torstai 20. marraskuuta 2014

Nälkäpeli-Matkijanärhi,osa 1 ( 7/10)ja Kaksi päivää, yksi yö/ Deux jours, une nuit (8/1/2/10)

Nälkäpeli - Matkijanärhi, osa 1/The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (2014)


Lajityyppi: Seikkailu, sci-fi
Levittäjä: Nordisk Film
Ohjaaja: Francis Lawrence
Pääosissa: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Sam Claflin, Julianne Moore, Natalie Dormer, Woody Harrelson, Philip Seymour Hoffman
Ensi-ilta: 19.11.2014
Kesto: 2h 03 min
Ikäraja: 12

Nälkäpeli-elokuvasarjan kolmannessa osassa ollaan siirrytty kansakunnan kapinassa jo vakavampaan vaiheeseen. Viimeisimmän, pilalle menneen nälkäpelin jälkeen Katniss herää vyöhykkeellä 13, joka on armeijan tehokkuudella toimiva maanalainen vastarintavyöhyke. Hänellä kestää jonkun aikaa sopeutua siihen, että maailma on muuttunut, vyöhyke 12 pommitettu maan tasalle, ja siihen, että häntä halutaan käyttää propagandafilmien sankarittarena. 
Katniss Everdeenin peloton olemus jousipyssyn ja matkijanärhi-tunnuksen kanssa on nostanut kaikki Panemin vyöhykkeet vallankumouksen partaalle, mutta presidentti Snowlla on muutama ässä hihassaan jäljellä. Kuten se, että Katnissin rakastettu Peeta on nyt aivopesty ja toimii Capitolissa presidentin käsinukkena. 
Tämä elokuva eroaa ensimmäisistä siinä, että mitään nälkäpeliä ei enää ole, joten sisältö on perinteisempää jännitystä. Se toimii sinällään ihan ok, mutta elokuvan sydän, Katniss(Jennifer Lawrence), ei pääse näyttämään selvytymistaitojaan, vaan yrittää luoda tunnelmaa itkeskelemällä koko ajan ja päivittelemällä presidentti Snown tekoja. 
Oli suuri virhe yrittää jakaa trilogian viimeinen osa kahdeksi elokuvaksi, sillä materiaalia on tarpeettomasti venytetty. Tällä tavoin kolmannesta osasta puuttuvat kaikki kiinnostavat ihmissuhteet ja eteenpäin rullaava toiminta. Jopa vakiokomistus Gale (Liam Hemsworth) on yhtä vetävä kuin tiskirätti. Julianne Moore ei vakuuta kapinallisten johtajana eikä Snow ole kovinkaan pelottava. Toivottavasti viimeinen osa tulee tulee tuomaan aitoa sorron alta vapautumisen huumaa! Seitsemän pistettä. (Kuvat:Nordisk Film)

Kaksi päivää, yksi yö/ Deux jours, une nuit (2014)


Lajityyppi: Draama
Levittäjä: Oy Cinema Mondo Ltd
Ohjaaja: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne
Pääosissa: Marion Cotillard, Fabrizio Rongione, Pili Groyne, Simon Caudry, Catherine Salée, Alain Eloy
Ensi-ilta: 21.11.2014
Kesto: 1h 35 min

Ikäraja: 12

Marion Cotillard on mielettömän, tajuttoman, uskomattoman hyvä näyttelijä. Hän on muuntautumiskykyinen, herkkä ja uskottava roolissa kuin roolissa. Hänen ansiostaan ranskalaiselokuva Kaksi päivää, yksi yö erottuu laatutyönä, tosin siihen vaikuttavat monet muutkin osaamisen takeet. Ranskalaiset ovat elokuvantekijöitä, mutta...ikävän usein heidän luomuksensa ovat paatoksellisia ja totisia, ja niissä on koko ajan p----n maku suussa, niinkuin tässäkin. Yhteiskunnan epäkohtien käsittely on tärkeää, mutta jos elokuvan katselu tuntuu siltä kuin lukisi sanomalehdistä huonoja uutisia kahden tunnin ajan, niin sitten jokin on mennyt pieleen. 
Cotillard esittää Sandraa, jonka työnantaja aurinkokennotehtaalla on keksinyt siirtää vastuun irtisanomisista työntekijöiden harteille. Heille sanotaan, että ensi maanantaina voitte valita, eli pidätte joko Sandran työpaikan tai sitten jokainen saa tuhannen euron bonuksen. Sandralla, joka kärsii masennuksesta ja huonosta itsetunnosta, on yksi viikonloppu aikaa vaikuttaa työtovereidensa mielipiteeseen käydessään jokaisen luona henkilökohtaisesti. Hän on epätoivoinen ja suorastaan itsetuhoinen murehtiessaan omaa tilannettaan.
Elokuva pitää katsojan koko ajan lähellä ja mukana Sandran hädässä. Saamme nähdä Sandran aviomiehen yrittävän pitää vaimoaan kasassa. Elokuvassa ei ole yhtää huonoa näyttelijää tai vetelää kohtausta, vaan kaikki on tuoretta ja uskottavaa. Mutta kuten sanottu, tarina on raskas...enkä tiedä jaksaako katsoja paneutua siihen, jos arkena näemme aivan liikaa tuota samaa joka mediasta ja joka työpaikalla. Laatutyö ansaitsee joka tapauksessa vähintään kahdeksan ja puoli pistettä. (Kuvat:Cinema Mundo)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti