torstai 4. joulukuuta 2014

Nightmare 2 -Painajainen jatkuu (5/10) , Maps to the stars (9/10)



Nightmare 2 - Painajainen jatkuu (2014)





Lajityyppi: Komedia, jännitys, kotimainen
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Marko Äijö
Pääosissa: Sara Parikka, Tero Tiittanen, Mikko Parikka, Hemmo Karja, Emil Hallberg, Tommi Taurula
Ensi-ilta: 3.12.2014
Kesto: 1h 17 min
Ikäraja: 12

Nightmare 2 – Painajainen jatkuu on toinen osa Salatut elämät-saippuasarjan poikimista elokuvista. Se on komediaa sisältävä jännäri, joka on tarkasti suunnattu nuorille ja aivan erityisesti Salattuja elämiä seuraaville nuorille, minkä huomaa siitä, ettei yhtäkään päähenkilöistä esitellä elokuvan alussa. Heidät pitää tuntea. Kriitikkojen tyrmäämä, mutta kansan palkitsema ensimmäinen osa kertoi nuorisoporukan ikävästä matkasta ruotsinlaivalla. Tarina päättyi onnellisesti. Siitä on kulunut aikaa, ja päähenkilö Peppi luulee olevansa turvassa. Hän lähtee tässä uudessa elokuvassa kavereineen lomanviettoon kauniille saarelle, jonne Jiri on perustanut kesäbaarin.(En tiedä kuka Jiri on.Älkää kysykö!) 


Yllättäen naamioitunut hupparityyppi alkaa ikävästi häiritä kesäonnea uhkailemalla nuoria, ja pian Peppi kaverineen huomaa että kaikki yhteydet mantereeseen on katkaistu...ja painajainen jatkuu.Apua ei ole tulossa mistään.Porukka on yksin saarella murhaajan kanssa.



Tämä toinen osa on selvästi harkitumpaa tekoa kuin ensimmäinen tekele, mutta yhä huomaa ettei niistä pienistä yksityiskohdista ole välitetty, että antaa mennä vaan. Mutta ehkä valitan turhaan, sillä saippuasarjojen maailmaan kuuluu se, että vauvat syntyvät puolivuotiaan näköisinä, kaikki tapahtumat selitetään ääneen ja se, että epäloogisuus ei haittaa. Valitan joka tapauksessa: mielettömän ärsyttävä elokuva! Viisi pistettä kymmenestä. (Kuvat: Kuva Taksu Takkunen © FremantleMedia Finland 201)

Maps to the Stars (2014)



Lajityyppi: Draama
Levittäjä: Oy Future Film Ab
Ohjaaja: David Cronenberg
Pääosissa: Julianne Moore, Mia Wasikowska, Robert Pattinson, John Cusack, Evan Bird, Olivia Williams
Ensi-ilta: 5.12.2014
Kesto: 1h 51 min
Ikäraja: 16

Kanadalainen ohjaaja David Cronenberg on sanonut, että kamalinta stereotypioissa on se, että ne ovat totta.Ehkä juuri siksi hän on tehnyt tummaa komediaa sisältävän ja aika purevan elokuvan Hollywoodin kieroutuneesta todellisuudesta. Sen päähenkilönä on Julianne Mooren esittämä Havana, suosittu näyttelijätär, joka stressaantuessaan taantuu kiukuttelevan pikkulapsen tasolle. Tottakai hän stressaantuu tuon tuosta joko omasta ikääntymisestään, palvelusväen typeryydestä tai hirvittävästä äitisuhteestaan. Havanasta kertoo eniten se, että hänen onnellisin hetkensä on kun kilpailevan kollegan lapsi kuolee ja hänelle vapautuu siten rooli elokuvassa.


Hän saa Carrie Fisherin kautta ( Tämä näyttelee itseään.Sivuhuomautuksena kerrottakoon, että Carrie kirjoitti aikoinaan elämästään kirjan ja käsikirjoituksen elokuvaan Terveisiä unelmien reunalta, joka kertoi hänen taistelustaan Hollywoodissa äitisuhteen kanssa) uuden henkilökohtaisen assistentin Agathan (Mia Wasikowska) , nuoren naisen, jolla on laajoja palovammojen arpia kehossaan ja helposti järkkyvä mieli. Havanalla on yhteinen agentti nuoren, umpihemmotellun elokuvatähden Benjien kanssa, joka on 13-vuotiaana päässyt huumevieroituksesta.Heidän elämänsä, siihen liittyvät hännystelijät, vallananastajat, selkäänpuukottajat ja menneisyyden salaisuudet muodostavat ryvettyneen sekä sisäsiittoisen kuvion.


Elokuvan päähenkilöt siteeraavat toisistaan tietämättä Paul Eluardin runoa Liberte, " On the faces of my friends, On each outstretched hand, I write your name. On my school notebooks, On my desk and on the trees, On the sands of snow, I write your name. Liberty." Itse runo on siis tavallaan roolihahmo.
Hollywood on kritisoinut itseään vuosikymmenien ajan, joten siinä ei ole mitään uutta.Cronenbergin tapa kritisoida on vahva ja todentuntuinen. Hän ivaa elokuvakaupungin kiiltävää ulkokuorta: tarinassa aistii aidon ja vahvan vihan sen pelkistetyn huumorin alla. Niin Julianne Moore, Mia Wasikowska kuin nuori Evan Birdkin näyttelevät Robert Pattisonin ja John Cusackin rinnalla riipaisevasti kiiltokaupungin valheiden turruttamia ihmisiä. Tämä ei ole lempää viihdettä, vaan katkeraa todellisuutta. Yhdeksän pistettä. (Kuvat: Future Film)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti