torstai 13. marraskuuta 2014

Nuija ja tosinuija kaks/Dumb and Dumber To (6/10), The Homesman (7/10) ja Elämän tanssi/La danza de la realidad (5/10)


 Nuija ja tosinuija kaks/Dumb and Dumber To (2014)


Lajityyppi: Komedia
Levittäjä: Oy Future Film Ab
Ohjaaja: Bobby Farrelly, Peter Farrelly
Pääosissa: Jim Carrey, Jeff Daniels, Laurie Holden, Kathleen Turner
Ensi-ilta: 12.11.2014
Kesto: 1h 49 min
Ikäraja: 12

Bobby ja Peter Farrelly ovat tunnettuja roisista huumorileffoistaan, ja varsinkin suurusuosion saaneesta Nuija ja Tosinuija-elokuvasta, joka kertoi kahdesta erikoislaatuisesta kaveruksesta. Se on saanut kahdenkymmenen vuoden jälkeen jatkoa, jossa käy ilmi, että Harry (Jeff Daniels) ja Lloyd (Jim Carrey) eivät ole juuri viisastuneet, kuten eivät ole Farrellyn veljeksetkään. Nuija ja Tosinuija kaks kertoo siitä miten Lloyd huijasi Harrya parikymmentä vuotta, ja siitä mitä tapahtuu kun Harry tarvitsisi kipeästi uuden munuaisen. Hänen täytyy etsiä lähisukulainen, ja sitä varten kaverit lähtevät etsintäreissuun. Mikään ei suju niinkuin pitäisi, ja matkalle tulee esteitä, jotka he itse tehokkasti luovat.

Huumorin taso on matalaa edelliseen osaan verrattuna (Harryn kissan nimi on Peräreikä, heh heh) ja sanallista pöhköilyä tulee kuin konekiväärin suusta. Kaverukset ovat kuitenkin sympaattisia, hyvässä terässä ja heitä näyttelevät miehet enemmän kuin rempseitä, puhumattakaan lukuisista hyvin laadituista sivuosista. Jos ei odota yhtä hauskoja riskihuumorivitsejä kuin ensimmäisessä elokuvassa, niin tätä katsoessa voi jopa viihtyäkin. Kuusi pistettä. (Kuva: Future Film)


The Homesman (2014)



Lajityyppi: Draama, western
Levittäjä: Finnkinon teatterilevitys
Ohjaaja: Tommy Lee Jones
Pääosissa: Tommy Lee Jones, Hilary Swank, Grace Gummer, Miranda Otto, Sonja Richter, David Dencik, John Lithgow, James Spader, Hailee Steinfeld, Meryl Streep
Ensi-ilta: 14.11.2014
Kesto: 2h 02 min
Ikäraja: 16

Tommy Lee Jones on itse kirjoittanut ja ohjannut elokuvan The Homesman (suom = saattaja), ja hän näyttelee siinä myös yhtä pääosaa. Lännenelokuvan alku kertoo rautaisen sitkeästä maanviljelijästä Mary Bee Cuddysta (Hilary Swank), joka saa tehtäväkseen kuljettaa kolme mielensä menettänyttä naista Iowaan kirkkoon, jossa hoidetaan lännen pioneerielämän uhreja. Monille naisille keskilännen uudisasukkaiden kova elämä osoittautui liian raskaaksi.
 Saattajakseen ja apulaisekseen Mary ottaa hirttotuomiolta pelastamansa rikollisen (Tommy Lee Jones), joka osoittautuu vastahakoiseksi, joskin hyödylliseksi turvaksi vaaralliselle matkalle.Heidän täytyy kohdata huijareita, jääkylmä sää, vihamielisiä intiaaneja, hoitaa sekavia naisia ja kestää toisiaan. Karut olosuhteet välittyvät tarinasta hyytävän hyvin, ja sen alku onkin kiehtovaa kuvausta. Matkan puolivälissä tunnelma muuttuu oudon humoristiseksi, ja tarinan punainen lanka katoaa kokonaan. Elokuvalla olisi kaikki ainekset ja hienot näyttelijät ollakseen realistinen kuvaus toisenlaisesta lännenmaasta, mutta se on epätasainen, ajoittain kömpelö ja omaa linjaansa hakeva.

Epätavallisessa historiallisessa elokuvasssa ovat päätähtien lisäksi näyttelemässä John Lithgow, James Spader, Miranda Otto, tanskalainen Sonja Richter ja Meryl Streepin lisäksi hänen tyttärensä Grace Gummer. Seitsemän pistettä.(Kuva: Dawn Jones)

Elämän tanssi/La danza de la realidad (2013)




Lajityyppi: Draama, fantasia, elämäkerta
Levittäjä: Oy Cinema Mondo Ltd
Ensi-ilta: 14.11.2014
Kesto: 2h 13 min
Ikäraja: 16

Alejandro Jodorowsky on chileläinen kirjailija, elokuvantekijä, psykoshamanismin harrastaja,  mystikko ja jonkin sortin guru. Hän on tehnyt pitkän kuivan kauden jälkeen ( lue = ei tehnyt elokuvia) omaan ahdistavaan lapsuuteensa sijoittuvan elokuvan Elämän tanssi, joka kertoo pienestä pojasta, jonka juutalais-ukrainalainen maahanmuuttajaperhe etsii omaa paikkaansa pienessä Chilen rannikkokaupungissa. Pojan tyrannimainen isä ihailee Stalinia yli kaiken, äiti replikoi laulamalla oopperaa ja kaupunki tuottaa toinen toistaan erikoisempia persoonallisuuksia. Alejandro on sijoittanut itsensä elokuvaansa kertojaääneksi ja silloin tällöin näkyväksi hyväntahtoiseksi kummihahmoksi, joka latelee mielestään viisaita lausahduksia lapsen elämästä. Tahallaan provosoiva, runsaasti surrealistisia elementtejä ja irvokasta sirkuskuvastoa viljelevä elokuva ylittää kaikki hyvän maun rajat. Siinä on myöskin monta hyvää oivallusta ja paljon koskettavaa kerrottavaa Chilen historiasta, mikä jää kaiken räävittömyyden alle. Jodorowsky on saanut ylistystä ja suitsutusta tästä elokuvasta, mutta Kinoteekki antaa keskiarvona viisi pistettä. (Kuva: Cinema Mondo)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti