keskiviikko 29. tammikuuta 2014

Dallas Byers Club (8/10) ja Mies joka antoi/Delivery man(6/10)



Dallas Buyers Club (2013)



Lajityyppi: Draama
Levittäjä: Oy Future Film Ab
Ohjaaja: Marc Vallée
Pääosissa: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Jared Leto
Ensi-ilta: 31.1.2014
Kesto: 1h 57 min
Ikäraja: 16

Matthew McConaugheyin esittämä Ron Woodroof on sähkömies ja rodeoratsastaja, joka pelaa, juo ja sählää naisten kanssa. Hänellä on myös sinnikäs yskä ja mies laihtuu hurjaa vauhtia.Ellei työmaalla tapahtuneet onnettomuuden seurauksena olisi otettu verikokeita, niin lääkärit eivät ehkä olisi havainneet hänen hiv-positiivisuuttaan. Ronille tieto on isku, sillä 1980-luvulla aids oli välitön kuolemantuomio.Lääkärit antoivat hänelle kuukauden elinaikaa. Ron suuttui tiedosta ja päätti ottaa viruksesta selvää, sekä etsiä oikeita lääkkeitä. Hän alkoi epäillä sairaaloiden suositteleman AZT-lääkkeen sivuvaikutuksia ja halusi auttaa itseään sekä muita myymällä paremmaksi havaittuja pillereitä, jotka sattumalta ovat laittomia. 



Yhden miehen sairaskertomus laajenee suuremmaksi kysymykseksi siitä, kuinka pitkälle kuolemansairaalla ihmisellä on oikeus päättää omasta hoidostaan ja se miettii myös lääkefirmojen valtaa Yhdysvalloissa. Elokuva osaa kertoa hyvin sen miten sairastuminen saattaa muuttaa elämää ja murtaa ennakkoluuloja.Niin kävi ainakin Ronille.
Sivurooleissa nähdään  Jared Leto sekä Jennifer Garner. Matthew McConaughey laihdutti itseään roolia varten parikymmentä kiloa ja surkastui todella pahan näköiseksi. Samaten Jared Leto, joka ei ole näytellyt vuosiin, pisti kaikkensa peliin ja surkastutti itsensä ollakseen uskottava Ronin liikekumppanina, narkomaanina ja itsekin sairastuneena miehenä. Elokuva on tehty pienellä budjetilla, mutta se näyttää ja kuulostaa laadukkaalta. Tekniikka on kunnossa, Ron on uskottava, käsikirjoitus hyvä ja kuvaus ihailtavaa. Mutta tarina ei kolahda eikä kosketa lainkaan. Ehkäpä se johtuu päähenkilön itsekkyydestä ja vastenmielisestä käytöksestä tai siitä että pelkkä huikean hyvä tekniikka ei yksinkertaisesti riitä välittämään tunnetta katsojalle. Alan olla myös hyvin kyllästynyt herra McConaugheyn tavaramerkkiin, paksuun etelävaltioiden murteeseen.  Joka tapauksessa tämä(kin) kehuttu,  palkintoja ahmiva elokuva on mielestäni yhdentekevä. Annan kahdeksan pistettä laadun tasolle. (Kuva: Future Film)

Mies joka antoi/Delivery Man (2013)



Lajityyppi: Komedia
Levittäjä: Nordisk Film
Ohjaaja: Ken Scott
Pääosissa: Vince Vaughn, Chris Pratt, Cobie Smulders
Ensi-ilta: 31.1.2014
Kesto: 1h 45 min
Ikäraja: 12

Mies joka antoi on VinceVaughnin tähdittämä komedia Davidista, joka saa tietää olevansa 533:n lapsen isä. David Wasniak oli nuoruudessaan käynyt tekemässä rahan toivossa satoja " lahjoituksia" hedelmällisyyshoitoihin erikoistuneelle klinikalle, ja " lahjoituksia" olikin käytetty erittäin ahkerasti. Osa  lapsista päätti nostaa oikeusjutun saadakseen tietää biologisen isänsä nimen. David, joka ei tiedä suostuako paljastamaan rooliaan, on omasta mielestään täysin epäonnistunut miehenä, työntekijänä isänsä firmassa ja kaikilla muillakin tavoin, ja kun vielä vihainen tyttöystävä ilmoittaa olevansa raskaana, niin hämmennys isyyden suhteen on suuri. David alkaa kuitenkin kiinnostua sadoista lapsistaan ja tutustuu näihin ikään kuin suojelusenkelin roolissa yksi kerrallaan huomaten samalla mitä oikea isyys on. 


Joutuessaan setvimään lastensa ongelmia hän huomaa itsestään yllättäviä ominaisuuksia.Vince Vaughnille, joka esittää jokaisessa elokuvassaan samaa roolia, on lähes rutiinia olla sympaattinen hölmö, jolle aina käy hyvin. Delivery Man, joka on  uudelleenlämmitetty versio kanadanranskalaisesta tarinasta Starbuck, on pikkutuhma turhake, tosin harmiton,  ja vaikkei se ole tarinaltaan sitä terävintä kärkeä, niin Vaughn melkein viihdyttää. Kuusi pistettä. ( Kuva: Nordisk Film)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti