhoa. Mutta se, mikä on oikeasti typerää, on parkourin perustajan David Bellen repliikkien dubbaaminen Vin Dieselin äänellä, koska hänen oma ranskalaiskorostuksena on liian paksua! 


Kaikki muukin puhe kuulostaa dubatulta, koska se on sitä; Bric M ansions on käsikirjoittaja-tuottaja Luc Bessonin uusintaversio omasta District B13-elokuvastaan. Oli turhaa tehdä sama tarina toistamiseen, ja vieläpä niin, että David Belle uusii oman roolinsa. 




Pidin takaa-ajo-kohtauksista, huikeista parkour-tempuista, ja siitä että liian nuorena edesmenneen Paul Walkerin sai nähdä (ainoana) hyvänä näyttelijänä tässä elokuvassa.Viisi ja puoli pistettä kuitenkin. (Kuvat: Finnkino Oy)

Hokkus Pokkus Mikko Mallikas (dub)
Hokus Pokus Alfons Åberg (dub) (2013)



Lajityyppi: Animaatio
Levittäjä: Nordisk Film
Ohjaaja: Torill Kove
Pääosissa: Samuel Motsakov, Tommi Bäckman, Heikki Sankari, Veikko Honkanen, Katja Aakkula, Iris Kovalainen, Rebekka Ilmivalta
Ensi-ilta: 2.5.2014
Kesto: 1h 12 min
Ikäraja: S

Hokkus pokkus Mikko Mallikas kertoo pienestä pojasta, joka asuu isänsä kanssa, ja jonka elämää on hauska seurata. Mikko haluaa koiran, mutta isä ei ole samaa mieltä, vaikka Mikko onkin jo iso poika, melkein seitsemän. Hän tapaa puistossa oikean taikurin, jolla on oma koira ja joka osaa tehdä hurjia taikatemppuja. 


Mikko Mallikas leikkii taikurin koiran kanssa ja joutuu puistossa kohtaamaan isompia lapsia ja tilanteita, joita ei kovin helposti voikaan selvittää. Hän saa samalla viisaasti esitetyn oppitunnin rehellisyydestä ja anteeksiannosta. Optimistinen tarina on juuri sopivan arkinen, mutta samalla erikoinen. Se on suomeksi puhuttu ja sopii hyvin koko perheelle, varsinkin niille aivan pienimmille.Kahdeksan pistettä.(Kuva: Nordisk Film)

Yves Saint Laurent (2014)



Lajityyppi: Draama, elämäkerta
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Jalil Lespert
Pääosissa: Pierre Niney, Guillaume Gallienne, Charlotte Le Bon, Laura Smet, Marie de Villepin
Ensi-ilta: 2.5.2014
Kesto: 1h 46 min
Ikäraja: 12

Suuren taiteilijan ja vaatesuunnittelijan Yves Saint Laurentin elämästä kertova elokuva alkaa 1950-luvulta. Nuori ja tuskallisen ujo Yves sai Christian Diorin muotitalon johdettavakseen ja vaikka hänellä on riittävä määrä uutta luovaa lahjakkuutta, niin henkisesti hänellä ei ole kykyä hallita elämäänsä. Nuori nero löytää  suojelijakseen ja elämänkumppanikseen Pierre Bergén, joka pitää ohjia käsissään kun huumeet ja irtosuhteet ovat tuhota suunnittelijan kohtalon. 




Jos elokuva kertoo muotitaiteilijasta, niin olisi mahtavaa, että siinä olisi pääosassa muoti, suunnittelu, vaatteet ja luomisen salaisuus. Mutta ei, tämäkin elämänkerta kiinnittää katseen ennenkaikkea miesten väliseen ristiriitaiseen suhteeseen, erilaisiin riippuvuuksiin -  ja romuttaa samalla tietoisesti kaikenlaisen väärän ihailun. Elokuvassa näytetyt puvut ovat aitoja Yves Saint Laurentin suunnittelemia luomuksia, ja niiden henkeäsalpaava tyylikkyys ja kauneus olisi riittänyt yksistään elokuvan aiheeksi. 


Monta vuosikymmentä kattava elokuva on hienosti näytelty ja moitteeton, viimeistelty ulkomuodoltaan. Se ei kuitenkaan kerro sitä mistä herra Laurent  ammensi nerokkuutensa, vaan keskittyy yleisöltä tuntemattoman miehen väsyttävään, hermoja raastavaan elämään. Seitsemän pistettä.  (Kuvat: SF Film Finland Oy)

Tuhat kertaa hyvää yötä/A Thousand Times Good Night (2013)


Lajityyppi: Draama
Levittäjä: Oy Atlantic Film Finland Ab
Ohjaaja: Erik Poppe
Pääosissa: Juliette Binoche, Nikolaj Coster-Waldau
Ensi-ilta: 2.5.2014
Kesto: 1h 57 min
Ikäraja: 12

 Juliette Binoche esittää Rebeccaa, jolla on harvinainen ammatti sotavalokuvaajana. Hän joutuu jatkuvasti taistelemaan kuvauskeikkojen vaarallisuuden ja houkuttelevuuden sekä Irlannissa asuvan perheen välillä. Aviomies Marcus ( Nicolaj Coster-Waldau) saa tarpeekseen Rebecan jouduttua sairaalaan kuvattuaan itsemurhapommittajaa ja uhkaa tätä erolla, tai oikeastaan hän haluaa vaimon päättävän onko työ sen arvoista, että perhe joutuu pelkäämään jatkuvasti. 




Rebecca, joka tuntuu olevan kyvytön ilmaisemaan ajatuksiaan sanoin, haahuilee meren rannalla ja on välillä sitä mieltä, että koti on tärkein, ja sitten kuitenkin kokee paikkansa olevan maailman konfliktien keskipisteessä. 




Elokuva on äärimmäisen pitkästyttävä, jopa siinä määrin, että siihen kyllästyy jo alkutekstien aikana. Sen päälleliimattu taiteellisuus on ärsyttävää, eikä  myrskyävän meren symboliikka kodin ristiriitatilanteiden jälkeen kosketa ketään. Muutama hyvä kohtaus on rakennettu itsemurhapommittajan seuraamisessa, mutta Juliette Binoche ei saa kyvyistään huolimatta puhallettua valokuvaajaan henkeä tai sympatiaa.Viisi pistettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti