torstai 27. marraskuuta 2014

The Judge (8/10) ja ´71 (9/10)



The Judge (2014)


Lajityyppi: Draama
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: David Dobkin
Pääosissa: Robert Downey Jr., Robert Duvall, Vera Farmiga, Vincent D'Onofrio, Jeremy Strong, Dax Shepard, Billy Bob Thornton, Leighton Meester, David Krumholtz, Melissa Leo
Ensi-ilta: 28.11.2014
Kesto: 2h 22 min
Ikäraja: 7

Robert Downey Jr ja Robert Duvall mittelevät taitojaan näyttelijöinä parhaansa mukaan elokuvassa The Judge -tuomari. Bob nuorempi esittää sliipattua ja ylimielistä lakimiestä Hank Palmeria , jota "syyttömillä ei ole varaa palkata", kun taas Bob vanhempi on yhteiskunnan tukipylväs, joka on toiminut 42 vuotta oikeudenmukaisena tuomarina. Hank ei ole muistavinaan isäänsä, mutta joutuu palaamaan kotikaupunkiinsa äitinsä hautajaisiin ja samalla tulee vedetyksi mukaan perheen ongelmiin. 


Tuomari-isä saa yllätten murhasyytteen, ja Hank ryhtyy tämän puolustusasianajajaksi. Murhan selvityksen aikana miehet, jotka ovat molemmat jääräpäisiä ja kulmikkaita ihmisiä, joutuvat kohtaamaan menneisyyden haavat ja tekemänsä virheet. Kahden erinomaisen näyttelijän taidot näkyvät, mutta samoin kuin tarina: pidäteltynä, liian pinnallisesti, eikä oikeaa tasapainoa tragedian ja komedian välillä löydy. Odotin milloin tulee se mahtava kohtaus, kun miehet saavat räjähtää ja käyttää koko tunneskaalaansa, mutta sitä ei koskaan tullut. Filmissä näkyy myös sivuosassa esiintyvän Billy Bob Thorntonin taito vetää katseet puoleensa, vaikka hän ei oikeastaan tee mitään. Pidän molemmmista Bobeista (jotka ovat nykyään jämähtäneet tyyppinäyttelijöiksi)  paljon, mutta The Judge on elokuvana keskiverto kaikesta mallikkuudestaan huolimatta. Kahdeksan kunnioituspistettä.

'71 (2014)


Lajityyppi: Draama, toiminta, sota
Levittäjä: Oy Atlantic Film Finland Ab
Ohjaaja: Yann Demange
Pääosissa: Jack O’Connell, Paul Anderson, Richard Dormer, Sam Reid, Sean Harris
Ensi-ilta: 28.11.2014
Kesto: 1h 39 min
Ikäraja: 16

Muistan hyvin miten paljon Irlannin levottomuuksista raportoitiin ennen ja miten järjettömältä tuntui kuulla kristittyjen taistelevan keskenään verisesti Belfastissa. Siitä vihanpidosta ei ole vieläkään toivuttu, vaikkakin kaupunkikuvat ovat muuttuneet. Elokuva ´71 vei minut takaisin levottomiin vuosiin ja tunnelmiin. Se kertoo nuoresta ja kokemattomasta  brittisotilaasta Gary Hookista, joka lähetetään Belfastiin sotimaan, ja joka jää siellä mellakan jälkeen vihollisen - katolisten - alueelle yksin, eksyksissä ja pahasti hakattuna. 
Hän löytää jonkun pihan perältä ulkohuussin ja istuu siellä piilossa, kunnes uskaltaa lähteä varovaiselle kotimatkalle tietämättä saaneensa peräänsä katolisten lisäksi myös sotilastovereitaan, joilla on omat syynsä saada Gary päiviltä. Elokuva kourairee syvältä ja on hyvin jännittävä. Sen ajankuva on synkän tarkka ja jokainen näyttelijä poimittu huolellisesti rooliinsa, olipa kyse lapsisotilaasta tai kostonhimoisesta pommittajasta.
 Ohjaaja Yann Demange ei ole tehnyt Garysta supersankaria, vaan älykkään ja sympaattisen sotilaan, jonka selviytymistaistelu muistuttaa Euroopan  lähihistoriasta. Elokuvassa entinen armeijan lääkintäupseeri kiteyttää katkeran mielipiteensä sodasta: " Rikkaat typerykset käskevät tyhmiä typeryksiä tappamaan köyhiä typeryksiä." Jack  O´Connell on  vaitonaisessa osassaan niin hyvä, että lätkäisisin hänelle Oscarin käteen samantien. Yhdeksän pistettä. (Kuvat:Atlantic Film)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti