perjantai 18. heinäkuuta 2014

Dawn of the Planet of the Apes/Apinoiden planeetan vallankumous ( 7/10)



Apinoiden planeetan vallankumous 3D/Dawn of the Planet of the Apes 3D (2014)


Lajityyppi: Draama, toiminta, sci-fi, 3D
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Matt Reeves
Pääosissa: Andy Serkis, Jason Clarke, Gary Oldman, Keri Russell, Toby Kebbell, Kodi Smit-McPhee, Enrique Murciano, Kirk Acevedo
Ensi-ilta: 18.7.2014
Kesto: 2h 11 min
Ikäraja: 12

Apinoiden planeetan uusintaelokuva muutaman vuoden takaa antoi aiheelle uutta vakavuutta ja uskottavuutta. Mitä lieneekään kirjailija Pierre Boulle - joka myöhemmin sanoi Apinoiden planeetan olevan hänen huonoin teoksensa - kuvitellut mielessään keksiessään idean (1963) apinoiden valloittamasta tulevaisuudesta, niin tuskin sitä, että se synnyttäisi vuosikymmeniä kestävän trendin. Erikoistehosteiden laadun paraneminen on muuttanut varhaisimpien elokuvien ja tv-sarjojen hassut  kuminaamari - kädelliset ristiriitaisiksi, uskottaviksi hahmoiksi. Mutta mikään ei ole vieläkään voittanut Charlton Hestonin roolisuoritusta ensimmäisestä Apinoiden planeetta-elokuvasta vuodelta 1968. Se todistaa jälleen kerran että olivatpa tehosteet tai näyttelijät kuinka laadukkaita tahansa, niin elokuvan arvon ratkaisee hyvä tarina ja hyvä käsikirjoitus.  




Tänä vuonna ilmestynyt Apinoiden planeetan vallankumous jatkaa siitä mihin edellinen osa päättyi. Geneettisesti muunnellut ja kaltoin kohdellut apinat ovat karanneet tarhoistaan ja tehneet itselleen yhteisön San Franciscon lähellä olevaan metsään. Simpanssit osaavat puhua jonkun verran, mutta enimmäkseen ne viittovat kommunikoidessaan. Simpanssit, gorillat ja orangit käyttävät keihäitä, tulta ja ratsastavat, mutta yhteisö on vielä kehittymätön, eikä näytä ihmismäiseltä. 




Laboratoriosta levinnyt virus on tappanut suurimman osan maailman väestöstä, ja Yhdysvaltojen länsirannikon ihmiset ovat linnoittautuneet kaupunkiin. Kun pieni ihmisryhmä tulee tutkimaan paikallista patoa - joka sijaitsee apinoiden kansoittamalla alueella - saadakseen sen tuottamaan sähköä, niin siinä lähtee sytytyslanka isompaan pommiin. 




Johtajasimpanssi Caesar(Andy Serkis)  pitää ihmisistä ja uskoo rauhaisaan rinnakkaiseloon, mutta sen lähin tukimies Kobe on saanut kokea niin brutaalia kohtelua tutkimuslaboratorioissa, että se kihisee kostonhalua. Ihmisten puolella on muutama rauhallisempi henkilö, jotka haluavat vain elää rauhassa, mutta aina löytyy niitä öykkäreitä, joiden mielestä paras apina on kuollut apina. Tästä perusasetelmasta lähtee taisteluiden ja valtakysymysten täyttämä elokuva, joka heijastaa meidän aikamme maailmaa. 


Erikoistehosteet ovat uskomattoman hyviä ja apinat luontevia, eli kaikki tarinan ulkoiset puitteet ovat huippuluokkaa, ja näytteleminenkin moitteetonta, mutta syvempää sisältöä ei löydy. Ainut tunne on pelko hurjien gorillojen lähellä. Ontto elokuva ottaa itsensä vakavasti, mutta silti henkilöt jäävät etäisiksi. Viihdepaketti on ihan ok, mutta sen unohtaa saman tien. Seitsemän pistettä.(Kuvat:SF Film Finland Oy)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti