perjantai 28. maaliskuuta 2014

Captain America: The Return of the first Avenger/ The Winter Soldier(5/10) ja The Railway Man(8/10)



Captain America: The Return of the First Avenger 3D/Captain America: The Winter Soldier 3D (2014)


Lajityyppi: Toiminta, seikkailu, sci-fi, 3D
Levittäjä: Walt Disney Studios Motion Pictures AB
Ohjaaja: Anthony Russo, Joe Russo
Pääosissa: Chris Evans, Scarlett Johansson, Anthony Mackie, Cobie Smulders, Samuel L. Jackson, Sebastian Stan, Frank Grillo, Emily VanCamp, Hayley Atwell, Dominic Cooper, Robert Redford
Ensi-ilta: 26.3.2014
Kesto: 2h 16 min
Ikäraja: 12
3D-versio

Marvelin studiot suoltavat maailmalle toinen toistaan erikoisempia valkokankaan supersankaritaruja.  Stan Leetä, useiden sarjakuvien luojaa, on tästä kiittäminen. Yksi parhaista elokuvista oli ensimmäinen Kapteeni Amerikka-seikkailu, joka mahtipontisesta nimestään huolimatta uskalsi olla reilusti poikamainen, huumorintajuinen ja samalla tunteita herättävä tarina ruipelosta Steve Rogersista, jolla on hyvä sydän ja ehdoton oikeudentaju. Toivoin että samat käsikirjoittajat ja tekijät olisivat muovaamassa Kapun toista itsellistä tarinaa. (hän esiintyi välillä elokuvassa The Avengers) Osa tekijöistä onkin samoja, mutta tuloksena on ikävystyttävä, toimintaa liian täyteen tupattu rymistely. Tarina alkaa Steve Rogersin aamulenkillä, joka on elokuvan ainoa rauhallinen kohta.  Sen jälkeen hän joutuu hyökkäämään laivalle, jonka matkustajat on otettu panttivangiksi, ja tuota pikaa Kapu huomaa, että joku pahis on soluttautunut SHIELD-järjestön päämajaan. Siitä alkaa sarja huonosti kuvattuja, ylikiihkeitä tappelukohtauksia. 



Elokuvan koko sisältö on siirtymistä yhdestä käsirysystä toiseen. Avukseen Steve on saanut Scarlett Johanssonin esittämän Mustan Lesken, joka tuntuu olevan väärässä elokuvassa väärään aikaan. Elokuvan tempo kasvaa koko ajan kohti loppuhuipennusta ja lopulta Kapteeni Amerikka saa vastaansa naamioidun kostajan –Talvisotilaan-, jonka henkilöllisyys on suuri yllätys. Ei voi kuin huokaista ja todeta että toinen osa on sekä täysin tarpeeton että pilattu sekasotku. Näyttelijät yrittävät parhaansa, mutta turhaan, koska  sydämellisyys on poistettu käsikirjoituksesta kirurgisen tarkasti. Ensimmäisessä elokuvassa kiehtoi Steve Rogersin suoraselkäisyys ja hyvät toverisuhteet, haikea rakkaustarina ja muutos supersankariksi, mutta toisessa osassa ne kaikki on menetetty. Minä, niin kuin Steve Rogerskin, kaipaan takaisin parempaan aikaan. Viisi pistettä kymmenestä.  

The Railway Man (2013)



Lajityyppi: Draama
Levittäjä: Oy Future Film Ab
Ohjaaja: Jonathan Teplitzky
Pääosissa: Colin Firth, Nicole Kidman, Stellan Skarsgård, Hiroyuki Sanada, Jeremy Irvine, Sam Reid, Tanroh Ishida
Ensi-ilta: 28.3.2014
Kesto: 1h 56 min
Ikäraja: 12

The Railwayman kertoo tositarinan englantilaisesta junaintoilijasta Eric Lomaxista, joka joutui toisen maailmansodan aikana japanilaisten vangiksi. Hän selviytyi leiriltä, mutta sai niin ulkoisia kuin sisäisiäkin arpia. Eric koetti työntää surullisia muistoja piiloon, mutta ne ponnahtivat kiusallisesti esiin hänen löydettyään viisikymppisenä elämänsä rakkauden, Patrician. Hyvän sotilatoverinsa tehtyä itsemurhan Eric päättää lähteä takaisin leirilleen, joka on muutettu museoksi, ja joutuu kohtaamaan siellä pahimman kipunsa. 


 Colin Firthin esittämä Lomax on sisäänpäin kääntynyt mies, joka on intohimoisen kiinnostunut junista.Hän muistaa aikataulut ulkoa ja kertoo olevansa juna-intoilija erotuksena niistä, jotka kuvaavat vetureita tai äänittävät junien kolinaa. Minun on vaikeaa ymmärtää, miksi joku haluaa tietää mikä rata on minkäkin kokoinen, ja miksi rautatiet ovat niin kiehtovia, mutta hyvä kun siitäkin kerrotaan. On hauskaa, että Eric kohtaa suuren rakkautensa junamatkan aikana! Nicole Kidman on tavallista vaatimattomamman näköinen ja oloinen Patriciana, Ericin kärsivällisenä vaimona, joka tuuppaa miestään lähtemään matkalle, jonka aikana tämä voi selvittää sodan aikana saamiaan traumoja. Lomax joutui tovereineen rakentamaan "kuoleman rautatietä", Thaimaassa, ja kitumaan vankileirillä kokien kidutusta ja julmuuksia. Matka osoittautuu ratkaisevaksi. Eric sekä muistaa kaiken kokemansa että kohtaa valinnan siitä, pitääkö kiinni kostonhimosta vai anteeksiannosta. 


Karhean koskettava tarina on filmattu useampaan kertaan, mutta The Railway Man ei ole niitä parhaita. Vaikka sen sisältö on tärkeää ja päänäyttelijöihin satsattu, niin elokuva on niin lepsu sekä viitteellinen, että katsoja pysyy kaukana ihmisten oikeista tunteista. Paras näyttelijä on ehdottomasti Hiroyuki Sanada, joka on uskottava tekojaan katuvana miehenä. Kahdeksan pistettä.(Kuva:Future Film)
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti