keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Jack Ryan: Shadow Recruit(6/10), 12 Years a Slave(81/2/10)



Jack Ryan: Shadow Recruit (2014)


Lajityyppi: Draama, toiminta, jännitys
Levittäjä: Finnkinon teatterilevitys
Ohjaaja: Kenneth Branagh
Pääosissa: Chris Pine, Keira Knightley, Kevin Costner, Kenneth Branagh, Colm Feore
Ensi-ilta: 24.1.2014
Kesto: 1h 45 min
Ikäraja: 12

Menestyskirjailija Tom Clancy kuoli viime lokakuussa, mutta ennätti elämänsä aikana näkemään miten moni hänen kirjoistaan muokattiin elokuvaksi. Clancyn luoma hahmo, Jack Ryan, on ollut monen elokuvan sankari  ja Jackia on ehättänyt näyttelemään Alec Baldwin, Harrison Ford ja Ben Affleck. Nyt samoihin saappaisiin on astunut Chris Pine elokuvassa Shadow Recruit. Se kertoo miten Afganistanin sodassa haavoittuneesta upseerista/tohtorista koulutetaan CIA:n analyytikko/agentti.  Jack ei saa kertoa kenellekään oikeaa tehtäväänsä, joten hän on muka töissä pankissa, mutta samalla selvittelee globaaleja markkinoita CIA:lle. Kaksoiselämä ei ole helppoa, sillä hänen morsmaikkunsa (Keira Knightley) on sangen välkky/konserttipianisti /silmälääkäri/ kaunotar.  Tuotapikaa Ryan saa selville että venäläiset salaavat tilejä ja siitä seuraa matka Moskovaan pahiksia paljastamaan. Elokuva on niin jännäreiden peruskauraa ja täynnä kliseitä ( taistelu aikaa vastaan, tikittävä pommi, oopperaa kuunteleva pääpahis) , että se tuntuu paljon ikäistään vanhemmalta.  Siinä ei ole mitään uutta. Toki se on mukavasti tehty, viihdyttävä tarina ja näyttelijät ok, mutta elokuvan unohtaa heti sen nähtyään.  Kuusi pistettä. 

12 Years a Slave (2013)


Lajityyppi: Draama
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Steve McQueen
Pääosissa: Chiwetel Eijofor, Michael Fassbender, Brad Pitt, Benedict Cumberbatch, Paul Dano, Paul Giamatti, Sarah Paulson, Lupita Nyong'o, Alfre Woodard
Ensi-ilta: 24.1.2014
Kesto: 2h 14 min
Ikäraja: 16

12 Years a Slave kertoo tositarinan 1800-luvulla eläneestä lahjakkaasta viulistista ja sivistyneestä mustaihoisesta Solomon Northupista, joka elää perheensä kanssa Saratoogassa. Hänet houkutellaan rahakkaalle soittokeikalle, joka osoittautuukin kidnappaukseksi: mies myydään orjaksi plantaasille.  Solomon pakotetaan väkivaltaisesti hyväksymään nimekseen Platt, eikä hänen oikea identiteettinsä tai kohtalonsa kiinnosta ketään. Ensimmäinen omistaja on suhteellisen mukava mies, mutta toinen on mieleltään häiriintynyt alkoholisti, jonka jokaiseen mielitekoon on suostuttava. Solomonin toivo ei lopu koskaan, vaikka hän joutuu kulkemaan läpi maanpäällisen helvetin. Elokuva on pelkkää kärsimystä, ruoskintaa ja  kitumista, joten  sitä on vaikeaa katsoa. 


Se pakottaa miettimään orjien kärsimystä seuraavien ihmisten asenteita, joita voi hyvinkin siirtää tämän päivän maailmaan. Yksi kääntää päänsä pois tai hyväksyy huonon kohtelun välinpitämättömyydellään, toinen uskaltaa vastustaa pahaa. Steve McQueen on loistava ohjaaja, ja samaten hänen koko tiiminsä on tehnyt hyvää työtä ajankuvassa, puvustuksessa jne.  Michael Fassbenderin roolihahmo nousee hienosti esille ja elokuva saa varmasti palkintoja. 12 Years a Slave on saanut pelkkää ihailua ja ylistystä ympäri maailmaa, ja vaikka suuri osa on ansaittua ja aihe tärkeä, niin elokuva ei mielestäni ole tämän kyynisen kriitikon mielestä niin kouraiseva kuin vaikkapa Gravity, eikä saa enempää kuin  81/2. (Kuva: SF Film Finland Oy)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti