perjantai 15. elokuuta 2014

Netflixin ja DVD -hyllyn kesäanti!



Netflixistä löytyneitä:

The Bletchley Circle ja Jälkiä jättämättä

The Bletchley Circle (tv-sarja)

Ohjaus: Andy De Emmony, Sarah Harding ja Jamie Payne
Käsikirjoittaja: Guy Burt   
Pääosissa: Rachael Stirling, Anna Maxwell Martin, Julie Graham, Sophie Rundle.

Neljä naista toimi toisen maailmansodan aikana koodinpurkajina salaisessa yksikössä. He kuuluivat eliittiryhmään taistellen Saksaa vastaan muun muassa etsien salakielisten viestien kaavoja sekä avainsanoja. Naiset eivät saaneet kertoa saavutuksistaan tai töistään mitään sodan jälkeen, joten he asettuivat elämään turhauttavan tavallista arkea äiteinä, tyttöystävinä, sihteereinä tai baariapulaisina. Naisten piti olla vaatimattomia, mielellään tyhmempiä kuin mies ja tuntea paikkansa. Eräs heistä, Susan, huomaa radiosta uutisia kuunnellessaan tajuavansa tietyn kaavan Lontoota vaivaavan sarjamurhaajan toiminnassa. Hän lähtee  poliisin puheille, ja vaikka ensin Susaniin suhtaudutaan holhoavasti, niin pian poliisipäällikkö huomaa, ettei kyseessä olekaan kuka tahansa hupakko. 


Tuon ajan naisen oli vaikeaa saada ääntään kuuluville, joten pian Susan katsoo tehokkaammaksi ottaa yhteyttä entisiin työtovereihinsa, jotka alkavat alkuvaikeuksien jälkeen yhdessä miettiä miten käyttää kykyjään murhaajan kiinnisaamisessa.
Naiset joutuvat selvittämään rikosta -  paljastamatta läheisilleen liikaa kyvyistään -  ja he huomaavat pian olevansa itse älykkään murhaajan kohteena.
Kolmiosainen ensimmäinen tuotantokausi on tarkkaa ja ensiluokkaisen hienoa työtä. Nokkela, jännittävä ja naisen asemaa viisaasti pohdiskeleva sarja ei sovi lapsille, mutta toisaalta se ei myöskään ole vastenmielisen raaka.  Kahdeksan ja puoli pistettä.

Jälkiä jättämättä/ The Killing: Season 1 (U.S.A.) 



Pääosissa: Mireille Enos, Jamie Anne Allman & Annie Corley, Eric Ladin, Brendan Sexton III, Joel Kinnaman, Michelle Forbes, Brandon Jay McLaren, Bill Campbell, Brent Sexton, Kristin Lehman, Liam James, Seth Isaac Johnson & Tom Butler
IKäraja: 15  

Tanskalaiseen poliisisarjaan Forbrydelsen  pohjautuva Jälkiä jättämättä on amerikkalaisuudestaan huolimatta hyvin skandinaavisen näköinen ja oloinen sarja. Harvalla sen tähdellä on täydellinen hiusmalli tai hampaisto, ja Seattlessa, johon sarja sijoittuu, tuntuu aina satavan. Melankolinen sävy tekee sarjasta juuri siksi aidon oloisen, ja se etenee sitkeästi eteenpäin antaen katsojalle aina uutta epäiltävää tai vihjettä, mutta tietäen että sitä oikeaa murhaajaa on mahdoton arvata. 
Tarina alkaa siitä kun 17-vuotias Rosie Larsen katoaa ja hänen tapaustaan hoitamaan pistetään haluton etsivä Sarah Linden, joka on juuri muuttamassa Seattlesta Los Angelesiin sulhasensa ja poikansa kanssa. Päällepäin pikkujutulta vaikuttanut katoaminen monimutkistuu, kun Rosie löydetään suolta paikallisen poliitikon kampanja-autosta. Pian käy ilmi että kaikilla on ikäviä salaisuuksia: kadoneen tytön vanhemmilla, poliitikoilla, etsivillä ja epäillyilläkin.  Sarahin täytyy lykätä lentolippuaan ensin päivällä ja sitten viikolla, kunnes murhamysteeristä tulee niin vakava, ettei hän pysty lopettamaan sitä kesken. Hänen sijalleen siirretty etsivä Holden ( Joel Kinnaman) taistelee omien riippuvuuksiensa kanssa, mutta alkaa Sarahin kanssa toden teolla selvittää, kuka tai mikä taho on tapon takana.
Jos kaikin puolin laadukasta sarjaa alkaa seurata, sitä on vaikeaa lopettaa kesken. Alati muuttuva tutkinta vie mukanaan ja on niin hyvää työtä, että katsoja tuntee jännityksen ja Seattlen sateisen sään kotisohvalle asti. Kahdeksan pistettä.

DVD- hyllystä löytynyttä :

True detective


Ohjaus:Cary Fukunaga                    
Käsikirjoitus: Nic Pizzolatto
Pääosissa: Matthew McConaghey, Woody Harrelson. Michelle Monaghan, Michael Potts , Tory Kittles
Ikäraja: 16       

 Louisianan valtion poliisi alkaa tutkia vuonna 2012 kahden etsivän, Rust Cohlen ja Martin Hartin töitä. Sarja alkaa tutkijoiden suorittamista haastatteluista, joiden aikana etsivät palaavat monen vuoden taakse yhteistyönsä alkupäiviin. He kumpikin kertovat sekä elämästään että omituisesta rikoksesta, joka sai heidät tutkimaan seutua riivannutta rituaalimurhaajaa. Haastetteluissa sekä rikoksen selvittämisessä edetään jakso kerrallaan nykypäivään asti, ja käy ilmi että Martin toimii yksityisetsivänä ja Rust baarimikkona. Ammatinvaihtoon on hyvät syyt, mitkä paljastuvat sarjan edetessä. Aikoinaan osittain selvittämättömäksi jäänyt rituaalimurhan salaisuus jäi vaivaamaan molempien mieltä. Vaikka heidän välinsä ovat rikkoutuneet lähes peruuttamattomasti, niin jollakin lailla miesten täytyisi pystyä yhteistyöhön selvittääkseen murhia, jotka ovat hyytävämpi kuin mitä he olivat koskaan pystyneet kuvittelemaan.  


Sarja on loistavan tarkasti tehty. Erityisesti nostan hattua kirjoittajalle, joka on onnistunut luomaan kaksi äärimmäisen erilaista poliisia ja epätavallaisen kemian sekä tarinan heidän välilleen.Näin hyvässä sarjassa kaikki muukin on viimeisen päälle tehtyä, olipa kyse lavastuksesta tai kuinka pienestä sivuroolista tahansa. Vaikka sarjan aihe on hankala ja kammottava, niin se ei ole tärkein, vaan kahden miehen ammatillinen suhde, joka onnistuu välttämään kaikki kliseet ja tuomaan poliisitarinaan jotain aivan uutta. Sarjan ytimenä on hienosti näyttelevän Matthew McConaugheyn Rust Cohle, joka on luonteeltaan kulmikas ja sielultaan haavoittunut mies. Martin sen sijaan on hänen vastakohtanaan sosiaalinen ja huumorintajuinen veikko, jonka on vaikeaa sietää Rustin omituisuutta, mutta joka arvostaa tämän älyä. Sarja piti pihdeissään tehokkaasti ja kouraisi syvältä.Siksi yhdeksän ja puoli pistettä kymmenestä!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti