torstai 10. huhtikuuta 2014

The Grand Budapest Hotel (8/10), Rio 2 -3D ( 6/10) ja Divergent (6/10)



The Grand Budapest Hotel (2014)


Lajityyppi: Komedia, draama
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Wes Anderson
Pääosissa: Ralph Fiennes, Tony Revolori, F. Murray Abraham, Mathieu Amalric, Adrien Brody, Willem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Saoirse Ronan, Jason Schwartzman, Lea Seydoux, Tilda Swinton, Tom Wilkinson, Owen Wilson
Ensi-ilta: 11.4.2014
Kesto: 1h 41 min
Ikäraja: 12

The Grand Budapest Hotel kertoo nimensä mukaisesti hotellista, mutta koska sen ohjaaja on Wes Anderson, niin elokuva kertoo myös suuria tarinoita neljältä eri aikakaudelta. Ja sitten vielä tarinoita tarinoiden sisällä. Värikäs, voimakkaan tyylitelty ja huumoria tihkuva elokuva vie meidät rappeutuvaan loistohotelliin, jonka omistaja alkaa kertoa vierailevalle kirjailijalle siitä, miten paikka päätyi hänen omistukseensa. Aika pian muisteloiden keskushenkilöksi nousee legendaarinen vastaanottovirkailija Gustave H ( Ralph Fiennes), joka piti rikkaista vanhemmista naisista –ja nämä pitivät hänestä -,  ja tämän apuri Zero. 




He onnistuvat sotkeentumaan murhaan, tauluvarkauteen, vankilapakoon ja suureen omaisuuteen. Hotelli, jonka loistokausi sijoittui sotien välille, on keskuspaikkana komedialle ja tragedialle, kaikki tämä kerrottuna suurenmoisella näkemyksellä ja pieteetillä. Koko elokuva on kuin iso kakku pastelliväreineen, ja valtaisa tähtikaarti on suorastaan tunkenut siihen mukaan. Wes Andersonin elokuvia joko rakastetaan tai vähätellään, ja minä kuulun edellisiin. Hänen visionsa on selvä, mutta ikävä kyllä ohjaajan perusongelma on rakentaa samastuttavia henkilöhahmoja. Jotkut rooleista ovat vain pieniä kakunkoristeita. Hän onnistuu kuitenkin hassuttelun lomassa kertomaan jotain pysyvää ja kaunista ihmiselämästä, ja siitä hyvästä pisteitä tulee kahdeksan. (Kuva: SF Film Finland Oy)

Rio 2 - 3D (dub) (2014)


Lajityyppi: Komedia, seikkailu, animaatio, 3D
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Carlos Saldanha
Ensi-ilta: 11.4.2014
Kesto: 1h 42 min
Ikäraja: 7
Suomeksi puhuttu 3D-versio.

Suomenkielisissä äänirooleissa: Antti Lang (Blu), Kiti Kokkonen (Jewel), Raili Raitala (Linda), Samuel Harjanne (Tulio), Ville Tiihonen (Nigel), Toni Wahlström (Rafael), Elastinen (Nico), Iso H. (Pedro), Sasu Moilanen (Luiz), Venla Rajalin (nuori Linda), Tommi Korpela (Marcel), Juha Veijonen (Armando), Tuomas Uusitalo (Tipa), Henri Piispanen (Fernando), Miitta Sorvali (Eva)
Pääosissa: Antti Lang, Kiti Kokkonen, Raili Raitala, Samuel Harjanne, Ville Tiihonen, Toni Wahlström, Sasu Moilanen, Tommi Korpela, Juha Veijonen, Tuomas Uusitalo

Rio-animaatio toi valkokankaille harvinaisen sinisen papukaijan Blun, joka pääsi lemmikin asemastaan takaisin Brasilian viidakkoon. Sen jatko-osa Rio 2 jatkaa Bluen tarinaa. Hänestä on tullut perheenisä, ja Bluen entinen omistaja toimii Brasiliassa luonnonsuojelijana. Blue lentää perheensä kanssa sademetsään, ja huomaa etteivät he olekaan ainoita elossa olevia sinisiä papukaijoja.   


Vaimon suku on siellä runsaslukuisena, ja Bluen täytyy kohdata sekä pelottava appiukko että sademetsää laittomasti kaatavia rikollisia. Mukaan liittyy pian myös ensimmäisestä eloluvasta tutut lintukaverit - ja viholliset. Ensimmäisen osan ongelma oli tylsyys. Värikkyydestä ja tauottomasta sambamusiikista huolimatta sitä katsellessa alkoi haukotella. Tämän uusimmat tekeleen ongelma on aivan sama, eli vauhdista, rytmimusiikista ja metsän värikylläisyydestä huolimatta se ei jaksa vetää mukaansa. Tekijät ovat ujuttaneet tarinan lomaan paljon asiaa luonnonsuojelusta, mikä sinällään on hyvä asia, mutta Bluen kehityskaaresta on tehty niin tasapaksu, ettei se jaksa kiinnostaa. Kuusi pistettä. (Kuva: SF Film Finland Oy)

Divergent - Outolintu(2014)


Lajityyppi: Toiminta, seikkailu, romantiikka, sci-fi
Levittäjä: Nordisk Film
Ohjaaja: Neil Burger
Pääosissa: Shailene Woodley, Kate Winslet, Theo James, Ashley Judd, Jai Courtney, Ray Stevenson, Zoë Kravitz, Miles Teller, Tony Goldwyn, Maggie Q
Ensi-ilta: 9.4.2014
Kesto: 2h 19 min
Ikäraja: 12

Divergent kertoo ankeasta tulevaisuudesta ja entisestä Chicagon kaupungista, joka on suuren sodan jäljiltä rappeutunut. Sen ympärillä on kymmeniä kilometrejä pitkä sähköaita. Kaupunkiin kehittyi oma yhteiskuntansa, jolla on omat, itsenäiset lakinsa. Ihmiset on päättäjien toimesta – uuden sodan ehkäisemiseksi - jaettu viiteen eri ryhmään: Vaatimattomiin, Uskaliaisiin, Rehteihin, Teräviin ja Sopuisiin.  Jokainen kuusitoista vuotta täyttänyt nuori testataan ja liitetään ominaisuuksiensa mukaan yhteen noista ryhmistä, jossa hän pysyy loppuikänsä.  Beatricen vanhemmat kuuluvat Vaatimattomiin, ja hän olettaa kuuluvansa heihin, mutta kun hänet testataan, niin tulokset eivät ole selviä. Hän saa tietää että kaikkein vaarallisinta on olla sellainen ihminen, joka ei kuulu muottiin; jota ei voi manipuloida tai lokeroida. Heidät tapetaan. Beatrice joutuu tekemään vaarallisia valintoja, pitämään erikoisuutensa salassa – ja kohtaamaan pahimmat pelkonsa. 



Suositun nuortenkirjasarjan ensimmäiseen osaan perustuva elokuva sisältää myös rakastumista ja muuta teini-ikäisen ihmisen elämään kuuluvaa inhimillistä mietintää. Sen vahvuus on pelkojen käsittelyssä ja identiteetin rakentamisen mietinnässä, mutta jännittävästä alkuasetelmastaan huolimatta elokuva on aivan liikaa Nälkäpelien kaltainen. Pääosaa esittävä Shailene Woodley on kuitenkin sopivan fyysinen ja samalla herkkä nuoren sankarittaren rooliin. 


Divergent antaa ymmärtää että kaupungin kalsean ulkokuoren alle kätkeytyy vielä monta erikoista ihmiskohtaloa, ja varmaan ainakin kaksi jatko-osaa. Komeasta ulkokuorestaan huolimatta tämä elokuva ei ole tarpeeksi persoonallinen saadakseen muuta kuin kuusi pistettä.(Kuvat: Nordisk Film)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti