perjantai 18. lokakuuta 2013

Leijonasydän(9), Turbo(51/2) ja Metallica-through the never(6)



Leijonasydän (2013)


Lajityyppi: Draama, kotimainen
Levittäjä: Scanbox Finland
Ohjaaja: Dome Karukoski
Pääosissa: Peter Franzen, Laura Birn, Yusufa Sidibeh, Jasper Pääkkönen, Pamela Tola, Timo Lavikainen, Jussi Vatanen, Mikko Neuvonen, Niko Vakkuri, Jani Toivola
Ensi-ilta: 18.10.2013
Kesto: 1h 44 min
Ikäraja: 16

Joskus tulevaisuudessa pystytän luultavasti Dome Karukoskelle patsaan, sillä hän ansaitsee sen. Mies onnistuu tekemään hyviä ja syviä elokuvia yksi toisensa jälkeen. Hänen uusin ohjaustyönsä Leijonasydän kertoo uusnatsi Teposta (Peter Franzén), joka johtaa pientä, mutta sitäkin tulisempaa miesjoukkoa maahanmuuttajia ja toisenvärisiä vastaan keinoja kaihtamatta . Hänen elämäänsä tulee yllättävä mutka rämäpäisen Sari-tarjoilijattaren muodossa. Teppo ihastuu heti ja sydän alkaa sulaa suhteen syventyessä, mutta hän jää haukkomaan henkeään tajutessaan että Sarilla on tummaihoinen poika. Siinä onkin raavaalla natsilla miettimistä. Tutustuessaan poikaan Teppo alkaa miettiä omia periaatteitaan ja kasvaa ihmisenä sen verran, että näkee ihmiskemian ulottuvan ihonvärin alle. Sitä näkemystä eivät kuitenkaan jaa ne miehet, jotka sänkitukkansa ja tatuointiensa kautta ovat saaneet teennäistä voimaa hauraan itsetunnon tueksi. Miehet kaipaavat johtajaansa ja aivan erityisesti entistä Teppoa kaipaa hänen pikkuveljensä  Harri ( Jasper Pääkkönen), jonka on kaikkein vaikeinta sulattaa päälaelleen kaatunutta maailmaansa.  Rauhallisen varmasti ohjattu elokuva kertoo valoa päin liikkuvan tarinan ilman mitään ärsyttävää sormella osoittelua tai mustavalkoisuutta, ja muistuttaa, kuinka  helposti ennakkoluulot  kasvavat meissä jokaisessa. Yhdeksän pistettä.


Turbo 3D (dub) (2013)


Lajityyppi: Komedia, seikkailu, animaatio, 3D
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: David Soren
Pääosissa: Petrus Kähkönen, Arttu Viskari, Tuomas Uusitalo, Jukka Rasila, Reino Nordin, Rinna Paatso, Kristiina Wheeler, Pasi Ruohonen, Santtu Karvonen, Antti Luusuaniemi, Jarmo Mäkinen, Sasu Moilanen, Antti Pääkkönen
Ensi-ilta: 18.10.2013
Kesto: 1h 36 min
Ikäraja: 7
Suomeksi puhuttu 3D-versio!

3D-animaatio Turbo kertoo etanasta, joka haluaa voittaa autokisat. En oikein ymmärrä mitä vitsiä siinä ideassa on. Että maailman hitain liikkuja muuttuu supernopeaksi.hah hah haa? Mietin jo vähän aikaa että tämän elokuvan jätän arvostelematta, mutta kun Kapteeni Phillipsistä  (Tom Hanks) ei tullut lainkaan lehdistönäytöstä, niin pakkohan tässä on jotain raapustella sivuntäytteeksi. Kapteeni Phillips olisi varmaan ollut mielenkiintoinen, sillä se kertoo tositarinan laivakaappauksesta, ja sen on ohjannut….ei, EN nyt  saa  puhua siitä, vaikka mieli tekisi. Eli takaisin etanaan.  Turbo on aluksi aivan normaali etana, joka käy töissä tomaattitarhalla ja vapaa-aikanaan haaveilee suuria. Se saa vahingossa päälleen auton polttoainetta, ja pian Turbo huomaa saaneensa supervoimat. Se voi liikkua nopeammin kuin autot ja hoksaa, että elinikäinen haave ralliurasta onkin mahdollinen. Turbo tarvitsee tukijoukon, joka yllättäen löytyy lähes tyhjäksi käyneen ostoskeskuksen henkilökunnasta. He keräävät rahaa ja ilmoittavat Turbon Indianapoliksen kisoihin. Turbosta tulee äkkiä koko maailmaa kiinnostava nilviäinen, mutta matka maineeseen ei ole tietenkään ihan näin yksinkertainen, vaan Turbolla on monta estettä kohdattavanaan. Lapsille tämän elokuvan sanoma on se, että haaveilla kannattaa,  vaikka olisit kuinka pieni ja vaikka muut sanoisivat, että ei sinusta mitään tule. Aikuisille elokuvan sanoma on se, että hylätystä ostoskeskuksesta saa suositun, kunhan puhalletaan yhteen hiileen. Annan matelevalle tarinalle viisi ja puoli pistettä kymmenestä. 

Metallica: Through the Never 3D (2013)


Lajityyppi: Seikkailu, fantasia, musiikki, 3D
Levittäjä: Oy Future Film Ab
Ohjaaja: Nimród Antal
Pääosissa: Dane DeHaan, James Hetfield, Lars Ulrich, Kirk Hammett, Robert Trujillo
Ensi-ilta: 18.10.2013
Kesto: 1h 35 min
Ikäraja: 16
3D-versio!

Metallica-yhtyeestä on tehty  Through the never - niminen elokuva, vaikka kyseessä on oikeasti konserttitaltiointi.  Elokuvallinen taustatarina kertoo nuoresta miehestä, joka toimii bändin roudarina. Hänet lähetetään hakemaan bensakannun kanssa kadun varteen jäänyt auto. Matkalla sinne hän kohtaa kaaokseen joutuneen maailman joutuen sekä auto-onnettomuuteen että väkijoukon takaa-ajamaksi. Tarinaa ei selitellä mitenkään, ja se etenee konsertin kuvauksen välissä. Metallican musiikkia tunteva saa yksityiskohdista ehkä enemmän irti, kommentoi minulle Metallican ex-fani Taneli Valtanen. Hän oli lievästi pettynyt siihen, että elokuvaa katsomaan mennessään ei tiennyt sen olevan pelkkä konsertti, ja kuulemma rumpalilla oli pieniä vaikeuksia pysyä muiden soittajien tahdissa. Muutoinkin konsertti oli sangen yllätyksetön, soittaminen keskivertoa ja lavalla tapahtuvat kikat ennen nähtyjä. Metallicaa tuntemattomalle oli yllätyksellistä kokea viisikymppisten soittajien energia ja kiehtova aggressiivisuus. Elokuva saa toteutuksena kuusi pistettä kymmenestä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti