sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Grace of Monaco ( 4/10), Locke (8/10)




Grace of Monaco (2014)



Lajityyppi: Draama, elämäkerta
Levittäjä: Finnkinon teatterilevitys
Ohjaaja: Olivier Dahan
Pääosissa: Nicole Kidman, Paz Vega, Tim Roth, Milo Ventimiglia, Parker Posey, Frank Langella, Derek Jacobi
Ensi-ilta: 16.5.2014
Kesto: 1h 43 min
Ikäraja: S
Grace Kellyn sadunomainen siirtymä Oscar-palkitusta Alfred Hitchcockin luottonäyttelijästä Moncaon ruhtinattareksi on antanut lehdille enemmän aihetta kirjoitteluun kuin konsanaan Matti Nykäsen urheilunjälkeinen elämä. Kun ruhtinattaren traagisesta kuolemasta on nyt kulunut kolmekymmentä vuotta, niin  sadusta tehtiin elokuva, jonka olisi toivonut antavan kunniaa hänelle. Se ei kerro rakkaustarinaa,ei ole dokumentti eikä käy läpi elämänkaarta, vaan ranskalaisohjaaja Olivier Dahan on poiminut tarkastelun kohteeksi hänen avioliittonsa vaikeudet ja vuoden 1962, jolloin Monacolla oli poliittinen kriisi Ranskan kanssa. Samalla tarina haluaa näyttää Gracen ristiriitaisen elämän- hän joutuu valitsemaan näyttelijän uran ja ruhtinattaren uran välillä- sekä paljon erilaisia muotiluomuksia. Nicole Kidman lähenee viittäkymmentä, mutta näyttää uskottavan nuorelta ja yrittää parhaansa roolissa, joka on tuomittu epäonnistumaan, koska elokuva on auttamattoman ontto, lattea ja lapsellinen. 




Ja kiusallisen yksipuolinen raapaisu sellaisen ihmisen elämään, joka voisi olla sekä kiinnostava että jännittävä. En ihmettele että Grace Kellyn lapset ovat tuhahdelleet elokuvalle ja irtisanoutuneet siitä. Heidän isäänsä, Rainier Louis Henri Maxence Bertrand Grimaldia esittää englantilainen Tim Roth, joka ei muistuta esikuvaansa lainkaan.On vaikeaa edes yrittää keksiä Grace of Monaco-elokuvasta mitään hyvää. Se ei toimi edes matkailun edistämisessä.Neljä pistettä.(Kuva: Finnkino Oy)


Locke (2014)


Lajityyppi: Draama
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Steven Knight
Pääosissa: Tom Hardy
Ensi-ilta: 16.5.2014
Kesto: 1h 25 min
Ikäraja: S

Jos joku houkuttelee sinua elokuviin sanomalla että siinä näytetään vain yhtä miestä ajamassa autoa puolentoista tunnin ajan, niin mietit varmaan kaksi kertaa suostuako. Mutta jos draamasta pitää, niin sanon että Locken jaksaa katsoa. Englantilainen näyttelijäkameleontti Tom Hardy (Inception, Yön ritarin paluu) esittää Ivan Lockea, joka lähtee yöllä ajamaan autoa työpaikaltaan kohti pohjoista. Hänellä on mukava asema töissä, mukava perhe ja mukava elämä. Matka on jotain, joka muuttaa sen kaiken. Se on yhden ihmisen kannalta oikea teko, mutta kaikilla muilla tavoilla väärin. 



Kyse ei ole kuitenkaan mistään väkivaltaisesta terrorielokuvasta, vaan yhden miehen elämän muuttumisesta ja sen laajoista vaikutuksista. Steven Knightin ohjaaman ja käsikirjoittaman tarinan idea on siinä, että Locke on tehnyt vuosi sitten yhden suuren virheen, ja nyt haluaa korjata sen seuraukset. Hän puhuu yöllisen matkansa aikana puhelimitse perheelleen, työkavereilleen, ja vaikka kuinka monelle muulle yrittäen hoitaa suurta sementtivalua sekä vaimon raivoa. Tällaisia yhden miehen ja yhden tilan elokuvia on tehnyt onnistuneesti ennenkin, niistä yksi parhaimpia on Phonebooth erikoisine psykologisine jännitteineen. Lockessa on kyseessä on kuitenkin arkinen, pelkistetty ja suoraviivainen puolitoistatuntinen, niin hyvä kuin se onkin. Täytyy ihailla Tom Hardyn taitoa pitää öinen ajotilanne koko ajan etenevänä ja kiinnostavana, ja myöskin muistaa hyviä näyttelijöiotä siellä puheluiden päässä.Harva automatka on noin tapahtumarikas! Kahdeksan pistettä Hardylle.(Kuva: SF Film Finland Oy)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti