perjantai 9. toukokuuta 2014

Pompeji 3D/Pompeii 3D (6/10), The Amazing Spider-Man 2 - 3D (8/10), Only Lovers Left Alive ( 9/10) ja Wetlands – Kosteikkoja/Feuchtgebiete (ei pisteitä)





Pompeji 3D/Pompeii 3D (2014)



Lajityyppi: Draama, toiminta, seikkailu, romantiikka, 3D
Levittäjä: Nordisk Film
Ohjaaja: Paul W.S. Anderson
Pääosissa: Kit Harington, Emily Browning, Kiefer Sutherland, Carrie-Anne Moss, Jessica Lucas, Jared Harris, Adewale Akinnuoye-Agbaje
Ensi-ilta: 2.5.2014
Kesto: 1h 42 min
Ikäraja: 16

Pompeiji, tuo kaupunkiressukka, oli aikoinaan paheiden pesä, mutta elokuva nimeltä Pompeiji ei syvenny siihen, vaan nuoreen kelttimieheen, Miloon (Kit Harington) , joka on gladiaattori. Hän joutui pienenä poikana katsomaan miten roomalaiset teurastivat hänen perheensä ja heimonsa Pohjois-Skotlannnissa.Milo säilyi hengissä, mutta otettiin orjaksi. Hänestä on parinkymmenen vankeusvuoden aikana kehittynyt väkivahva ja totinen taistelija, (Gladiaattori-elokuvaa myötäillen) jonka taidot sekä kostonhalu vievät hänet Pompeijin suurkaupunkiin. Siellä hän törmää kauniiseen Cassiaan (Emily Browning) ja  joutuu tämän ilkeän kihlatun, roomalaisen senaattori Corvuksen kiusattavaksi.(Kiefer Sutherland) Mitä enemmän tunteet kasvavat, sitä kiihkeämmin myös Vesuvius alkaa syökseä tuhkaa, ja lopulta ovat vaarassa niin ihmissuhteet kuin kaupunkikin. 
Uskon, että laavan alle on jäänyt monta elämäntarinaa, joista yksi voi kertoa gladiaattorista, mutta tämän elokuvan nautittavinta antia olivat erikoistehosteet. Vaikka Kit Haringtonin vatsalihakset ovat timmissä kunnossa, niin elokuvassa ei ollut mitään tunnetta eikä myöskään kunnolla pohjustettuja hahmoja, joista välittäisi.Tulivuoren purkaus ja maanjäristys on tehostettu sujuvasti, ja kuumuutta hehkuen.  Muutoin epäuskottava (mutta hetkittäin viihdyttävä) Pompeiji saa kuusi pistettä.


The Amazing Spider-Man 2 - 3D (2014)



Lajityyppi: Toiminta, seikkailu, fantasia, 3D
Levittäjä: Walt Disney Studios Motion Pictures AB
Ohjaaja: Marc Webb
Pääosissa: Andrew Garfield, Emma Stone, Jamie Foxx, Dane DeHaan, Sally Field, Paul Giamatti, Denis Leary, Martin Sheen
Ensi-ilta: 25.4.2014
Kesto: 2h 22 min
Ikäraja: 12


Hämähäkkimiehen elokuvien uudelleenstarttaus tapahtui yllättävän nopeasti: juuri ja juuri ehdimme sanoa hei hei  Tobey Maguirelle pääosassaan. Päätöksen taustalla oli studion pelko oikeuksien siirtymisestä toiselle yritykselle, tässä tapauksessa uusi alku on onnistunut. Spiderman-elokuva - tai suoraan sanottuna tämä kakkososa - onnistuu kaikessa siinä, missä ensimmäinen sarja lässähti. Andrew Garfieldin myötä se sai poikamaista huumoria ja Emma Watson toi tyttöystävän rooliin aimo annoksen uskottavuutta ja tunnetta. Hämähäkin elokuvissa suurin ongelma on ollut se, että päähenkilö tai hänen ristiriitainen elämänsä ei kertakaikkiaan ole ollut kovinkaan kiinnostava, mutta nyt käsikirjoitusta on mietitty niin paljon, että katsoja vedetään mukaan heti alkumetreiltä. 


Supersankaritarina kulkee juuri niinkuin pitääkin: se näyttää katsojalle miten paljon Hämähäkkimies nauttii taidoistaan, käsittelee suuria tunteita ja viholliset ovat juuri niin liioitellun uskomattomia kuin näissä elokuvissa tuleekin olla. Erikoistehosteet ovat saaneet varmuutta ja vihollisista Electro näyttää vaarallisen sähköiseltä, vaikka pisteitä viekin se, että häntä esittää aina tylsähkö Jamie Foxx. Olin yllättynyt elokuvan viihdyttävyydestä ja tunneskaalasta, joten annan reilut kahdeksan pistettä.


Only Lovers Left Alive (2013)


Lajityyppi: Draama, romantiikka, kauhu
Levittäjä: Kuusan Kino Ky
Ohjaaja: Jim Jarmusch
Pääosissa: Tom Hiddleston, Tilda Swinton, Mia Wasikowska, John Hurt, Anton Yelchin, Jeffrey Wright
Ensi-ilta: 21.3.2014
Kesto: 2h 03 min
Ikäraja: 12

Eve (Tilda Swinton)  ja Adam (Tom Hiddleston) ovat vuosisatoja naimisissa olleita vampyyrejä, joiden välillä on rakkautta. Eve, joka on asustellut Marokossa hoitamassa Christopher Marlowta, Shakespearen aikalaista, kuulee puhelimessa miehensä syvästä masennuksesta ja tulee oitis yölennolla Detroitiin hänen luokseen. Adam, joka säveltää hautajaismusiikkia ja elelee eristyksissä kitarakokoelmansa kanssa, on kroonisen alakuloinen, mutta vaimo saa hänet katselemaan elämän valoisempiakin puolia.Sitten elokuvan hidasta tahtia tulee elävöittämään Even itsekäs ja toisia hyväksikäyttävä sisar, joka ei välitä säännöistä, vaan saa pariskunnan suuttumaan monta kertaa. He häipyvät Marokkoon, jossa ei ole niin suurta vaaraa paljastua, ja elämä voi jatkua yhtä tapahtumattomana kuin ennenkin tai yhtä rikkaana, katsontakannasta riippuen. 


Jim Jarmuschin omintakeinen tyyli nähdä asioita tulee esille tarinan verkaisessa tahdissa, kulttuurihistorian kuuluisten nimien tiputtelussa ja erikoisten musiikkivalintojen kautta.Elokuva ei selvästkään ole suurelle yleisölle tarkoitettu, vaan pieni helmi, josta joko pitää paljon tai sitten se vain ärsyttää. Minä pidin kiehtovista päähenkilöistä, elokuvassa tuntuvasta elämän aitoudesta, jatkuvuuden tunteesta  ja persoonallisesta tunnelmasta.Yhdeksän pistettä.  



Wetlands – Kosteikkoja/Feuchtgebiete (2014)


Lajityyppi: Komedia
Levittäjä: Oy Future Film Ab
Ohjaaja: David Wnendt
Pääosissa: Carla Juri, Christoph Letkowski, Meret Becker, Axel Milberg, Marlen Kruse
Ensi-ilta: 9.5.2014
Kesto: 1h 55 min
Ikäraja: 16

Wetlands on ensimmäinen elokuva, jonka näkemisestä kieltäydyin noin neljänkymmenen minuutin tutustumisen jälkeen. Vaikka olen nähnyt kaikkea mahdollista tarjottavan valkokankaalta, niin tämä kertomus nuoresta Helenestä, joka toivoo eronneiden vanhempiensa palaamista yhteen, toi pelkkää kyllästymistä ja  myös pahoinvoinnin aaltoja. Elokuvan taustalla on Saksassa suuren suosion saanut kirja ( Feuchtgebiete)  , jota en ole lukenut, mutta mielestäni sen ohjaaja on kuin teini, joka hihitellen miettii mikä eniten kiusaisi  vanhempia ja sitten tahallaan provosoiden työntää niitä asioita katsojien silmille, jotta saisi aikaan reagointia ja jonkinsortin havahtumista. Huomiota. 
Elokuvan alussa 18-vuotias Helen alkaa puhua peräpukamistaan samalla kun astelee paljain jaloin kuvottavan saastaiseen yleiseen käymälään, koska haluaa hieroa paljasta alapäätään wc-pönttöjen limaisiin reunoihin.Saman tasoinen roisi puhe ja toiminta jatkuu pyörien varmasti navan alapuolella.Elokuva kokeilee hyvän maun ja moraalin rajoja, joita ei oikeasti ole olemassakaan koko tarinassa, ja yrittää samalla olla nuoren naisen kasvutarina. Ehkä elokuva päättyi hyvin, tai ehkä siinä oli koskettavan hyviä kohtauksia, mutta en jäänyt odottamaan mitään. En voi siksi antaa pisteitäkään. Minussa se ei herättänyt muuta kuin tympääntymistä alatyyliin.Yök.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti