torstai 7. marraskuuta 2013

Gravity (10/10 pistettä) , Diana ( 5/10 )



Gravity 3D (2013)


Lajityyppi: Draama, jännitys, sci-fi, 3D
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Alfonso Cuarón
Pääosissa: Sandra Bullock, George Clooney
Ensi-ilta: 8.11.2013
Kesto: 1h 31 min
Ikäraja: 12
3D-versio!

Tämän vuoden parhaisiin elokuviin kuuluva Gravity on häikäisevä, häkellyttävä kokemus. Siinä matkataan avaruuden eristyneisyyteen ja samalla ihmismielen syvyyksiin, käydään koko tunneskaala läpi ja samalla pidetään yllä hellittämätöntä jännitystä. Samaan ei monikaan elokuva pysty. Gravity kertoo kahdesta astronautista, joiden rutiinitoimet keskeytyvät avaruusromun lentäessä heitä päin. Heidän kollegansa kuolee saman tien, mutta Tri Ryan Stone (SandraBullock) ja veteraani Matt Kowalsky ( George Clooney) jäävät leijumaan avaruuteen menettäen samalla kuuloyhteyden maahan. Heidän selviytymisensä on kiinni siitä miten rauhallisena he pysyvät ja miten nopeasti he keksivät uuden hapen lähteen. 

Katsoja pääsee upean 3D-kuvauksen ansiosta Ryan-astronautin kypärän sisältä päin katsomaan avaruutta hänen silmillään, ja paniikin sekainen pakokauhu alkaa täyttää mielen, kun Ryan pyörii holtittomasti avaruudessa kykenemättä tekemään tilanteelle mitään. Toivon ja epätoivon vaihdellessa tarina kulkee eteenpäin uskottavan oloisena, eikä kertaakaan tee mieli vilkuilla kelloa.  Jo Alien-elokuvan mainoslauseessa sanottiin, että avaruudessa ei kukaan kuule huutoasi, mutta elokuvateatterissa kyllä kuultiin säikähdyksiäni ja hengästymistäni eläytyessäni tarinaan! Gravity pitää otteessaan alusta loppuun, ja siinä on kaikki tehty upeasti näyttelijäntyöstä lavastuksiin ja erikoistehosteisiin. Sandra Bullock on osassaan niin hyvä, että annan Oscarin ilman mutinoita. Yksi pysti menee tietysti ohjaaja Alfonso Cuarónille. Kymmenen pistettä! (Kuva: SF Film Finland Oy)


Diana (2013)


Lajityyppi: Draama, elämäkerta
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Oliver Hirschbiegel
Pääosissa: Naomi Watts, Naveen Andrews
Ensi-ilta: 8.11.2013
Kesto: 1h 53 min
Ikäraja: 12

Diana- elokuva kertoo kahdesta vuodesta kuuluisan Walesin prinsessan ( Diana)  elämässä, ja aivan erityisesti sinä aikana kehkeytyneestä suhteesta pakistanilaiseen sydänkirurgi Hasnat Khaniin. Tämä lyhyt juonenpätkän selostus riittää tyhjentävästi kuvaamaan elokuvan tapahtumia. Tarina on tylsä, epäuskottava ja vetelästi tehty. Siitä puuttuu kaikki kemia pariskunnan välillä ja  se aliarvioi katsojia. Oliver Hirschbiegel on ohjannut haalean kuvauksen rakkaussuhteesta ja tapahtumista, joihin koko maailma on median kautta saanut osallistua.  Diana tapaa kirurgin sairaalassa ja hämmästyy tämän tylyä asennetta, joka on virkistävän erilainen verrattuna koko muun maan ihasteluun.  Hasnat ei vaikuta erityisen kiinnostuneelta Dianasta, mutta esittelee tälle sairaalaa ja siitä alkaa salasuhde, jossa prinsessa oli selvästi innostuneempi osapuoli. Ainut katsojan uteliaisuutta ruokkiva asia elokuvassa on se, että pääsemme maailman kuuluisimman naisen arjen keskelle ja näemme hänet muun muassa "tavallisena ihmisenä" keittämässä pastaa. Naomi Watts on  hyvä näyttelijä , joka on nuorekkuudestaan huolimatta auttamattomasti liian kypsä ja liian lyhyt prinsessaan rooliin. 

Naveen Andrews patsastelee Dianan rakastettuna, mutta koska elokuva antaa ymmärtää että Dianalla oli muitakin suhteita, niin se vesittää tarinaa. Elokuva ei kerro prinsessan elämästä mitään erikoista,  mutta se koettaa olla paljastava ja ehkä vähän kohauttavakin tarina kulissien takaa,  antaen katsojan samalla huomata prinsessan olevan ihan tavallinen ihminen lukuisine vikoineen. Niin kuin sitä ei kukaan tietäisi. Koska rakkaussuhde ei toimi, niin siksi ei elokuvakaan kosketa. Viisi pistettä.( Kuva: SF Film Finland Oy)

1 kommentti:

  1. Odotan paasta nakemaan Gravity elokuvan!! Vaikuttaa lupaavalta.

    t. Hansu

    VastaaPoista