keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

The Lunchbox(8/10), Kirjavaras(6/10), Tuuli nousee (orig)/Kaze tachinu(8/10) ja Muutoksii(7/10)



The Lunchbox/Dabba (2013)


Lajityyppi: Draama, romantiikka
Levittäjä: Finnkinon teatterilevitys
Ohjaaja: Ritesh Batra
Pääosissa: Irrfan Khan, Nimrat Kaur
Ensi-ilta: 4.4.2014
Kesto: 1h 40 min
Ikäraja: 7

Ila (Nimrat Kaur) elää miehelleen läpinäkyvänä avioliitossaan ja ryydittää päiviään keittämällä toinen toistaan hienompia ruokia. Mumbaissa Intiassa rouvat tekevät miehensä lounaan kotona ja laittavat sen metalliseen monikerroksiseen rasiaan, jonka lähetit eli dabbawallat vievät perille miehen työpaikalle. Vaikka he onnistuvat melkein aina saamaan lähetyksen oikeaan osoitteeseen, niin Ilan lounasrasia päätyy vahingossa vakuutusvirkailija Saaja Fernandesille, joka on hämmästynyt, mutta mielissään maukkaasta ruoasta. 


Saajan elämä on tylsää ja yksinäistä hänen jäätyään leskeksi, joten ruokayllätys oli paikallaan. Syötyään hän ei kuitenkaan laita kiitosta eikä ilmoita että rasia on tullut väärälle henkilölle , vaan kirjoittaa vastausviestiin ruoan olleen liian suolaista. Ila ihmettelee ensin että kukahan tuo näsäviisas herra oikein luulee olevansa, mutta tajuaa ilahtuneensa päiväänsä virkistävästä kirjeestä. Hän kokkaa seuraavana päivänä uuden lounaan ja lähettää sen mukana vastausviestin, ja pian nuo kaksi toisilleen tuntematonta ihmistä aloittavat erikoisen kirjeenvaihdon lounaan kautta. He alkavat avautua toisilleen kertoen yksinäisyydestään, perheistään ja huomaavat saaneensa ystävän. 


Pääosassa esiintyvä ja tuottajanakin toiminut Irrfan Khan on jo tuttu kasvo elokuvakatsojille (Piin elämä, Slummien miljonääri), mutta Ilaa esittävä Nimrat Kaur on uusi lahjakkuus.  Mitä enemmän iloa ja valoa heidän arkeensa tulee ystävyyden kautta, sitä selvemmin oman elämän rakkaudettomuus alkaa paljastua, eikä sen kestäminen ole helppoa. Mutta hiljalleen lämpenevä ja eksoottinen rakkaustarina on todiste siitä, että tie miehen sydämeen käy vatsan kautta. Kahdeksan pistettä.(Kuvat: Finnkino Oy)

Kirjavaras/The Book Thief (2013)


Lajityyppi: Draama
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Brian Percival
Pääosissa: Geoffrey Rush, Emily Watson, Sophie Nelisse, Nico Liersch, Ben Schnetzer
Ensi-ilta: 4.4.2014
Kesto: 2h 12 min
Ikäraja: 12
 
Kirjavaras, joka perustuu Markus Zusakin romaaniin, kertoo nuoren Liesel-tytön kasvutarinan toisen maailmansodan aikana Saksassa. Elokuva alkaa hyvin oudosti, sillä kertojaäänenä on kuolema.(?)  Aivan elokuvan alussa katsojaa muistutetaan siitä että kaikki kuolemme, ja lupsakka kuolemanääni palaa tuon tuosta ilmoittamaan että taas on töitä tiedossa: mistään hauskasta seikkailutarinasta ei siis ole kyse.  Liesel on annettu 11-vuotiaana kasvattilapseksi pikkukaupungissa elävälle keski-ikäiselle pariskunnalle. 




Äiti on aina vihainen (kuin ukkonen, kuvaa Liesel häntä), mutta isä (Geoffrey Rush) on  leikkisä sekä lempeä kasvattaja. Perhe seuraa sivusta natsien valtaannousua ja joutuu pian ongelmalliseen tilanteeseen haavoittuneen nuoren juutalaisen raahautuessa heidän ovelleen etsien turvapaikkaa. He ottavat Maxin  kellariinsa ja siitä lähtien elämä on vaarallista. Elokuvan nimen, Kirjavarkaan, luulisi viittavaan siihen että kirjat ja sanat olisivat keskeisellä sijalla, mutta niin ei kuitenkaan ole, vaan siinä enimmäkseen seurataan vaikeaa  maailmaa nuoren tytön silmien kautta. 


Lieseliä esittävä Sophie Nelisse on suloinen, mutta jokseenkin ilmeetön ja vähän jäykkä. Elokuva olisi voinut painottaa sanomaansa joko kirjoihin tai sitten kasvattilapsen asemaan, mutta se lilluu tylsästi jossain välimaastossa. Siitä puuttuu myös sujuvuus ja aitous, mutta muutoin on täysin ok. Tai ei oikeastaan ole. Se inhottava kuoleman ääni  ja sitten englantia saksalaisittain puhumaan pistetyt henkilöt pilasivat koko jutun. Kuusi pistettä. (Kuvat: SF Film Finland Oy)


Tuuli nousee (orig)/Kaze tachinu (orig) (2014)




Lajityyppi: Draama, animaatio, elämäkerta
Levittäjä: Oy Cinema Mondo Ltd
Ohjaaja: Hayao Miyazaki
Pääosissa: Hideaki Anno, Miori Takimoto, Hidetoshi Nishijima, Masashiko Nishimura, Stephen Alpert
Ensi-ilta: 4.4.2014
Kesto: 2h 06 min
Ikäraja: 7

Japanilainen Hayao Miyazaki on sanonut jo monta vuotta sitten jäävänsä eläkkeelle animaatioiden tekemisestä. Siitä huolimatta hän on piirtänyt kauniin tositarinan lentokoneinsinöörin maailmasta. Tuo kuulostaa niin oudolta, että aloitan selityksen uudestaan: nuori Jiro halusi lentäjäksi, mutta likinäköisyytensä takia hän ei pääse siihen ammattiin. Sen sijaan hän saa 1920-luvulla insinööriksi valmistuttuaan työpaikan lentokoneiden suunnittelijana.


Jiro nousee kykyjensä kautta maailman huipulle. Onnea varjostaa hänen rakkaansa tuberkuloosi ja Japanin osuus toisessa maailmansodassa. 
Tuuli nousee-elokuva esittää Jiro Horikoshin elämän ikäänkuin laajalla siveltimellä, liittäen siihen pitkiä unijaksoja ja soljuvaa musiikkia.Se ei ole oikeastaan lasten elokuva, näin uskallan väittää, vaan enemmänkin kärsivällisten, lentämisestä ja lentokoneista kiinnostuneiden aikuisten kiinnostuksen kohde. Tämä on tositarinana Miyazakin elokuvista niitä siedettävämpiä, ja saa kahdeksan pistettä.


Muutoksii (2014)


Lajityyppi: Draama, kotimainen
Levittäjä: Pirkanmaan elokuvakeskus Ry
Ohjaaja: Sami Laitinen
Pääosissa: Tiitus Rantala, Sami Hussein, Milana Novokmet, Nuutti Konttinen, Amanda Löfman
Ensi-ilta: 4.4.2014
Kesto: 1h 30 min
Ikäraja: 12

Muutoksii on kiinnostava ja mukaansatempaava elokuva 12-vuotiaiden Antin ja Muhiksen ystävyydestä. He joutuvat iltareissuillaan todistamaan traagista onnettomuutta, jonka seuraukset alkavat vyöryä poikien kaveripiirissä ja ympäristössä vaarallisen voimakkaasti. Eikä pojilla ole hajuakaan siitä, mitä tehdä asialle. He ovat turvattomia, kasvattamatta jätettyjä lapsia, mikä käy tarinasta ilmi sitä liikaa painottamatta.

Erityisesti Anttia esittävä Tiitus Rantala tekee vaikutuksen osaamalla reagoida sekä ympäristöönsä ja kavereihinsa kuin ammattilainen. Ohjaaja on myös onnistunut välttämään tarinassa liian raskauden, mikä olisi pilannut sen. Ikävä kyllä todella hienosti mukaansa vetänyt elokuva alkaa laahata loppua kohden, eikä poikien tarina saa napakkaa päätöstä. Seitsemän pistettä.






Pirkanmaan elokuvakeskus tiedottaa: " Elokuvan käsikirjoittaja ja ohjaaja Sami Laitinen tuntee oman alueensa nuorison. Kyllästyttyään totaalisesti jantterien häiriköintiin hän otti ohjat omiin käsiinsä ja kysyi reuhaajilta: Eikö teillä ole parempaa tekemistä?
 – Ei, vastasivat pojat.
Sami perusti pojille Respect-elokuvatyöpajan saadakseen ne tekemään edes jotain.
Nyt Samin pitkäaikainen haave on toteutunut  ja ensi-iltaan on tulossa Laitisen ensimmäinen pitkä elokuva MUUTOKSIIJa siinä seikkailee koko joukko entisiä räyhääjiä. 

( Kuva: Pirkanmaan elokuvakeskus)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti