sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Onneli ja Anneli, Ei kiitos, Homefront ja Vangitut




Onneli ja Anneli (2013)


Lajityyppi: Koko perheelle, kotimainen
Levittäjä: Nordisk Film
Ohjaaja: Saara Cantell
Pääosissa: Aava Merikanto, Lilja Lehto, Elias Koistinen, Eija Ahvo, Kristiina Elstelä, Elina Knihtilä, Kiti Kokkonen, Jaakko Saariluoma, Johanna Af Schulten
Ensi-ilta: 17.1.2014
Kesto: 1h 20 min
Ikäraja: S

Onneli ja Anneli on herttainen elokuva kaikille pienille tytöille ja heitä ymmärtäville aikuisille. Marjatta Kurenniemen kirjaan pohjautuva elokuva kertoo kahdesta suloisesta tytöstä, jotka molemmat ovat kotonaan näkymättömiä. Toisella on liikaa sisaruksia, toisen vanhemmat taas keskittyvät riitelemään. Tytöt toivovat että heillä olisi ikioma leikkipaikka, ja kuinka ollakaan, he löytävät kadulta ison pussillisen rahaa.Raha sinällään on tylsää, mutta onneksi seteliniput on sidottu kauniilla nauhalla, jolla voi leikkiä! Raha kuitenkin auttaa heitä ostamaan rouva Ruusupuulta talon, joka on suunniteltu kahdelle pienelle tytölle.


Se on unelma: täynnä hienoja vaatteita, nukkeja, nukkekoteja, marenkia ja kaikkea mitä ikinä voi seitsemänvuotias toivoa. Naapureikseen Onneli ja Anneli saavat sisarukset Tingelstiinan ja Tangelstiinan, joiden kasvimaalla kasvaa joulukoristeita ja ilotulitteita. Toinen naapuri on synkkä leskirouva Rosina Rusina, jolta varastetaan säästöpossuja, ja tytöt pääsevät ottamaan rosvoa kiinni. Ja tuomaan myös odottamattomalta taholta romantiikkaa tämän elämään.Pienet tytöt saavat harvoin arvoisensa elokuvan, mutta Onneli ja Anneli on heidän maailmaansa täysillä hehkuttava söpöystarina! Vaikka tarina ei kaikilta osin kolahda aikuisille, niin sillä ei ole mitään väliä. Pienillä tytöillä on! Kahdeksan pistettä sen takia.


Ei kiitos (2013)


Lajityyppi: Komedia, kotimainen
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Samuli Valkama
Pääosissa: Anu Sinisalo, Ville Virtanen, Kai Vaine
Ensi-ilta: 10.1.2014
Kesto: 1h 37 min
Ikäraja: 16

 Anna-Leena Härkösen romaaniin perustuva Ei kiitos kertoo keski-ikäistyvästä pariskunnasta, joiden kemiat eivät kohtaa, ja joiden kommunikaatiotaidot aiheuttavat ruostumisellaan isoja ongelmia..Helin ja Matin tytär lähtee kesäksi kielikurssille, joten heillä on vihdoinkin aikaa toisilleen. Heli kaipaa mieheltään romantiikkaa ja huomiota, mutta vetämättömän oloinen Matti keskittyy mielummin tietokonepeleihin ja läheisyydeksi riittää hartiahieronta. Heli päättää tehdä kaikkensa saadakseen miehensä kiinnostumaan itsestään, ja ostaa heille lomamatkan etelään. Avonaiset iltapuvut tai kahdenkeskiset kynttiläillalliset eivät kiinnosta miestä, vaan tämä kuvaa kamerallaan mielenkiintoisempia kohteita etelän auringossa. Lopulta Heli alkaa olla jatkuvasti vihainen ja turhautunut. Kun he palaavat Suomeen ja hänen opettamalleen kurssille ilmestyy komea Jarno, niin ei kauaa kestä kun Helin turhautumat alkavat hellittää. Heli antaa loukkaantuneena itselleen luvan heittäytyä suhteeseen täysillä, mutta hän on Jarnolle vain hetken mielijohde. Tottakai siitä seuraa muutaman ihmisen välillä paljon puhumista, huutamista, raivoa ja asioiden selvittelyä. Mutta tunnelin päässä on valoa. Härkönen osaa kuvata osuvasti pariskunnan suhteen solmuja ja komediaksi valitty tyylilaji auttaa katsojaa hymyilemään niille. Uskon että elokuva olisi toiminut paremmin ilman runsasta paljasta pintaa ja ähkimistä, sillä aivan kaikkea ei tarvitse näyttää, vihjailu riittää. Mutta siitä huolimatta sekä Anu Sinisalo että Ville Virtanen ovat uskottavia ja saavat hahmoihinsa syvyyttä.Aikuisten elokuva aikuisille: seitsemän pistettä kymmenestä.


Homefront (2013)


Lajityyppi: Toiminta, jännitys
Levittäjä: Oy Future Film Ab
Ohjaaja: Gary Fleder
Pääosissa: Jason Statham, Winona Ryder, James Franco, Kate Bosworth
Ensi-ilta: 17.1.2014
Kesto: 1h 40 min
Ikäraja: 16

Tosi kova jätkä Phil Broker ( Jason Statham) on muuttanut tyttärensä kanssa Louisianaan maaseudulle aloittaakseen uuden elämän raskaan huumepoliisin ammatin jälkeen. Pienellä paikkakunnalla ei kukaan tunne häntä, ja nimikin in muutettu.
Hänellä on remonttifirma ja elo sujuu hyvin, kunnes hänen itsepuolustusta taitava tyttärensä saa koulussa jälki-istuntoa lyötyään koulukiusaajaa. Loukatun pojan narkkariäiti menee suuttuneena veljensä puheille ja vaatii kostoa. Veli (James Franco) on pahamaineinen huumekuningas, ja luulee että pikainen säikyttely hoitaisi Brokerin hiljaiseksi. Hän ei tiedä että hiljainen remontti-Reiska onkin epätavallinen mies, jolla on taustansa takia kyky puolustaa itseään, mutta myös runsaasti vihollisia. Pian Louisianan metsissä kuhisee hampaisiin asti aseistautuneita rikollisia ja Broker on tyttärensä kanssa yksin heitä vastassa mökissään. Voitte arvata miten käy, koska elokuvan juoni, jonka Sylvester Stallone on muokannut, toimii samalla lailla kuin kaikissa muissakin Jason Stathamin elokuvissa. Mutta Homefront on joka tapauksessa kelvollisesti tehty ja toimintakohtaukset ovat tehokkaita. Turpiin vaan rikollisia, ajattelee katsojakin, vaikka väkivaltaa vähän vierastaisikin. James Franco on täysin karismaatiton rosvona, joten Homefront saa vain kuusi pistettä. 


Vangitut/Prisoners (2013)


Lajityyppi: Draama, jännitys
Levittäjä: Nordisk Film
Ohjaaja: Denis Villeneuve
Pääosissa: Jake Gyllenhaal, Hugh Jackman, Paul Dano, Viola Davis, Maria Bello, Melissa Leo, Terrence Howard
Ensi-ilta: 17.1.2014
Kesto: 2h 28 min
Ikäraja: 16

Viikon ja alkuvuoden parhaita elokuvia on Vangitut, monitasoinen trilleri. Se kertoo kahdesta ystäväpariskunnasta, joiden tyttäret siepataan kotipihoiltaan. Painajaismainen rikos on täysi mysteeri, sillä siihen ei liity yhtään johtolankaa: kukaan naapurustossa ei ole nähnyt mitään eikä kuullut mitään epätavallista. Tuskainen isä Keller Dover (Hugh Jackman) ei pysty olemaan aloillaan juttua tutkivan etsivän Lokin ( Jake Gyllenhaal) useista rauhoitteluyrityksistä huolimatta, vaan päättää ottaa oikeutta omiin käsiinsä.


Keller aikoo ottaa selvää tietääkö paikkakunnalla asuva jälkeenjäänyt mies Alex Jones ( Paul Dano) tapauksesta jotain, sieppaa tämän eikä kaihda mitään keinoja Alexin painostamisessa. Alex on suunnattoman turhauttava henkilö, sillä hänellä tuntuu olevan paljonkin omituisia tiedonmuruja, mutta toisaalta hänellä ei ole kykyä normaaliin kanssakäymiseen.Keller löytää itsestään uuden, brutaalin puolen. Etsivä Loki pääsee pikkuhiljaa paikkakunnan salassa pysyneiden rikosten jäljille, joiden metsästämisen lomassa katsojalle tiputellaan vihjeitä, ja sitten täytyy jännittää huomaako poliisi niitä.Totuus on karmeampi kuin mitä hän olisi voinut ikinä kuvitella. Pahoilla teoilla on etovat seuraukset. Pitkin elokuvaa on pidetty yllä myös koskettavaa uskon teemaa, joka sekin saa selityksensä, mutta tuskallisen myöhään. Näyttelijät ovat elokuvassa erinomaisia, varsinkin Hugh Jackman, mutta muutkin ansaitsevat kiitoksen.Katsoja istuu penkin reunalla kynsiään purren ja käy läpi tunteiden vuoristorataa. Jokainen elokuva, joka sen saa aikaan, ansaitsee yhdeksän pistettä. 
 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti