torstai 30. lokakuuta 2014

Nightcrawler (9/10) ja Lomasankarit (7/10)



Nightcrawler (2014)




Lajityyppi: Draama, jännitys, rikoselokuva
Levittäjä: Oy Future Film Ab
Ohjaaja: Dan Gilroy
Pääosissa: Jake Gyllenhaal, Rene Russo, Bill Paxton
Ensi-ilta: 31.10.2014
Kesto: 1h 58 min
Ikäraja: 16

Jake Gyllenhaal senkun vaan parantaa suorituksiaan ajan kanssa. Hän on kertakaikkisen loistava haastavassa roolissaan Lou Bloomina, joka löytää kutsumuksensa öisien onnettomuuksien kuvaajana. Elokuvan alussa tämä on Los Angelesissa asuva varas, joka ei häikäile elantonsa hankkimisessa, ja katsoja saa tuta että Loussa on jotain perusteellisesti vastenmielistä, mikä ei näy heti päälle, mutta piirteet paljastuvat tarinan edetessä.


Lou huomaa osaavansa kuvata videokameralla onnettomuuspaikkoja, joita hän löytää poliisiradiota kuuntelemalla. (Tähän viittaa elokuvan nimi yöliikkujasta) Häntä ei kiinnosta uhrien hätä, vaan tilanteen hyöty. Hänestä tulee mieleen ilmeetön lisko, varaani, joka haistaa veren jo kaukaa.Loun onneksi uutisia toimittavat yhtiöt pitävät hänenlaisistaan kuvaajista, jotka tuottavat veristä materiaalia, jota sitten voi aamutelevisiossa päivitellä.
Ja jos onnettomuuksia ei tapahdu, niin niitä voi luoda itse.
Ohjaaja Dan Gilroy onnistuu pitämään elokuvan hyytävän jännittävänä sekä kiehtovana huolimatta sen ällöttävästä päähenkilöstä ja kyynisestä maailmasta.Hän ei anna armoa uutisten tuottajille, niiden kuvaajille saatika meille uutisten ahmijoille, ja nykymaailman moraali onkin yksi elokuvan purevan ivan kohde. Loun hahmosta tulee mieleen muita hienoja lipevyyssuorituksia: Scorsesen Koomikkojen kuningas-leffan Rupert tai jopa House of Cardsin Frank Underwood. Nightcrawler on aiheestaan huolimatta erittäin viihdyttävä elokuva, johon on valittu vain erinomaisia näyttelijöitä, eikä tarinassa ole mitään liikaa. Yhdeksän pistettä.(Kuva: Future Film) 

Lomasankarit (2014)


Lajityyppi: Seikkailu, kotimainen
Levittäjä: Nordisk Film
Ohjaaja: Taavi Vartia
Pääosissa: Nuutti Konttinen, Ville Myllyrinne, Laura Malmivaara, Veikka Vainikka, Emil Auno, Ifigeneia Tzola
Ensi-ilta: 31.10.2014
Kesto: 1h 26 min
Ikäraja: 7

Suomalais-kreikkalainen yhteistyöprojekti Lomasankarit vei kuvausryhmän ja näyttelijät kahdeksi kuukaudeksi Kreikkaan, Kosin saarelle, mikä oli nuoresta päähenkilöstä Nuutti Konttisesta " aika makeaa!" Ohjaaja Taavi Vartia kuvailee elokuvaansa universaaliksi seikkailuksi, joka on tarkoitettu 8-14-vuotiaille, mutta sopii mainiosti myös koko perheelle. 
Tarinan keskiössä on turistiperhe,( vanhemmiksi on valittu tietoisesti hyvin suomalaisen näköinen pariskunta Ville Myllyrinne ja Laura Malmivaara, koska Lomasankarit saa ensi-iltansa samaan aikaan Kreikassa) jonka vanhin poika Toni murjottaa hotellilla, kunnes hänen tielleen osuu kaunis Adriana. Toni piristyy, mutta mukavaksi muuttunut loma mutkistuu taidevarkaiden siepatessa Adrianan. Suomalaisperheen poikien pitää tietysti pelastaa tämä, ja tuotapikaa he ovat keskellä seikkailua. 
Pojat saavat kokea vaaratilanteita toisensa jälkeen ja lopulta koko perhe on mukana tiukassa toiminnassa.Kaikki tämä tapahtuu kuvankauniilla paikoilla meren rannalla, syvällä pinnan alla  ja korkeilla vuoristoteillä. Mukana on meille ennestään tuntemattomia kreikkalaisia näyttelijöitä, ja toiminta pysyy mukavan tiiviinä onnistuen välttämään tarpeettomat raakuudet.
Lomasankareissa on paljon aurinkoa ja hienoja maisemia, ja siitä puuttuu ohjaaja Taavi Vartian mukaan " täydellisesti kaikki angsti.", mikä on sinällään tervetullutta vaihtelua. Ikävä kyllä tekijöiltä on havaittavissa pientä kömpelyyttä muutamassa kohtauksessa, mutta jos lapset pitävät tästä tarinasta, niin en valita tuon enempää. Seitsemän pistettä. Elokuvassa on ruotsinkieliset tekstit, ja kreikan kieli on on tekstitetty sekä suomeksi että ruotsiksi. (Kuvat: Mika Orasmaa © 2014 Yellow Film & TV.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti