perjantai 22. elokuuta 2014

Sin City:A Dame to Kill for (7/10) ja Diplomatia (9/10)




Frank Miller's Sin City: A Dame to Kill For (2D) (2014)

  
 Lajityyppi: Toiminta, jännitys
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Robert Rodriguez, Frank Miller
Pääosissa: Mickey Rourke, Jessica Alba, Bruce Willis, Rosario Dawson, Joseph Gordon-Levitt, Eva Green, Josh Brolin, Jaime King, Dennis Haysbert, Jeremy Piven, Ray Liotta, Stacy Keach, Powers Boothe
Ensi-ilta: 22.8.2014
Kesto: 1h 42 min
Ikäraja: 16
Normaaliversio (2D).

Robert Rodriguez ja Frank Miller ovat iskeneet erikoiset päänsä yhteen ja ohjanneet visuaalisesti loistavan elokuvan Sin City: A Dame to Kill for. Se perustuu Millerin synkkääkin synkempään film noir-sarjakuvaan, josta ei puutu väkivaltaa eikä seksiä. Tämä jatko-osa ei tosin ole niin brutaalin raakuden tihkuttama teos kuin ensimmäinen Sin City, vaan kummarrus vanhojen mustavalkodekkareiden suuntaan. Kertojaääni  (Josh Brolin) kuvailee rikollisten ja pahamaineisten naisten täyttämää kaupunginosaa, jossa henkikulta ei ole minkään arvoinen, jossa laittomuus kukoistaa ja kaikilla on salaisia syntejä.


Kotalokas nainen (Eva Green) hehkuvan sinisine mekkoineen laittaa yksityisetsivän( Brolin) pään pyörälle, ja itsevarma nuori pokerihai (Joseph Gordon-Levitt) haluaa kokeilla taitojaan Sin Cityn kovaksikeitettyä pormestaria vastaan.On itsestäänselvää, että siitä syntyy sota. Tyylitelty elokuva on täpötäynnä Hollywoodin ykkösnimiä, ja jos vatsa kestää julmuuksia, niin sen voi katsoa. Ikävä kyllä oma vatsani on aika herkkä, joten annan vain seitsemän pistettä.


Diplomatia/Diplomatie (2014)


Lajityyppi: Draama
Levittäjä: Oy Cinema Mondo Ltd
Ohjaaja: Volker Schlöndorff
Pääosissa: André Dussollier, Niels Arestrup
Ensi-ilta: 22.8.2014
Kesto: 1h 28 min
Ikäraja: 12

Beethovenin runsaasti käytetty seitsemäs sinfonia tuntuu sopivan erinomaisesti elokuvaan kuin elokuvaan.Sen tahdissa alkaa myös Diplomatia, ranskalaisfilmi, joka kertoo yhdestä hyvin jännittävästä yöstä elokuussa 1944. Liittoutuneet ovat lähestymässä Pariisia, ja natsit ovat tajunneet loppunsa olevan lähellä. Natsikenraali von Choltistz (Niels Arestrup), jonka päämaja on hienostohotellin sviitissä, pitää kiinni ylpeyden rippeistään ja tiuskii upseereilleen käskyjä, vaikka nämä ovat paniikissa.Choltitzin viimeinen tehtävä on räjäyttää Pariisin upeimmat nähtävyydet maan tasalle.


Käsky saa hänet puremaan hampaitaan ja kärsimään astmakohtauksia, mutta vanhan ajan natsi ei hevillä myönnä, että tehtävässä olisi jotain vikaa.Hänen sviittiinsä ilmaantuu yllättäen ruotsalainen diplomaatti Raoul Nordling(Andre Dussolier), jonka älystä ja puhetaidoista on kiinni taivutella fanaattinen natsi luopumaan Pariisin tuhoamisesta.Miesten keskustelu on kuin miekkataistelua, mutta se on samalla kahden paljon kokeneen maailmanmiehen kohtaaminen keskellä maailmansodan loppua.Cyril Gelyn näytelmään perustuva tositarina on kiehtova, sillä vaikka lopputuloksen tietää, niin katsoja joutuu puremaan kynsiään joka tapauksessa.


 Näyttelijät tuntevat roolinsa läpikotaisin, sillä he ovat esittäneet samaa näytelmää teatterissa, ja sen huomaa. Dialogi on hiottua, aidon tuntuista ja näytelmällisyydestä huolimatta todella jännittävää.

Diblomatie on elokuva, joka sopii historiasta, keskusteluista ja hiljalleen kehittyvästä tunnelmasta pitäville.Huoliteltu kokonaisuus saa yhdeksän pistettä.(Kuvat:Cinema Mondo)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti