sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Promised Land(8), Machete Kills(4), Bettien matka (71/2)



Promised Land (2013)


Lajityyppi: Draama
Levittäjä: Oy Atlantic Film Finland Ab
Ohjaaja: Gus Van Sant
Pääosissa: Matt Damon, John Krasinski, Frances McDormand, Rosemarie DeWitt, Scoot McNairy, Titus Welliver, Hal Holbrook
Ensi-ilta: 11.10.2013
Kesto: 1h 46 min
Ikäraja: 7

Matt Damonin ja John Krasinskin kirjoittama elokuva Promised Land ( luvattu maa) ei sijoitu Israeliin niin kuin nimestä luulisi, vaan Yhdysvaltojen keskilänteen, maanviljeslysalueelle. Damonin itsensä esittämä maakaasu-yhtiön asiamies Steve Butler on työtoverinsa Suen ( Frances McDormand) kanssa tien päällä, tavoitteena voittaa pikkukaupunkien väki luovuttamaan maitaan yhtiölle. Heillä on toimiva taktiikka: molemmat pukeutuvat ja puhuvat samoin kuin viljelijät. He jopa ajavat kuluneella autolla. Pari käy ovelta ovelle myymässä suuria unelmia. Gus Van Santin ohjaama rauhallinen ja maaseutua kauniisti näyttävä elokuva kertoo siitä ristriidasta, mikä mukavaa myyntimiestä raastaa hänen kiintyessään kaupungin väkeen ja tietäessään myyvänsä heille valheita. Kilpakumppaneita esittävät Matt Damon ja John Krasinki työstivät käsikirjoituksen elokuvaan Dave Eggersin alkuperäistarinan pohjalta tehden erittäin hyvää työtä. Elokuvasta ei voi valittaa mihinkään suuntaan, se on korkealuokkaisesti tehty, se välittää luonnosta, se on hyvin näytelty ja siinä on selkeä draaman kaari, jolla on alku, keskikohta, ristiriita ja loppu, juuri niin kuin pitääkin. Mutta hyvät tekijät ja hyvä tarina ei koskaan tarkoita sitä, että kokonaisuus toimisi täydellisesti. Promised Land on rehti elokuva, mutta sen unohtaa heti katsottuaan, se ei jää mieleen minkään osatekijän takia eikä se säväytä. Ja juuri sitä säväyttämistä elokuvista toivoo, ei niinkään opettavaista tarinaa. Annan kahdeksan pistettä kun en kehtaa vähempääkään antaa. 

Machete Kills (2013)



Lajityyppi: Toiminta, jännitys
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Robert Rodriguez
Pääosissa: Danny Trejo, Amber Heard, Mel Gibson, Sofia Vergara, Jessica Alba, Lady Gaga, Charlie Sheen, Vanessa Hudgens, Michelle Rodriguez, Antonio Banderas, Cuba Gooding Jr., Demian Bichir
Ensi-ilta: 11.10.2013
Kesto: 1h 48 min
Ikäraja: 18

Jos jonkun elokuvan voisi arvostella sanomalla vain plääh, niin tekisin sen nyt. Robert Rodriguezin ohjaama jatko- osa massamurhaaja Macheten tarinaan on tarkoituksella tehty kieli poskella parodioimaan 1970-luvun halpis-väkivaltaleffoja. Simppeli juoni kiteytyy siihen, että Yhdysvaltojen presidentti palkkaa vähäpuheisen ja karkean Macheten ( Danny Trejo)  tuhoamaan meksikolaisen kartellipomon, ”Madman” Mendezin. Machete, joka on niin kova mies, ettei hän kuole hirttämällä, puskee tiensä vaikeuksien läpi ja ennen kaikkea toistuvien taistelukohtausten läpi. Logiikalla tai luonnonlailla ei ole mitään tekemistä tämän elokuvan kanssa, ja tekijöillä lienee ollut hauskaa keksiä aina vaan uusia tapoja tappaa ihmisiä. Machete päätyy jopa raketin selässä avaruuteen, mutta tämän enempää en paljasta. Elokuvaan on saatu aikamoinen tähtikaarti mukaan, sillä hurmeisessa sekamelskassa viihtyy niin Antonio Banderas, Lady Gaga, Mel Gibson, Charlie Sheen kuin Jessica Albakin. Pari hymyä pitää antaa hyvistä alkuteksteistä ja muutamasta parodiaosumasta, mutta muuten sanon plääh ja annan neljä pistettä.

Bettien matkaElle s'en va (2013)


Lajityyppi: Draama
Levittäjä: Scanbox Finland
Ohjaaja: Emmanuelle Bercot
Pääosissa: Catherine Deneuve, Nemo Schiffman
Ensi-ilta: 11.10.2013
Kesto: 1h 56 min
Ikäraja: S

Catherine Deneuve esittää elokuvassa Bettien matka entistä missiä, nykyistä konkurssia vastaan taistelevaa ravintoloitsijaa Bettietä, jolla yhtenä kauniina päivänä menevät hermot töissä ja hän lähtee ajamaan autollaan jonnekin, eikä halua enää pysäyttää. Matkalla sinne tänne pitkin Ranskaa hän käy mielessään läpi epätoivoista suhdettaan naimisissa olevaan mieheen, etääntymistään tyttärestään, ja huomaa haluavansa välimatkaa äitiinsä ja arjen ongelmiin. Betttien matka muuttuu hänen joutuessaan yhtäkkiä pitämään huolta tyttärenpojastaan, jonka kanssa hän päätyy erikoisista tilanteista toiseen.  Pikkuhiljaa ilo alkaa palata elämään, ja matkan aikana hän löytää itsensä  - sekä tulevaisuutensa. Ei mikään hassumpi matka, sanon, ja ohjaaja on uskottavan mukavasti lähellä Bettietä ja tämän elämänmuutosta.Catherine Deneuve on sisäistänyt hyvin Bettien ja tämän töksähtelevän luonteen, mutta vielä häntäkin herkullisempaa on kohdata pienissä rooleissa esiintyvät sivuhenkilöt, uskomattoman hyvin tehdyt roolit.Seitsemän ja puoli pistettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti