torstai 11. joulukuuta 2014

Hobitti - Viiden armeijan taistelu 3D/The Hobbit: The Battle of the Five Armies 3D (7/10)

Hobitti - Viiden armeijan taistelu 3D/The Hobbit: The Battle of the Five Armies 3D (2014)




Lajityyppi: Seikkailu, fantasia, 3D
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Peter Jackson
Pääosissa: Martin Freeman, Ian McKellen, Cate Blanchett, Luke Evans, Orlando Bloom, Christopher Lee, Benedict Cumberbatch, Richard Armitage, Ian Holm, Hugo Weaving, Elijah Wood, Andy Serkis, Lee Pace, Evangeline Lilly, Aidan Turner, Stephen Fry, James Nesbitt, Mikael Persbrandt
Ensi-ilta: 10.12.2014
Kesto: 2h 24 min
Ikäraja: 12


Elokuvaa Hobitti - Viiden armeijan taistelu voi katsoa kolmessa eri muodossa: joko ihan tavallisena 2D-näkymänä, laseilla kolmiulotteisena tai sitten erikoisemmassa HFR-muodossa kolmiuotteisten lasien kanssa. Kaikki nuo ovat hyviä, mutta jos terävääkin terävämpi HFR ei ole tuttu, niin sitten suosittelen kahta edellistä.


Bilbon,Thorin Tammikilven ja usean kääpiön seikkailuretki, joka sijoitttuu aikaan 60 vuotta ennen Taru Sormusten Herrasta-tapahtumia, on tullut päätökseensä. Ohjaaja Peter Jackson on paininut toistakymmentä vuotta eli kuuden elokuvan verran Tolkienin kirjojen parissa, eikä ole vieläkään kyllästynyt. Sitkeä tyyppi!
Taisteluihin keskittyvä elokuva alkaa vauhdilla siitä mihin edellinen päättyi, eli lohikäärmeen lentelyyn järvikaupungin päällä. Smaug on iso, vihainen ja puhaltaa tulta. Sen kohtalo on yhden urhean miehen, Bardin (Luke Evans) käsissä, mutta en paljasta siitä tuon enempää. 


Tapahtumat tiivistyvät Ereboriin vuorelle, jossa Thorin (Richard Armitage) on alkanut osoittaa huolestuttavaa persoonallisuuden muutosta vietettyään liikaa aikaa kultamäärien päällä: hänestä on tullut ahne, typerä ja itsekäs, mikä murehduttaa kääpiöitä ja kaikkia liittolaisia. Samaan aikaan kääpiöiden viholliset alkavat marssia armeijoidensa kanssa kohti vuorta pahat mielessään. 


Sodan lähestyessä vääjäämättömästi Bilbo (Martin Freeman) huomaa olevansa taas tärkeässä asemassa tilanteen ratkaisun suhteen, ja saamme huomata, miten pehmosta hobitista on kasvanut  parkkiintunut soturi. Elokuva on eeppinen, tosikkomainen ja kauniisti kuvattu, mutta täysin huumoriton, ja siitä puuttuu tarvittava kliimaksi kokonaan puhumattakaan syistä, jotka saisivat meidät kiinnostumaan erilaisista hahmoista. Hobitti-kirja on huomattavasti kevyempi kuin Sormus-seikkailut, joten se vaikuttaa suoraan myös elokuvaan. Sen alku on pelkkää kiihkeää, turruttavan robottimaista toimintaa, ja vasta aivan loppupuolella hahmoista alkaa kiinnostua. (Varsinkin haltijakuningas Thranduilista, (Lee Pace) kuiskaan vähän punastuen.)


En haluaisi verrata hobitti-elokuvia Taru Sormusten herrasta-trilogiaan, mutta vertaan kuitenkin: näissä ei ole samaa syvyyttä eikä romantiikkaa, mitä kaipaan. Viihdyttäviä kokemuksia joka tapauksessa, ja suurta tarinankerrontaa. Upea Uusi-Seelanti hobitteineen saa seitsemän pistettä. 
(Kuvat: Copyright: © 2012 Warner Bros. Entertainment Inc. and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti