perjantai 25. lokakuuta 2013

Viides valta ( 71/2), The Butler (6), Syvyys (81/2) ja Päivien kuohu(9)



Viides valta/ The Fifth Estate (2013)



Lajityyppi: Draama, elämäkerta
Levittäjä: Nordisk Film
Ohjaaja: Bill Condon
Pääosissa: Benedict Cumberbatch, Daniel Brühl, David Thewlis, Stanley Tucci, Laura Linney, Carice van Houten, Anthony Mackie
Ensi-ilta: 25.10.2013
Kesto: 2h 08 min
Ikäraja: 12

Viides valta kertoo Wikileaksin paljastussivuston perustajan Julian Assangen (Benedict Cumberbatch) tähän mennessä kiihkeimmistä vuosista maailman median  keskipisteessä.  Tositarina - tai siis oikeastaan yhden ihmisen näkökulma - kerrotaan hänen entisen kollegansa ja nykyisen vastustajansa Daniel Domscheit-Bergin (Daniel Brühl) kautta. Elokuva alkaa siitä, kun jännittävän ja aivan uudenlaisen sivuston perustanut Julian tapaa faninsa Danielin, ja he intoilevat siitä, miten kuka tahansa voi nimettömänä kertoa rikollisesti toimivista yhtiöistä. Miehet uskovat parantavansa maailmaa, ja he saavat aiheuttamistaan uutisista enemmän ihailijoita, paljastuksia ja rahaa. Mutta pian Daniel huomaa että Julianilla on omahyväisiä ja itsekkäitä piirteitä, joiden takia Wikileaksin pitäisi pyörivä vain hänen egonsa ympärillä.
Samaan aikaan he paljastavat netissä liikaa arkaluontoista tietoa, ja miesten välit kiristyvät entisestään. Assange, jonka rikkoutuneesta taustasta annetaan vain viitteitä, joutuu syytteeseen ja pakenee, mutta tämän päivän maailmassa ei ole enää paikkoja, jonne voi kadota medialta. Ehkä se on Ecuadorin lähetystön myöntämä turvapaikka, missä hän nykyään elää? Elokuva on laadukkaasti ja tarkasti tehty pätkä nykyhistoriaa , mutta se unohtuu liian helposti, kuin sanomalehden otsikot. Seitsemän ja puoli pistettä.(kuva: Nordisk Film)

The Butler (2013)



Lajityyppi: Draama, elämäkerta
Levittäjä: Scanbox Finland
Ohjaaja: Lee Daniels
Pääosissa: Forest Whitaker, Oprah Winfrey, John Cusack, Liev Schreiber, Melissa Leo, Jane Fonda, Cuba Gooding Jr., Alex Pettyfer, James Marsden, Terrence Howard, Lenny Kravitz, David Oyelowo, Robin Williams, Alan Rickman, Vanessa Redgrave
Ensi-ilta: 25.10.2013
Kesto: 2h 12 min
Ikäraja: 12

The Butler ( hovimestari) on elokuva Yhdysvaltojen kansalaisoikeusliikkeestä. Se perustuu osin Valkoisessa talossa hovimestarina työskennelleen Eugene Allenin elämään. Rotujen välisestä vaikeasta vuorovaikutuksesta kertova opetusfilmi alkaa 1920-luvun puuvillapelloilta, jossa  ” vapaat” orjat olivat kaikille sekopäille vapaata riistaa. Valkoihoinen sai rauhassa ampua tummia työntekijöitään, jos nämä aukoivat päätään, kapinoivat, tai olivat jollain tavoin ärsyttäviä.  Pelloilta sisätöihin otettu pikkupoika saa oppia miten valkoisille tarjoillaan, ja näillä taidoilla hän sai myöhemmin töitä hotellista, josta hänet keksittiin Valkoisen talon henkilökuntaan. Hän palveli useita presidenttejä hovimestarina ja oppi heistä sellaisia asioita, joita kukaan muu ei tiennyt.


Hänen palvelukautensa aikana maa koki suuria muutoksia, sillä tummaihoisten asema parani raskaiden mellakoiden ja menetysten kautta, mikä on elokuvan varsinainen teema. Itse Allenin tarina olisi ollut riittävän hyvä aihe kiinnostavaan elokuvaan, mutta tekijät ovat halunneet tehdä koululuokille sopivan luennon Yhdysvaltojen historian synkästä vaiheesta. He ovat myös saaneet mukaan sankan joukon tähtinäyttelijöitä, jotka pääsivät tekemään osansa omahyväisesti  ja saamaan varmasti ihailua Aina Tärkeän Asian puolesta. Vaikka elokuvan aihe onkin oikeasti tärkeä ja sivistävä, niin siinä on ärsyttävää sormella osoittelua ja opettavaisuutta aivan liikaa, eikä se kosketa kunnolla missään vaiheessa. Erään parhaista rooleista tekee yllättävää kyllä Oprah Winfrey, josta löytyy syvyyttä ja terävyyttä. Kuusi pistettä kymmenestä. (kuva: Scanbox Finland)


Syvyys/Djúpið (2012)




Lajityyppi: Draama
Levittäjä: Oy Future Film Ab
Ohjaaja: Baltasar Kormákur
Pääosissa: Ólafur Darri Ólafsson
Ensi-ilta: 25.10.2013
Kesto: 1h 37 min
Ikäraja: 12

Islantilainen Baltasar Kormákurin on erinomainen ohjaaja. Hän pitää langat tarkasti käsissään myös elokuvan Syvyys aikana. Syvyys viittaa tietysti mereen, ja se kertoo tosielämän islantilaisesta kalastajasta, joka selvisi ainoana miehistöstä heidän aluksensa Breikin upottua  vuonna 1984 talvisella merellä.
( kuva: Future Film) Hän ui jääkylmässä meressä kuusi tuntia, nousi maihin hengenvaarallisen rosoisella laavarannalla ja pystyi vielä kahden tunnin ajan etsimään apua talvipakkasessa paljain jaloin. Sairaalassa häntä ei aluksi uskottu, sillä kukaan ei selviä sellaisissa olosuhteissa, ja vasta ajan kanssa kävi ilmi, että hän kertoi totta, eli oli selvinnyt mahdottomasta tehtävästä. Asiaa vaikeutti vielä se, ettei hän ollut koskaan urheillut, ei osannut kunnolla uida, poltti tupakkaa ketjussa ja ylipainoa oli reippaasti. Tiedeyhteisö tietysti kiinnostui tällaisesta omituisuudesta, joten kalastaja joutui Lontooseen asti erilaisiin kokeisiin. Olen oikeastaan kertonut jo koko juonen, mutta usko pois, elokuva kannattaa katsoa tajutakseen tarinan voiman. Ja sen, miten vaikeaa maailman on hyväksyä aitoa ihmettä. Kuka lähetti merilinnun johdattamaan kalastajan maihin? Kahdeksan ja puoli pistettä kymmenestä.


Päivien kuohu/L’écume des jours (2013)



Lajityyppi: Draama, fantasia
Levittäjä: Oy Cinema Mondo Ltd
Ohjaaja: Michel Gondry
Pääosissa: Romain Duris, Audrey Tautou, Omar Sy, Gad Elmaleh
Ensi-ilta: 25.10.2013
Kesto: 1h 35 min
Ikäraja: 7

Boris Vianin romaani on saanut mitä ilmeisimmin arvoisensa kohtelun Michael Gondryn ohjaamassa ranskalaiselokuvassa Päivien kuohu. Se alkaa tekopirteänä komediana surrealistisessa maailmassa, jossa esineillä on oma elämänsä. Colin (Romain Duris) on poikamies, jonka asunnossa juoksentelee älykäs ihmisennäköinen hiiri ja ovikello vilistää ympäri huushollia. Mikä tahansa on mahdollista, ja mitä tahansa voi tapahtua. Kuten se, että Colin menee kutsuille ja tapaa siellä kauniin Chloen (Audrey Tautou) , jonka kanssa hän ajelee pilvellä ympäri Pariisia. He menevät naimisiin ja elämä on täynnä hassuttelua, auringonpaistetta ja väriä. 
Mutta häämatkalla Chloen keuhkossa alkaa kasvaa ikävä lumpeenkukka, ja hän heikkenee pikkuhiljaa. Sairauden myötä elokuvasta alkavat kadota värit, asunto alkaa lahota ja tarina saa uuden suunnan. Komediasta tulee tragedia, ja vasta tässä vaiheessa elokuvaan alkaa tulla aitouden sekä riipaisevuuden tunne. Jokainen, joka on joutunut suremaan, tajuaa miten tarkasti ohjaaja osaa tuoda sen esiin. Jokainen yksityiskohta kertoo epätoivosta, menetyksestä ja turhautumisesta.  Ärsyttävän teennäisesti alkanut, mutta loppua kohden loistavaksi muuttunut komedia/tragedia saa yhdeksän pistettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti