perjantai 10. tammikuuta 2014

Lasse autolomalla/Sune på bilsemester( 5), The Bible-tv-sarja ( 7)



Lasse autolomalla/Sune på bilsemester (2013)

                                             


Lajityyppi: Komedia, koko perheelle, svenskt tal
Levittäjä: Bio Rex Distribution
Ohjaaja: Hannes Holm
Pääosissa: William Ringström, Morgan Alling, Anja Lundkvist, Hanna Elffors Elfström, Julius Jimenez Hugoson, Erik Johansson
Ensi-ilta: 10.1.2014
Kesto: 1h 37 min
Ikäraja: S

Viime vuonna saimme nähdä ruotsalaisten lastenelokuvien pohjanoteerauksen Lasse Kreikassa. Se oli kiusallisen väkisin väännetty ja tekohauska tarina lomailevasta ruotsalaisperheestä - ja erityisesti lemmenkipeästä Lasse-pojasta. Uutuuselokuvassa Lasse autolomalla/ Sune på bilsemester on sama perhe jälleen lomailemassa, tällä kertaa Tirolissa. 
He ovat siellä saadakseen arvokkaana pitämäänsä tauluun paikallisen taiteilijan nimikirjoituksen. Loma ei tietenkään suju kommelluksitta, vaan katastrofit seuraavat toistaan autolautalta lähtien. Pikkuveli keskittyy ilmavaivoihin, isä on tunnetusti itara ja muut perheenjäsenet hölmöilevät. Autokin katoaa välillä. Farssin muotoon tehty elokuva on sekä tylsä että epähauska. Ne muutamat oikeasti kivat ideat hukkuvat temppuilun lomaan.  Näyttelijät ovat ilmeisesti ottaneet mallia Tom ja Jerry-animaatioista, sillä samanlaista ovenkarmiin törmäilyä pursuilee tämäkin elokuva. Viisi pistettä kymmenestä.

The Bible/Raamattu (tv-sarja) 



Genre: draama, jännitys
S
Kesto: 7 h. 20 min.
Julkaisuvuosi: 2013
Pääosissa:
Keith David …kertoja
Darwin Shaw … Pietari
Diogo Morgado … Jeesus Kristus
Roma Downey … Maria
Greg Hicks … Pilatus
Sebastian Knapp … Johannes
Amber Rose Revah …Maria Magdaleena
Adrian Schiller … Kaifas
Joe Wredden … Juudas
Fraser Ayres … Barabbas
Mohamen Mehdi Ouazanni … Saatana
Ohjaus: Crispin Reece
Tony Mitchell
Christopher Spencer
Tuottaja: LightWorkers Media
Richard Bedser … executive producer (10 episodes)
Mark Burnett … executive producer (10 episodes)
Roma Downey … executive producer (10 episodes)
Levittäjäyhtiö: History Channel


 Tuottaja Mark Burnett, (Selviytyjät, Leijonan luola, Voice ja Diili) jota pidetään saavutustensa tähden eräänä maailman vaikutusvaltaisempana ihmisenä, on vaimonsa Roma Downeyn kanssa tehnyt suurtyön tuoden Raamatun sanoman, omien sanojensa mukaan ” maailman parhaan rakkaustarinan” kaikelle kansalle uudessa televisiosarjassa, jossa käydään läpi kirjan tapahtumat alusta loppuun. Siitä tuli vuoden 2013 katsotuin sarja Yhdysvalloissa, ja sen suosio on levinnyt myös muualle maailmaan. The Bible-dvd-boxi on myynnissä Suomessa, ja se esitettiin ensin ALFA TV:ssä antennikanavalla 15 ja DNA Welhon kaapeliverkossa. Siitä voi katsoa osia myös Youtubessa ja YouVersionissa.
Kuvaan sarjaa lyhyesti sanomalla että se on Raamattu ylimalkaisella pikakelauksella. Siinä on koetettu mennä eteenpäin tarkasti Raamatun tekstin mukaan, mutta joissain kohti on turvauduttu luoviin ratkaisuihin. Itse asiassa liian monessa kohdassa. Raakuutta on kuvattu tarpeettomasti ja missä sitä ei ole, ihmeet jäävät pienemmälle huomiolle. Tässä on myös poliittisesti korrektin tekemisen makua, minkä huomaa samaten kuin budjetin rajoitukset, ja tarkempi katsoja varmaan kihisee harmituksesta nähdessään että esimerkiksi Salomonin, Jaakobin ja Joosefin tarinat ohitetaan, Daavid on keski-ikäinen käydessään Goljatia vastaan, Mooses on hyvä puhumaan… eli yksityiskohdissa ei olla tarkkoja. Jokaisella Raamattuun tutustuneella on lempikohtiaan, ja jokainen toivoo että juuri se asia olisi saanut arvoisensa käsittelyn.


 Minulle tuli jaksoja katsellessani mieleen useita erilaisia yksityiskohtia, joita olisin halunnut nähdä. Miksei missään tv-sarjassa kerrota sitä, että Abrahamin vaimo Saara oli laajalti tunnettu kauneudestaan? Miksei kerrota sitä, että Loot ei paennut siihen paikkaan minkä enkelit hänelle näyttivät, vaan jämähti puolitiehen? Miksi Israel kuvataan aina rutikuivana maana, jossa on muutama taatelipalmu, vaikka entisaikaan maa oli vehreä ja ”vuoti maitoja ja hunajaa”?
Toisaalta täytyy ottaa huomioon se, että Raamattu on niin valtavan rikas ja monipuolinen teos, ettei sitä voida missään formaatissa tehdä tyhjentävästi sarjaksi tai elokuvaksi.Itselleni ovat vaikuttavampia tulkintoja olleet 

 Pier Paolo Pasolinin Matteuksen evankeliumi ja Gibsonin: Passion of the Christ. Matteuksen evankeliumi(1964) oli vaikuttava siksi, että tunnettu ateisti, kommunisti ja homoseksuaali Pasolini löysi hotellihuoneestaan Gideonien sinne lahjoittaman Raamatun ja halusi kokeilla toimiiko sen teksti sellaisenaan käsikirjoituksena. Hän valitsi Matteuksen, koska kuulemma ” Johannes oli liian mystinen, Markus liian vulgääri ja Luukas liian tunteellinen.”  ja teki elokuvan, jossa on vain ne tapahtumat, joita Matteus kuvailee, eikä mitään muuta. Tuloksena oli hänen tunnetuin ja vaikuttavin elokuvansa, jota on katseltu viidenkymmenen vuoden ajan.

The Bible - sarjan tekijöille oli tärkeintä se, että sarjan katsominen voisi olla kipinä Raamattuun tutustumiseen tai lähtökohta keskustelun pohjaksi. Sen tekemisessä konsultoitiin viittäkymmentä asiantuntijaa. Dvd-boxissa on runsaasti lisämateriaalia, The Bible: Genesis/The Cast of The Bible/The Bible: Creation/ Scoring The Bible/ Believing in Miracles/ The Bible:Visual Effects/ Mary did you know?”-Music video.


Kiitän näyttelijöitä ja lisämateriaalia, mutta itse jaksot eivät saa 7 pistettä enempää.

Katso elokuvan kotisivut: http://www.bibleseries.tv/
http://nuotta.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti