torstai 10. heinäkuuta 2014

Snowpiercer ( 7/10), Tähtiin kirjoitettu virhe/The Fault in our stars (81/2/10 ) ja Naapurit/Neighbours (4/10 )




Snowpiercer (2013)



Lajityyppi: Draama, toiminta, sci-fi
Levittäjä: Oy Future Film Ab
Ohjaaja: Joon-ho Bong
Pääosissa: Chris Evans, Jamie Bell, Tilda Swinton, Ed Harris, John Hurt, Alison Pill
Ensi-ilta: 11.7.2014
Kesto: 2h 06 min
Ikäraja: 16

Ilmaston lämpenemisen ehkäisy ei ehkä olekaan niin hyvä idea. Jos sitä yritetään tehdä tulevaisuudessa vaarallisilla kemikaaleilla, niin nouskaa barrikadeille vastustamaan! Elokuva Snowpiercer kertoo siitä, miten käy, kun niitä vääriä kemikaaleja käytetään: koko maailma jäätyy ja kaikki elämä lakkaa. Diktaattoriksi itsensä ylentänyt kahjo, Wilford (Ed Harris) on omasta mielestään pelastanut maailman tekemällä erikoisjunan, johon on kerätty kaikki hengissä säilyneet. Juna kiertää maapalloa loputtomasti, koskaan pysähtymättä. Junan takaosaan on epäinhimillisiin olosuhteisiin sullottu kaikki köyhät ja heikot, kun taas etuosassa elelevät hyvinvoivat rikkaat, joita suojelee brutaali armeija.Vuosi 2031 on ratkaiseva, sillä silloin olohinsa kyllästyneet takaosalaiset päättävät nousta kapinaan. 


Heistä rohkein on Chris Evansin esittämä Curtis, jolla on likaisilla kasvoillaan tuskainen ilme - koko elokuvan ajan. Siis se sama ilme. Kapinalliset raivaavat tietään läpi junan kokien lähes ylivoimaista vastustusta ja yllätyksiä. 



Ohjaaja Joon-ho Bong osaa hommansa, eli junan jyske on läpitunkevaa, ja elokuva etenee tiiviisti, epätoivoisesti eteenpäin jäisillä raiteilla katsojan tsempatessa Curtisia voittamaan kaikki esteet. Huolimatta huikean hienosti tehdystä junasta, todella hyvistä roolisuorituksista ja maisemista alkaa väkivalta ja sillä mässäily sekä koko tarinan ylle liimattu sadistisuus uuvuttaa.



Aina vähän ajan päästä joku menettää raajansa tai sen menettämisestä puhutaan, jopa ihannoivaan sävyyn. Yök yök yök yök yök!  Elokuva ei missään tapauksessa ole kesäinen kassamagneetti tai laskelmoiden tehty viihdetuokio, vaan katsojaa aika rankasti haastava, kalsea tarina hirvittävästä tulevaisuudesta. Siinä on upeita roolisuorituksia (Tilda Swinton), mutta myös toistoa: kuinka monta kertaa John Hurt on esittänyt rähjäistä vanhusta? Juna yrittänee olla vertauskuva tämän ajan maailmasta, mutta jos ohjaaja olisi halunnut tehdä siitä syvällisemmän, niin olisi sitten antanut ihmisten pitää henkensä -  tai edes raajansa. En voi enää koskaan nousta junaan tuntematta puistatuksia. Seitsemän pistettä. (Kuvat: Future Film)


Tähtiin kirjoitettu virhe/The Fault in Our Stars (2014)



Lajityyppi: Draama
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Josh Boone
Pääosissa: Shailene Woodley, Ansel Elgort, Sam Trammell, Laura Dern, Willem Dafoe, Nat Wolff, Lotte Verbeek
Ensi-ilta: 11.7.2014
Kesto: 2h 07 min
Ikäraja: 12

Kesän yllätyselokuva on Tähtiin kirjoitettu virhe, ja yllätyksellä tarkoitan sitä, että sitä on mainostettu traileria myöten vain haikean romanttisena teinileffana, mutta se on paljon muutakin. Raikkaasti kirjoitettu tarina kertoo vaikeasta aiheesta, eli syövästä 17-vuotiaan teinin näkökulmasta. Hazel ( Shailene Woodley) on kuolemaisillaan. Syöpä on levinnyt joka puolelle ruumista.Hän haluaisi elää niinkuin muutkin teinit, suunnitella tulevaisuutta tai käydä shoppailemassa ostarilla sen sijaan, että joutuu nyhjöttämään kotonaan happilaitteen kanssa. Hazelin vanhemmat puoliksi pakottavat hänet seurakunnan tukiryhmään, joka on tarkoitettu syöpään sairastuneille nuorille. Hazelia ei huvita ensin mikään, kunnes hän tapaa ryhmässä positiivisutta puhkuvan Augustin ( Ansel Elgort), joka on menettänyt toisen jalkansa. August ihastuu Hazeliin ja alkaa vetää tätä kuorestaan, vaikka tyttö päättelee, että mitä vähemmän surevia ihmisiä hän jättää jälkeensä, sitä parempi.Gus ei lannistu, vaan innostuu Hazelista niin paljon, että haluaa lähteä hänen kanssaan Amsterdamiin tapaamaan tämän lempikirjailijaa. Ja sitten täytyy vain todeta, että "esteitä on joskus tiellä kohtalon".


Elokuvassa on ilahduttavan paljon yllättäviä juonenkäänteitä ja huumoria, ja se koettaa vältellä imelyyttä.Nuoret ovat rooleissaan ihastuttavan tuoreita kasvoja. Hyvin valittu soundtrack kantaa elokuvaa juuri niinkuin sen pitääkin. Miinuksena mainittakoon se, että jokunen teini vaikuttaa vähän liian hyväkuntoiselta ollakseen kuolemansairas. Ja sekin, että jälleen kerran kristinuskoa yritetään kliseisesti vääntää puuhasteluksi, jota ei kannata ottaa vakavissaan edes kuoleman edessä.Vaikka Hazel vähättelee kaikkea "mitä ei voi todistaa", niin hän on vakavissaan Hengille puhumisesta. Hengille? No, joka tapauksessa poikkeuksellisen koskettava draama pysyi mielessä pitkään ja itketti. Kahdeksan ja puoli pistettä.


Naapurit/Neighbors (2014)



Lajityyppi: Komedia
Levittäjä: Finnkinon teatterilevitys
Ohjaaja: Nicholas Stoller
Pääosissa: Seth Rogen, Zac Efron, Rose Byrne, Christopher Mintz-Plasse, Dave Franco, Ike Barinholtz, Lisa Kudrow
Ensi-ilta: 11.7.2014
Kesto: 1h 36 min
Ikäraja: 12

Mac (Seth Rogen) ja Kelly (Rose Byrne) ovat juuri saaneet vauvan ja ostaneet säästöillään omakotitalon. He aloittavat vakavissaan aikuista elämää ja ihastuvat uuteen naapurustoonsa, jossa on rauhallista ja kaunista, kunnes viereiseen taloon muuttaa oppilaskunta, iso joukko nuoria miehiä, joiden mielessä on vain tytöt, olut ja pössyttely, sekä pienempiensä simputtaminen. Zac Efron esittää oppilaskunnan kapteenia Teddya, jonka vastuulla on skandaalien ja legendaaristen juhlien järjestäminen. Ensi alkuun  naapurit tulevat toimeen keskenään ja imevät huumeita yhdessä, kunnes bilettäminen alkaa herätellä vauvaa yöllä.Siinä menevät hermot ja muutaman ystävällisemmän varoittelun jälkeen aletaan tosissaan vaatia poikia pitämään pienempää meteliä. Mac ja Teddy keksivät kilpailevat toistensa tuhoamisessa, eikä mikään ole liian alhaista.


Elokuva on suunnattu sellaisille nuorille (tai ehkäpä mielummin juuri aikuista elämää aloitteleville pareille), joita naurattavat loputtomat erite-, alapää- ja huume,-ja kostovitsit.Tai sitten vakavat ruumiinvammat ja kalliin omaisuuden tuhoaminen.Vaikka suurin osa Naapureiden huumorista haukotutti, niin myönnän että kaiken sotkun keskeltä löytyi myös pieniä nauruhelmiä. Sekin viehätti, että näyttelemistä oli uskallettu vetää mauttoman överiksi monessa kohdassa, mitä tämänkaltainen komedia tarvitsee selvitäkseen.Siitä huolimatta neljä pistettä kymmenestä.     
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti