torstai 17. huhtikuuta 2014

Transcendence (5/10), Suuri kauneus- La Grande Bellezza (5 - 8/10) ,The Raid 2 - Berendal ( 8/10)




Transcendence (2014)




Lajityyppi: Draama, toiminta, jännitys, sci-fi
Levittäjä: Nordisk Film
Ohjaaja: Wally Pfister
Pääosissa: Johnny Depp, Rebecca Hall, Morgan Freeman, Kate Mara, Paul Bettany, Cole Hauser, Cillian Murphy
Ensi-ilta: 18.4.2014
Kesto: 1h 59 min
Ikäraja: 12

Mitä tapahtuu kun rauhaa rakastavasta ihmisestä tulee tietokone? Se nähdään elokuvassa Transcendence (ylimaallisuus), kun arvostettua ja kiisteltyä tohtori Will Caseria - jota Johnny Depp esittää ikävystyneen veltosti - ammutaan. Hän saa luodista kohtalokkaan polonium-myrkytyksen.Willin tutkijavaimo Evelyn (Rebecca Hall) on lohduton tietäessään miehensä kuolevan, ja haluaa siirtää salaa kaiken Willin päässä olevan tiedon voimakkaaseen tekoälyyn. Siirto onnistuu, ja Evelyn saa tavallaan pitää miehensä luonaan, vaikka tämän ruumis kuolee. Digi-Will kiinnittäytyy nettiin, ja alkaa suunnata maailman rahavaroja mielensä mukaan. Hän perustaa Evelynin avulla maanalaisen huippulaboratorion, jossa voi tarkkailla vaimoaan, kehittää nanoteknologiaa ja parantaa kaikki maailman ongelmat. Ja hallita. 




Tekoälyn huonoja puolia vastustanut järjestö, joka alunperin myrkytti Willin, päättää tehdä kaikkensa, jotta tämän mieli saadaan irti maailmanlaajuisesta netistä. Tekoälyä puoltavat Will Caserin parhaat ystävät sekä tutkijatoverit Max (Paul Bettany)  ja Joseph (Morgan Freeman) puolestaan ovat ensin tieteen edistyksestä ihastuksissaan, mutta pikkuhiljaa he alkavat käsittää, että Will haluaakin Jumalaksi.Tarina kuulostaa jännittävältä, ja se voisikin olla, ellei siinä olisi kaikki pielessä. Ensinnäkin jo alussa paljastetaan koko juoni. Toiseksi kaiken perustana oleva rakkaustarina Willin ja Evelynin välillä on niin epäuskottava, ettei se kanna tapahtumia millään. Elokuva on myös täynnä tarpeettomia roolihahmoja.



Jos haluat tietää miten samaa aihetta käsitellään hyvin, niin suosittelen Black Mirror-sarjan osaa Pregnant.http://areena.yle.fi/tv/2152366 
Vaikka Johnny Depp osaakin esittää miestä, jonka katse voi hetkessä vaihtua rakastavasta sekopäiseksi, ja Rebecca Hall on melkein ok, niin elokuva ei viihdytä tai innosta ajattelemaan teknologian vaaroja. Se saa mitättömät, ärsyyntyneet viisi pistettä kymmenestä. (Kuvat: Nordisk Film)


Suuri kauneus/La grande bellezza (2014)




Lajityyppi: Komedia, draama
Levittäjä: Oy Cinema Mondo Ltd
Ohjaaja: Paolo Sorrentino
Pääosissa: Toni Servillo
Ensi-ilta: 18.4.2014
Kesto: 2h 21 min
Ikäraja: 12
Takana loistava tulevaisuus!

Cannesissa palkintoja kahminut ja Oscarin parhaana ulkomaisena elokuvana saanut Suuri kauneus (La Grande Bellizza) , jonka on ohjannut Paolo Sorrentino, vie katsojan Roomaan, jossa 65 vuotta täyttänyt seurapiirihurmuri ja journalisti Jep Gambardella (Toni Servillo) haikailee menneisyyteen. Hänen elämänsä on yhä liitoa illanvietosta toiseen, täynnä arvoituksellisia naapureita ja kauniita naisia, mutta ne eivät enää riitä täyttämään elämän tyhjyyttä. Häntä mielistellään ja pyydetään kirjoittamaan mestariteos, mutta Jepin mieli palaa tuon tuosta nuoruuteen suuren rakkauden luo. Elokuva on imenyt vaikutteita 1960-luvun kerrontatyylistä (La Dolce Vita) , ja se tarkkailee kaupunkia kyynisesti, Jepin kaiken kokeneen ja nähneen olemuksen kautta. Elokuvassa on viittauksia Italian politiikkaan sekä Cosa Nostraan, terävää katolisen kirkon arvostelua ja se on kieltämättä hienosti koottu, mutta toisaalta siinä on tyhjäkäyntiä sekä ylimielisyyttä, joka vieraannuttaa. Varmaan aivan tarkoituksella. Mistään viihteestä ei siis ole kysymys. Sisällölle annan viisi pistettä, ulkokuorelle kahdeksan.

The Raid 2: Berandal(2014)



 Lajityyppi: Toiminta
Levittäjä: Oy Future Film Ab
Ohjaaja: Gareth Evans
Pääosissa: Iko Uwais, Arifin Putra, Oka Antara, Tio Pakusadewo, Julie Estelle, Alex Abbad
Ensi-ilta: 18.4.2014
Kesto: 2h 28 min
Ikäraja: 18

The Raid 2: Berandal kertoo toisessa osassaan jakartalaisen poliisin Raman (Iko Uwais) soluttautumisesta alamaailmaan. Hän tutkii rikollisliigojen toimintaa ja etsii lahjottuja poliiseja. Jatko-osa liimautuu ensimmäiseen niin tiukasti, ettei tarinaa tai henkilöitä esitellä, vaan toiminta alkaa samantien. Rama passitetaan vankilaan, jotta hän vaikuttaisi uskottavalta rikolliselta, mutta eikös siellä ole heti jengi vastassa antamassa turpiin. 




Toimintaelokuva The Raid esittää lähitaisteluita, jossa Rama, oikeasti rauhallinen perheenisä, on yksin vastassa ylivoimaisia ja ilmeettömiä tappajia. Elokuvassa on tarkka rytmitys, joka koostuu lyhyistä seesteisistä osioista -joissa henkilöt vaihtavat sanasen otsa rypyssä - isojen joukkotappeluiden keskellä. Painotus on itämaisten kamppailulajien esittelyllä. Lähitaistelut käydään ravintolassa, varastossa, mudassa, vankilassa, sateessa,  toimistoissa, raitiovaunussa, huumeluolassa, kapeilla kujilla, autoissa...aseina ovat vasarat, pesäpallomaila, mielikuvitukselliset teräaseet ja tietysti Raman notkea ja teräksenluja keho. Elokuvassa ruumiit kasautuvat ja kaiken kruunaa ääniraita, joka ei jätä mitään arvauksen varaan. 




Näin tarinasta vain osan, koska pistin silmät kiinni aina kun alkoi kuulua rutisevien luiden ääntä. Mutta se mitä näin, kertoo ohjaaja Gareth Evansin taidosta. En voi sietää elokuvan sisältöä, mutta on myönnettävä että se on erittäin hienosti kuvattu ja tehty. Jos mieletön, akrobaattinen tappaminen kiinnostaa, tämä on juuri sinun elokuvasi. Gareth Evans ansaitsee kahdeksan pistettä.  (Kuvat: Future Film)  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti