perjantai 19. joulukuuta 2014

Mr. Turner (9,5/10)




Mr. Turner (2014)


Lajityyppi: Draama, elämäkerta
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Mike Leigh
Pääosissa: Timothy Spall, Dorothy Atkinson, Marion Bailey, Paul Jesson, Lesley Manville, Martin Savage, Ruth Sheen, David Horovitch
Ensi-ilta: 19.12.2014
Kesto: 2h 30 min
Ikäraja: 12

Brittien parhaimmistoon kuuluva ohjaaja Mike Leigh on tehnyt jälleen kerran mieleenpainuvan ja viehättävän elokuvan, jonka pääosaan valittiin yllättäen sivuosissa nähty Timothty Spall. (Harry Potter, Näkemiin vain, muru) Elokuva kertoo romantiikan ajan taidemaalari J.M.W. Turnerin (1775–1851) elämäntarinan hänen myöhemmiltä vuosiltaan, kun mies oli jo tunnustettu ja arvostettu taiteilija. 
Osastaan palkitun Spallin piti harjoitella maalaamista kahden vuoden ajan ennen elokuvan filmaamista ollakseen tarpeeksi vakuuttava, mikä kertoo jotain laadusta ja paneutumisesta aiheeseen. 

 
Mr Turner alkaa taiteilijan ja hänen isänsä työsuhteen kuvauksella, ja laajenee siitä kertomaan matkailusta, aikakaudesta, aatteista ja Turnerin ristiriitiasesta, välinpitämättömästä käytöksestä ihmisiä kohtaan. Hän ei näytä tunteitaan, vaan kommunikoi eriasteisten örähdysten ja tuhahtelujen kautta, eikä hän ollut kiinnostunut lapsistaan tai toisten mielipiteistä, vaan keskittyi maalaamiseen. Tietynlainen nerous vetää ihmisiä puoleensa ja tuntuu sovittavan kaikki käytöshäiriöt, mikä selittänee Turnerin Hannah-apulaisen hellittämättömän kiintymyksen tähän ja hänen ympärillään häärivien taiteentuntijoiden määrän.

 
Spallin Turnerin itseilmaisun ainut kanava on maalaaminen. Ohjaaja Leigh, jonka kanava on tarinankerronta,  on kuvausryhmänsä kanssa tehnyt taiteilijalle kunniaa käyttämällä valkokangasta kuin maalausta ja kiinnittänyt erityistä huomiota valon käyttöön. Vaikka en tiennyt Turnerista paljoakaan ennen elokuvan katsomista, niin nautin ohjaajan siveltimestä, millä hän on maalannut lämmintä huumoria sekä ihmistuntemusta käyttäen kuvan tuon ajan yhteiskunnasta.



Erityistä huomiota on kiinnitetty erilaisten hahmojen kuvailuun ja sanailuun, ja näyttelijät on tarkasti valittu sivuosia myöten. Olisin mieluusti ottanut vastaan vähän enemmän taidehistorian oppia elokuvasta, ja katsellut Turnerin töitä tai udellut hänen metodeistaan, sillä tässä elokuvassa ei ole lainkaan pölyistä historian pönötystä, vaan ihan oikeaa elämää. Yhdeksän ja puoli pistettä. (Kuvat: © 2014 Thin Man Films.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti