torstai 14. marraskuuta 2013

The Counselor(8-/10), Lotta ja kuukiven salaisuus(9/10), Escape Plan (7/10) Filth (6/10), You´re Next ( -0/10) , Kalevala-uusi aika ( ei numeroa)



The Counselor (2013)



Lajityyppi: Draama, jännitys
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Ridley Scott
Pääosissa: Michael Fassbender, Brad Pitt, Javier Bardem, Penelope Cruz, Cameron Diaz
Ensi-ilta: 15.11.2013
Kesto: 1h 57 min
Ikäraja: 16

Arvon herra Ridley Scottin rutiinilla ohjaama The Counsellor on ilmeisesti välityö hänen niin ansiokkaalla urallaan. Toki tälläkin elokuvalla on ansionsa, mutta se on niin kliseinen kuvaus ahneden ihmisten  huumesotkuista, että tarina ei hätkäytä millään lailla. Elokuvan opetus tiivistyy yllättävästi sen julisteeseen, jossa todetaan: ”Synti on valinta.”
Trilleri kertoo Michael Fassbenderin karismaattisesti esittämästä lakimiehestä, joka on dollarinkuvat silmissään lähtenyt mukaan ison huumesatsin hankkimiseen. Sen piti tietysti olla aivan läpihuutojuttu, mutta jo ahdistavasta alkutunnelmasta tajuaa että kohta kaikki menee pieleen. Huumesatsi varastetaan, ja lakimiestä pidetään syyllisenä. Ystävät ympäriltä alkavat vetäytyä, joten hän alkaa hikoilla ja seuraavaksi brutaalit huumekartellit lahtaavat ihmisiä hänen elämänpiiristään. Joka leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön -lausahdus on huumepiirien mantra, mutta eihän se mitään lohduta tosipaikan tullen. Tarina on toisin sanoen raaka ja vaikka väkivaltaa ei näytetä niin paljon kuin luulisi, sen voi hyvin kuvitella. Lakimies maksaa kovan hinnan ahneudestaan. Leopardipilkuin tatuoitu pahuus näyttää ja kuulostaa Cameron Diazilta, jonka näen ensimmäistä kertaa kylmässä roolissa. Käsikirjoituksen on tehnyt kirjailija Cormac McCarthy, ja sen huomaa, sillä monet näyttelijöiden suuhun laitetut repliikit ovat liian mietittyjä ja jopa teennäisen nokkelia. Ohuenohuesti kirjoitettuihin henkilöihin ei pääse tutustumaan eikä  katsoja myöskään ole mukana monimutkaisen koston kuvioissa. Pääosan esittäjät ovat kauniita katsella ja vakuuttavia, mutta elokuvan unohtaa heti teatterista lähdettyään. Siksi vain kahdeksan miinus.

Kalevala - Uusi aika (2013)



Lajityyppi: Draama, kotimainen
Levittäjä: VLMedia Oy
Ohjaaja: Jari Halonen
Pääosissa: Tommi Eronen, Konsta Mäkelä, Ari Vakkilainen, Tanjalotta Räikkä, Ville Tiihonen, Pirjo Lonka, Olavi Uusivirta, Pauli Poranen
Ensi-ilta: 15.11.2013
Kesto: 1h 50 min
Ikäraja: 12

Jari Halosen ohjaama Kalevala-uusi aika ei ole niinkään elokuva kuin itsensä liian vakavasti ottava julistus Kalevalan taustalla olevasta maailmasta.Halosen mielestä Lönnrot pilasi koko Kalevalan, ja hän kertoo myös tutustuneensa eri uskontoihin ja on sitä mieltä, että ne kaikki kertovat samaa asiaa. Ja että aikojen alussa ihmisillä oli tietous ”puhtaista jumalista” ja hengistä, mutta sitten tuli halu ja himo ja sotki kaikki asiat. Poimin hänen pohdinnoistaan sen, että evoluutio alkaa siitä kun tietoisuutemme kasvaa. Hmm….kuulostaa sekavahkolta. En tiedä onko se myymismielessä ajoitettu lauselma eli tahallisen provosoiva kannanotto, joka takaa ärtyneen vastaanoton ja siten myös huomiota, vai ajatteleeko mies ihan oikeasti noin. Hänen elokuvassaan liikutaan menneessä ajassa (mitä edustaa metsä) sekä nykyajassa. Toimitusjohtaja Sampo Väinölä saa vieraakseen Väinämöisen ja tämän viereen videokameran kanssa liimautuneen ohjaaja Halosen, joka esittää myös takojaa. Ihmekone sampo tuottaa päänvaivaa menneisyydessä ja nykyisyydessä, ja Sampo alkaa tajuta olevansa mukaan isossa taistossa, jossa replikoidaan lähes runomuodossa. Hyvin turkkalaiseen tyylin näytelty tarina esittelee joukon ihmisiä, jotka tärisevät, kuolaavat ja itkevät. Silmät ovat kaikilla erityisen ammollaan ja hikoilua, naamalle huutelua ja äärimmäisen tosissaan olemista riittää. Väinämöisellä on välillä pitkä tukka, välillä lyhyt. Elokuvaa oli hyvin rasittavaa katsoa, se on turhan mahtipontinen minun makuuni ja näytteleminen tuskaisaa. Suuret eleet sopisivat paljon paremmin teatterin lavalle. Kaikki näytti myös aika halvalla tehdyltä. Ainut positiivinen asia elokuvassa oli nuorten näyttelijöiden luontevuus, heistä jäi erityisesti mielen Olavi Uusivirta. Heitä jaksoi katsoa ja heidän puheessaan oli ripaus uskottavuutta.Ei tällaiselle kokeilulle tai julistukselle voi antaa pisteitä, se kuuluu eri kategoriaan kuin muut elokuvat.

Lotta ja Kuukiven salaisuus (dub)/Lotte ja kuukivi saladus (dub) (2011)


Lajityyppi: Koko perheelle, animaatio
Levittäjä: Isla Sales Oy
Ohjaaja: Janno Pöldma, Heiki Ernits
Pääosissa: Antti Pääkkönen, Paula Vesala, Vesa Vierikko, Jarmo Koski
Ensi-ilta: 15.11.2013
Kesto: 1h 13 min
Ikäraja: S
Puhuttu suomeksi!

Lotta ja Kuukiven salaisuus on herttainen ja kiehtova lastenelokuva. Se on täynnä mielikuvituksen lentoa, hauskoja keksintöjä ja yllätyksiä. Aikuisenkin hyvin otteessaan pitävä piirretty kertoo siitä mitä tapahtuu kun Keksijäkylän Lotta haluaa selvittää erikoisen kolmionmuotoisen kiven salaisuuden. Hän lähtee puisella mopolla matkalle etsimään muita samanlaisia kiviä ja kohtaa liudan toinen toistaan erikoisempia ja hauskempia hahmoja. Lotan maailmassa voi tutustua kuussa asuviin pupuihin, tilata itselle räätälöidyn hammasharjan metsästä, onkia järvestä pannukakkuja ja seikkailla toisten unissa. Hykertävän hauska ja tarkkaan mietitty elokuva on piirrettyjen parhaimmistoa, hyväntuulinen ja mukava koko perheen seikkailu, joka saa yhdeksän pistettä. 

Escape Plan (2013)

 

Lajityyppi: Toiminta, jännitys
Levittäjä: Nordisk Film
Ohjaaja: Mikael Håfström
Pääosissa: Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Jim Caviezel, Curtis "50 Cent" Jackson, Vinnie Jones, Sam Neill, Vincent D'Onofrio
Ensi-ilta: 15.11.2013
Kesto: 1h 55 min
Ikäraja: 16

Sylvester Stallone esittää Escape Plan-elokuvassa Ray Bresliniä, väkivahvaa ja kaiken kokenutta insinöörineroa, jonka ammattina on selvittää vankiloiden turvallisuustaso. Hänet houkutellaan miljoonien toivossa salaiseen ja pakovarmaan vankilaan, jossa hän huomaa olevansa loukussa, ja ainut toivo on läheisessä sellissä viruva Emil Rottmayer (Arnold Schwarzenegger) Miehet joutuvat käyttämään kaiken voimansa ja kekseliäisyytensä etsiessään pakotietä paikasta, josta kukaan ei osaa heitä etsiä. Kahden toimintakonkarin ja kilpakumppanin yhteistyö on taattua viihdettä, joka joko ärsyttää tai ihastuttaa. Kunnioitan molempia, vaikken heidän aiemmista elokuvistaan olekaan erityisen ihastunut. 66- ja 67-vuotiaissa lihaskimpuissa on viehättävää karkeutta ja karismaa, ja tässä elokuvassa saa jopa kuulla Arskan huutavan hävyttömyyksiä saksaksi!  Taputan miehiä reippaasti heidän leveille olkapäilleen ja annan seiska puolen elokuvalle. 

Filth (2013)



Lajityyppi: Komedia, draama, rikoselokuva
Levittäjä: Oy Future Film Ab
Ohjaaja: Jon S. Baird
Pääosissa: James McAvoy, Jamie Bell, Imogen Poots, Eddie Marsan, Jim Broadbent
Ensi-ilta: 15.11.2013
Kesto: 1h 34 min
Ikäraja: 16

Jon S. Bairdin ohjaama elokuva Filth perustuu Irvine Welshin romaaniin Paska. Kirjan nimi tiivistää aika kivasti myös sisältövaroituksen. Komediaa hipova synkkä ja laadukas draama esittelee meille kieron skottietsivän Bruce Robinsonin( James McAvoy), jolla on ehkä jossain syvällä sydämessä jotain inhimillistä, mutta sitä ei juuri huomaa. Hän käyttää huumeita, manipuloi, on ahne ja moraaliton. Hän myös lavastaa hyvän ystävänsä syylliseksi rikokseen ja hihittelee tämän kärsiessä rangaistusta. Bruce ei halua muuta kuin ylennyksen keinolla millä hyvänsä, jotta hän voisi käyttää valtaa vieläkin enemmän väärin. Tarina näyttää tuon tuosta tienhaaroja, joissa Bruce voisi tehdä oikean valinnan, mutta hän kulkee mieluusti jyrkkään alasuuntaan. Päähenkilö on niin vastenmielinen, että elokuvaan on ympätty paljon liioittelua, erikoisia kuvakulmia ja kiinnostavia sivuhahmoja, jotta sitä voisi ylipäätänsä katsoa. James MacAvoy ei kauhistuta pääosassa niin paljon kuin toivoisi, mikä tarkoittaa että hän oli väärä valinta ällöpoliisiin rooliin. Persoonallinen, mutta loppujen lopuksi aika vähän koskettava elokuva Filth saa kuusi ja puoli pistettä.


You're Next (2011)



Lajityyppi: Komedia, jännitys, kauhu
Levittäjä: Scanbox Finland
Ohjaaja: Adam Wingard
Pääosissa: Sharni Vinson, Joe Swanberg, AJ Bowen, Nicholas Tucci, Barbara Crampton, Wendy Glenn, Ti West
Ensi-ilta: 15.11.2013
Kesto: 1h 34 min
Ikäraja: 18

Kauhuelokuva You´re next on pettymys sellaiselle, joka odottaa sen olevan pelottava. Se yrittää olla kauhua, mutta vain taustalla humiseva musiikki luo hyistä tunnelmaa. Huonojen näyttelijöiden esittämä perhe kokoontuu maalle viettämään vanhempien hääpäivää, ja kesken aterian alkaa joku ampua heitä nuolipyssyllä ikkunan läpi. Perhe hätääntyy, ja huomaa että murhaajat ovat sulkeneet heidät taloon paha mielessä. Muiden kirkuessa hysteerisesti vain yksi ihminen tietää miten toimia oikein. Hän on Crispin-pojan tyttöystävä Erin, jota esittää tanssielokuvista tuttu Shanri Vinson. Perhe toimii toistuvasti sietämättömän hölmösti ja elokuvan puolessavälissä paljastetaan koko juoni. Katsojaa ei pelota, vaan kiukuttaa se, miksi pimeään metsään karkuun juossut nainen ei pysy piilossa, vaan sytyttää taskulampun näyttäen samalla murhaajalle missä on. Tahattoman tai tahallisen hölmö elokuva ei saa yhtään sympatiaa, vaan menee pisteissä miinuksen puolelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti