torstai 13. maaliskuuta 2014

Need for Speed(5/10), Saving Mr.Banks(7/10) ja Presidentintekijät(6/10)



Need for Speed 3D (2014)


Lajityyppi: Toiminta, jännitys, 3D
Levittäjä: Nordisk Film
Ohjaaja: Scott Waugh
Pääosissa: Aaron Paul, Dominic Cooper, Michael Keaton, Dakota Johnson, Imogen Poots, Scott Mescudi, Rami Malek
Ensi-ilta: 14.3.2014
Kesto: 2h 10 min
Ikäraja: 12
3D-versio.

Need for Speed(vauhdintarve) -nimi on napakka ja tehokas, aikoinaan hyvin valittu tunnus konsolipeliä varten. Se kertonee koko pelin ytimen ja sisällön. Samaniminen vauhtielokuva, joka on tehty pelin faneille,  kertoo nuorista miehistä, joilla on bensaa suonissa. Päähenkilö Tobey Marshall haluaa osallistua laittomaan kaupunkirata-ajoon, jonka palkintona on rutkasti rahaa ja mainetta. Hän joutuu sitä ennen virumaan kaksi vuotta vankilassa syyttömänä, ja katkeruuden synkistämä mies päättää sekä kostaa että näyttää taitonsa. Monen mutkan jälkeen hän saa ajaa Lamborginia, Koeningseggia ja tuunattua Ford Mustagina sydämensä halusta, ja bensiinin katku suorastaan tupruu katsomoon. 




Se, onko katku  hyvä vai huono asia, on katsojan päätettävissä. Kuolemaa halveksivat nuorukaiset eivät turhaan huolehdi turvavyön käytöstä tai muusta turvallisuudesta, sillä tärkeintä on olla se kaikkin kovin hurjapää, jota pimatsuikat ihailevat.Pääosassa murahteleva Aaron Paul yrittää aivan liikaa kuulostaa Sylvester Stallonelta tai joltain muulta karskilta uroolta, ja muut henkilöt ovat vain lavastetta. Kliseiden täyttämä ja älyvapaa  kaahausralli saa viisi pistettä kymmenestä. (Kuva: Nordisk Film)

Saving Mr. Banks (2014)


Lajityyppi: Draama
Levittäjä: Walt Disney Studios Motion Pictures AB
Ohjaaja: John Lee Hancock
Pääosissa: Emma Thompson, Tom Hanks, Paul Giamatti, Jason Schwartzman, Bradley Whitford, Annie Rose Buckley, Ruth Wilson, B.J. Novak, Rachel Griffiths, Kathy Baker, Colin Farrell
Ensi-ilta: 14.3.2014
Kesto: 2h 05 min
Ikäraja: 12

Jos samaan elokuvaan laitetaan sekä Tom Hanks että Emma Thompson, niin luulisi lopputuloksen olevan ainakin kohtuullinen. Ikävä kyllä draamaelokuvassa Saving Mr Banks näin ei käy. Se on tylsä ja yllättävän ohut tarina kahden vahvatahtoisen ihmisen kohtaamisesta. Emma Thompson esittää P.L. Traversia, Maija Poppasen kirjoittajaa, joka ei suostu millään antamaan satunsa filmausoikeuksia Walt Disneylle. Tom Hanks esittää jälkimmäistä, joka hakee rouva Traversin Lontoosta Hollywoodiin Disneyn studiolle, koska on luvannut lapsilleen tehdä Poppasesta elokuvan. Kirjailijatar on ennakkoluuloinen ja töksähtelevä ihminen, joka ei suostu mihinkään, eikä pidä mistään. Hän inhoaa Amerikkaa, hotellihuonettaan, ruokia sekä ilmastoa, ja Disney saa harmaita hiuksia koettaessaan keksiä tapaa, miten saisi elokuvansa tehtyä. Tarinassa valotetaan Traversin taustaa, erikoista isäsuhdetta, ja matkataan Australiaan viime vuosisadan vaihteeseen.Vähä vähältä kaksi luovaa ihmistä alkaa tajuta sekä sadussa esiintyvää herra Banksia, että toisiaan, ja heidän muutostaan siivittävät  iki-ihanat sävelet Maija Poppasen elokuvasta. Ikävä kyllä steriiliä ja liian tärkättyä taustaa vasten vain musiikki jää elokuvasta mieleen, ei itse tarina.


Kun P.L. Travers kuoli, hänen lähiomaisensa kertoivat, että lopussa kirjailijatar ei rakastanut ketään, eikä kukaan rakastanut häntä. Sen surullisempaa päätöstä ei kukaan voi elämälleen saada. Seitsemän pistettä.


Presidentintekijät (2014)


Lajityyppi: Dokumentti, kotimainen
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Tuukka Temonen
Ensi-ilta: 14.3.2014
Kesto: 1h 19 min
Ikäraja: S

Kotimainen dokumentti Presidentintekijät kertoo kahden vuoden takaisen kiihkeän vaalikampanjan kulisseista. Keskiössä, vaan ei näkyvissä, on Sauli Niinistö, ja dokumentin alussa vaaleihin on aikaa noin kolmisen kuukautta. Saulin tiimi tekee ahkerasti töitä ja kamera on asettunut pysyvästi kokoustiloihin, joissa enemmän tai vähemmän tiivistä asiaa puhuvat päät vaihtavat ajatuksia. Etualalle nousee rennon, mutta hyvin aikaansaavan oloinen puoluesihteeri Taru Tujunen, joka vetää joukkuetta eteenpäin. Saulin kanssa on takkuista työskennellä, mutta esteistä selvitään. Politiikan kulissit on aina kiinnostava aihe ja toivoin että siitä olisi saatu aikaan vaihtelevampaa kokonaisuutta. Jos on itse joutunut istumaan kokouksissa, niin ei dokumentti esitä mitään uutta siihen samaan kynänpyörittelyyn ja kännykän näpräämiseen. Välillä tylsyyteen vaipuva kokoustelu pistää katsojaa miettimään, mitä kaikkea tapahtuu kameran ulottumattomissa, että josko siellä olisi jotain kiinnostavampaa. Huomasin välillä miettiväni sitä, että tulisiko kokouksista tehokkaampia, jos kaikki osallistujat joutuisivat seisomaan koko ajan istumisen sijaan? Vasta dokumentin lopulla, kun vaalituloksia odotellaan, kerrontaan tulee vaihtia ja eloa. Minusta Presidentintekijät olisi sopinut televisioon sekä aiheensa että pituutensa (1:19) puolesta, elokuvana se ei paikkaansa puolusta. Kuusi pistettä kymmenestä. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti