perjantai 4. heinäkuuta 2014

Näin koulutat lohikäärmeesi 2 ( 9/10), Begin Again (7/10), Linna Italiassa ( 6/10) ja The Double (6/10)



Näin koulutat lohikäärmeesi 2 - 3D (dub)/How to Train Your Dragon 2 - 3D (dub) (2014)


Lajityyppi: Seikkailu, animaatio, 3D
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Dean DeBlois
Pääosissa: Aksu Palmén, Rebecca Viitala, Jarmo Mäkinen, Iina Kuustonen, Hannu-Pekka Björkman, Joonathan Kettunen, Juha Paananen, Sara Soulie, Olavi Uusivirta, Oskari Tamminen, Henri Piispanen
Ensi-ilta: 4.7.2014
Kesto: 1h 43 min
Ikäraja: 7

Näin koulutat lohikäärmeesi 2 on erittäin onnistunut jatko-osa yllätysmenestyneelle elokuvalle How ro train your dragon, joka pohjautuu englantilaisen Cressida Cowellin lastenkirjoihin. Viisi vuotta on kulunut siitä, kun viikinkikylän ruipelo Hikatus näytti isälleen, miten ystävystytään lohikäärmeiden kanssa. Nyt Hikatuksesta on kasvanut nuori mies, joka on yhä persoonallinen oman tiensä kulkija, mutta tällä kertaa hänellä on kaikkien kunnioitus tukenaan.


Hikatus lentää lohikäärmeensä kanssa pilvien yläpuolella, ja katsoja saa tuntea hänen mukanaan nuoruuden riemua ja vapautta. Maailma oman suojaisan kylän ulkopuolella alkaa kiinnostaa väistämättä, ja Hikatus löytää lentoretkillään uusia ihmisiä, niin hyviä kuin pahoja, kohtaa kuolleeksi luullun lähisukulaisen ja saa tietää, että heitä uhkaa lohikäärmeitä hallitseva Drago- niminen lurjus, joka ei anna armoa kenellekään.




Vaikka kaikki muut toteavat, että ylivoimaa ei kannata vastustella, niin Hikatus päättää suojella kyläläisiään, ja alkaa samalla kasvaa huomaamattaan johtajaksi. Tarina on hyvin kirjoitettu ja siinä on runsaan toiminnan lisäksi myös koskettava tunteellinen puoli. Hengästyttävän hienosti animoitu elokuva sopii lapsille ja aikuisille, mutta ei perheen pienimmille sotaisan sisältönsä puolesta. Yhdeksän pistettä siitä, että sain kokea lentämisen riemua! (Kuvat: SF Film Finland Oy)
Elokuvasta nähdään suomeksi ja ruotsiksi puhutut versiot sekä englanninkielinen alkuperäisversio. Elokuvaa esitetään valkokankaille sekä 3D:nä että 2D:nä.

Uusia alkuja/Begin Again (2014)


Lajityyppi: Komedia, draama, romantiikka, musiikki
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: John Carney
Pääosissa: Keira Knightley, Mark Ruffalo, Hailee Steinfeld, Adam Levine, Catherine Keener, CeeLo Green
Ensi-ilta: 4.7.2014
Kesto: 1h 45 min
Ikäraja: 7

Gretta (Keira Knightley) on ujo säveltäjä, joka työskentee yhdessä poikaystävänsä Daven (Adam Levine) kanssa tehden kauniita balladeja. Heidät kutsutaan New Yorkiin, jossa Dave on niin iso tähti, että dollarit ja toiset naiset alkavat tulla liian tärkeiksi. Grettan sydän särkyy ja hän päättää lähteä kotimaahan Englantiin, kunnes kaveri kutsuu hänet viimeisenä iltana baariin, jossa hän painostaa tämän esittämään yhden kappaleistaan. 


Hänen musiikkinsa ei tunnu kiinostavan ketään, mutta yleisössä on juuri potkut saanut tuottaja Dan (Mark Ruffalo) , joka on keskellä synkkää juomisputkea. Dan havahtuu kuulemastaan musiikista ja keksii heti, miten kappaletta voisi sovittaa. Siinä hetkessä katsoja viedään kekseliäästi hänen ajatuksiinsa. Dan avautuu Grettalle rehellisenä elämästään pennittömänä juoppona, mutta yhteinen puhe musiikista alkaa innostaa kumpaakin. He päättävät etsiä käsiinsä tylsistyneitä muusikkoja, ja äänittää kappaleita ilmaiseksi keskellä kaupungin meteliä. Projekti alkaa avata molempien luovuuden lähteitä, ja tavallaan pelastaa heidät. Dan huomaa olevansa oikeasti hyvä tuottaja, ja Gretta puolestaan puoliaan pitävä lauluntekijä. 


Vaikka elokuva ei ole rakkaustarina, niin se on mukavan lämminhenkinen ja positiivinen hyvän mielen kertomus itsensä löytämisestä. Oikea popstara Adam Levine tekee nautittavan roolin petollisena poikaystävänä ja Mark Ruffalo pelastaa tämän elokuvan heittäytymällä nuhjuisen miehen muutostarinaan koko sydämellään. Seitsemän pistettä kymmenestä.

Linna Italiassa/Un château en Italie (2014)


Lajityyppi: Komedia, draama
Levittäjä: Oy Cinema Mondo Ltd
Ohjaaja: Valeria Bruni-Tedeschi
Pääosissa: Valeria Bruni-Tedeschi, Louis Garrel, Filippo Timi
Ensi-ilta: 4.7.2014
Kesto: 1h 44 min
Ikäraja: 12
 
Joskus täytyy miettiä pidempäänkin sitä, miksi joku elokuva on tehty. Kuten tämänkin ranskalais-italialaisen Linna Italiassa- tarinan kanssa. Mikä siihen inspiroi, kun se ei tunnu mitenkään koskettavan. Dramaa ja vähän komediallisiakin aineksia sisältä elokuva on Valeria Bruni-Tedeschin ohjaama, ja hän itse näyttelee siinä pääosaa. Hänen äitinsä esittää hänen äitiänsä ja entinen miesystäväkin on mukana. 


Valeria on Luise, nelikymppinen sinkku, joka kaipaa lapsia yli kaiken. Hänen veljensä sairastaa aidsin loppuvaihetta eikä muutenkaan elämä tunnu olevan kohdallaan. Luisen isä on ollut teollisuuspohatta ja jättänyt perheelleen taideteoksia sekä rappeutuvan linnan Italiassa. Myydäkö linna vai taideteokset? Tai kaikki?  Nuori poikaystävä suhtautuu ynseästi lasten hankintaan, vaikka Luise ei muuta ajattelekaan. Elämä kulkee eteenpäin vuodenajasta toiseen, ja plaa plaa plaa. Kaikki elokuvassa näyttelevät erittäin hyvin ja uskottavasti, ja tarinakin on ihan ok....mutta mikä tässä on se pointti? Linna Italiassa jättää välinpitämättömän olon, vaikka tuntuu autenttiselta ja rehelliseltä.Kuusi pistettä. 

The Double (2013)


Lajityyppi: Draama, jännitys
Levittäjä: Kuusan Kino Ky
Ohjaaja: Richard Ayoade
Pääosissa: Jesse Eisenberg, Mia Wasikowska, Wallace Shawn, Yasmin Paige
Ensi-ilta: 22.6.2014
Kesto: 1h 33 min
Ikäraja: 12

The Double perustuu Dostojevskin romaaniin, ja kertoo ujosta virkamiehestä Simon Jamesista (Jesse Eisenberg) arjen puristuksessa. Maailma, missä Simon elää, on hankala, epäkäytännöllisyyden ja typeryyden täyttämä diktatuuri. Hän kadottaa eräänä aamuna kulkulupansa työpaikalle, ja huomaa ettei siellä kukaan tunne häntä, joten hänen täytyy todistaa olemassaolonsa seitsemän työvuoden jälkeen. Simon, joka on harmaa ja arka hiiri,  yrittää vakuuttaa muita, mutta häneen suhtaudutaan yrmeästi. 


Siinä vaiheessa elokuva alkaa synkistyä ja sukeltaa pikkuhiljaa hulluksi tulevan miehen mieleen. Se ei ole, niin kuin voi arvata, mitenkään helppoa seurattavaa, ja elokuva on muutenkin katsojalle haasteellinen kokemus. Siinä ei selitetä mitään, eikä tunnelma vie mukanaan. Tarinan viehkeys on nokkelasti lavastetussa ympäristössä, jossa on Kaurismäen elokuvista tuttu valaistus. Suomi tulee esille myös elokuvan tanssiaiskohtauksessa, jossa muusikko Danny eli Ilkka Lipsanen esiintyy.


The Double-elokuva on kuitenkin laadukas ja mietitty kokonaisuus, jossa on runsaasti asiaa myös Dostojevskin maailmasta. Ei mikään kesäinen viihdepaketti, mutta vaihtoehtoinen, miettimään pakottava elokuva, joka on täynnä Englantilaisia huippunäyttelijöitä. Kuusi pistettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti