torstai 2. lokakuuta 2014

Vadelmavenepakolainen (8/10) , Gone Girl (9/10), Ulvilan murhamysteeri (6/10) ja 20,000 Days on Earth (7/10)



Vadelmavenepakolainen (2014)



Lajityyppi: Komedia, draama, kotimainen
Levittäjä: Nordisk Film
Ohjaaja: Leif Lindblom
Pääosissa: Jonas Karlsson, Josephine Bornebusch, Frida Hallgren, Jarmo Mäkinen, Armi Toivanen, Tommi Korpela, Kari-Pekka Toivonen, Elina Knihtilä
Ensi-ilta: 3.10.2014
Kesto: 1h 34 min
Ikäraja: 7

Miika Nousiaisen kirjoittama Vadelmavenepakolainen on muotoutunut oivallisesti elokuvaksi, josta suomalaisen on helppo nauttia. Se kertoo Mikko Virtasesta, 37 vee, joka on pienestä asti rakastanut kaikkea ruotsalaista. Hän ei halua mitään niin paljon kuin olla ruotsalainen, koska naapurissa kaikki on niin paljon paremmin. Mikko, ”joka kuuntelee Abbaa ja itkee”, kokee rajun muutoksen ruotsinlaivalla itsetuhoisen Mikael Anderssonin muodossa. Tämä on kyllästynyt elämäänsä ja luovuttaa identiteettinsä Mikolle. 
 
 Herra Virtasesta on yhtäkkiä  tullut umpiruotsalainen psykologi, jolla on tilava asunto, dementoitunut äiti tukholmalaisessa vanhainkodissa ja kaikki se maallinen hyvä, mitä hän on ikinä voinut toivoa. Jopa Ruotsin ilmakin ”väreilee sosiaalidemokraattisen huolenpidon iloa”. 


 
 Mutta Mikko ei tiennyt, että Mikaelilla on Ruotsissa sekä haastavia potilaita että sisar, joka ei niin vaan nielekään uutta veljeä. Näistä aineksista on saatu aikaan Ruotsin ja Suomen yhteistyönä tehty leppoisa kertomus, jonka kautta voi tarkastella omia ennakkoluulojaan. Pääosaan on valittu ruotsalainen Jonas Karlsson, joka vääntää suomea sekä suomenruotsia vähän hassusti. Muissa rooleissa vaikuttavat Josephine Bornebusch (Solsidan) , Jarmo Mäkinen ja Tommi Korpela. Kahdeksan pistettä. (Kuvat:Nordisk Film)



Gone Girl (2014)



Lajityyppi: Draama, jännitys
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: David Fincher
Pääosissa: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Scoot McNairy, Missi Pyle, Tyler Perry, Kim Dickens, Patrick Fugit, Carrie Coon
Ensi-ilta: 3.10.2014
Kesto: 2h 29 min
Ikäraja: 16

Nick Dunne (Ben Affleck) huomaa viidennen hääpäivänsä aamuna vaimonsa kadonneen. Olohuoneen pöytä on rikottu. Keittiössä on verta. Hän soittaa poliisit paikalle ja tuotapikaa paikallinen yhteisö on kokoontunut etsimään Amya(Rosamund Pike) . Lehdistökin tulee, sillä Amy on tunnettu: hän on vanhempiensa luomien lastenkirjojen rohkea sankaritar, kaikkien oma kultamuru. Aviomies Nick on tilanteessa oudon vaisu, ja tutkiessaan katoamista poliisi huomaa siinä monia ristiriitaisuuksia, joten häntä aletaan epäillä vaimon murhasta. 
 
 Nickiä haukutaan lehdissä ja televisiossa, ja Amystä tehdään pyhimys; ohjaaja David Fincher osaa samalla taitavasti manipuloida katsojien mielipiteitä. Gone Girl on erittäin tervetullut, hienosti ohjattu murhatrilleri, joka muotoutuu sen edetessä ovelaksi psykologiseksi jännitystarinaksi. Trilleri perustuu Gillian Flynnin bestselleriin, jonka loppuratkaisu on muutettu elokuvaa varten.   


 
 Elokuva alkaa Nickin kuvauksella elämästään, mutta puolessavälissä sitä alkaakin kertoa Amy, joka antaa tapahtumista oman versionsa. Salaisuudet paljastuvat juuri sopivassa tahdissa, sillä vaimo on piilottanut Nickiä varten taloon erilaisia vihjeitä, joista moni viittaa miehen syyllisyyteen. Mutta onko hän sitä? Katsoja pidetään etäällä hyvin jännittävän, oudon läheisriippuvuustarinan avioparista, jossa tiivistyy tämän ajan itsekkyys ja kylmyys. Bravo Rosamund Pike, Ben Affleck (kerrankin) ja David Fincher! Yhdeksän pistettä. (Kuvat: SF Film Finland Oy)



20,000 Days on Earth (2014)



Lajityyppi: Draama, dokumentti, musiikki
Levittäjä: Oy Cinema Mondo Ltd
Ohjaaja: Iain Forsythin, Jane Pollard
Pääosissa: Nick Cave, Warren Ellis, Ray Winstone, Kylie Minogue
Ensi-ilta: 3.10.2014
Kesto: 1h 37 min
Ikäraja: 7

Reippaasti yli 20 000 päivää elänyt australialainen rockmuusikko, näyttelijä, runoilija ja lauluntekijä Nick Cave on pääosassa omaa elämäänsä kuvaavassa draamadokumentissa. Hän paljastaa musiikistaan ja mielipiteistään tarkasti rajatun sekä kuvatun määrän faktoja ja juttelee autossa näyttelijä Ray Winstonen ja Kylie Minoguen kanssa, jotka ovat mahdollisesti harhaa(?). Näemme myös pari musiikkiesitystä. Elokuvan ei ole tarkoitus olla vain hänen faneilleen tehty kuvaelma, vaan meille muille suunnattu esitys, mutta en silti saanut hänen tuotantoaan tuntemattomana siitä mitään irti. 


Yllä näyte Caven musiikista ja näyttelemisestä, jolla ei ole mitään muuta yhteistä elokuvan kanssa kuin Kylie Minogue. 
Nick Cavella on tietty  taiteilijapersoona, ja hänestä joko pitää tai ei pidä, ja…noh…tai olihan sitä elokuvaa ihan mielenkiintoistakin katsoa. Välillä. Suuret tähdet ovat huomattavasti tavallisempia kuin mitä he itse luulevat olevansa, ja siksi salaperäinen, myhäillen kerrottu omaelämänkerta jää vieraaksi. Minua alkoi kuitenkin kiinnostaa hänen suhteensa kristinuskoon, mikä tuntuu olevan herra Cavelle hyvin tärkeä ja henkilökohtainen asia, vaikka hän sitä vähättelikin. Elokuvan jälkeen kävin netissä tutkimusretkellä ja kuuntelin hänen kappaleitaan. Ei hassumpaa. Mutta dokkari saa seitsemän pistettä.

Ulvilan murhamysteeri (2014)

 https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=L1MiRf5l3YQ#t=26

Lajityyppi: Dokumentti, kotimainen
Levittäjä: First Floor Productions
Ohjaaja: Pekka Lehto
Pääosissa: Anneli Auer, Jarmo Valkama, Pekka Santtila, Juha Joutsenlahti, Pauli Kuusivirta
Ensi-ilta: 3.10.2014
Kesto: 1h 23 min
Ikäraja: 16
 
 Ulvilan murhamysteeri, joka alkoi Anneli Auerin soittamasta hätäpuhelusta joulukuussa 2006, saa nyt lisää huomiota. Siitä tehty dokumentti on tiivistelmä tähän asti tapahtuneista tosiasioista, ja siinä valotetaan eri näkökantoja sekä tehtyjä päätöksiä. Joitakin tilanteita näytellään, ja katsojat saavat tietää miten poliisit ovat murhaa tutkineet. Elokuva ei anna mitään  hätkähdyttävää tietoa, mutta se luo tapahtumista helpommin omaksuttavan järjestyksen, ja antaa katsojalle tilaa luoda oma mielipiteensä. Dokumentin suurin arvoitus on Anneli Auer, joka herättää monenlaisia tunteita ja lisäkysymyksiä. On kiinnostavaa, että elokuva tehtiin juuri nyt, kun tapauksen tutkinta on vielä osin kesken. 


 
 Ehkä elokuvan tärkein anti on kertoa meille, miten karmea on lasten osa aina silloin kun tragedia iskee. Viattomien kärsimystä on sietämätöntä katsella.
Medialle tämä traaginen tapahtuma tuntuu joskus olevan loputon pohdiskelun kohde, joka on syrjäyttänyt jutut Matti Nykäsestä. (Tosin täytyy tässä myöntää, että niitä juttuja on tullut luettua aika monta.)
Dokumenttia olisi parantanut kuvassa näkyvä kiinnostava juontaja tai rivikansalaisten mielipiteet. Tällaisenaan se sopisi paremmin televisioon kuin valkokankaalle. Kuusi pistettä.(Kuvat: First Floor Productions)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti