perjantai 28. helmikuuta 2014

Perhe-August: Osage County(8/10), The Monuments Men(7/10), Inside Llewyn Davis(7/10), Korso(7/10) ja Nebraska(9/10)



Perhe - August: Osage County/August: Osage County (2014)



 Lajityyppi: Draama
Levittäjä: Finnkinon teatterilevitys
Ohjaaja: John Wells
Pääosissa: Meryl Streep, Julia Roberts, Ewan McGregor, Chris Cooper, Benedict Cumberbatch, Juliette Lewis, Abigail Breslin, Margo Martindale, Dermot Mulroney, Julianne Nicholson, Sam Shephard, Misty Upham
Ensi-ilta: 28.2.2014
Kesto: 2h 01 min
Ikäraja: 12

Westonin perhe ei ole niitä kaikkein mukavimpia. Kun perheen isä, (Sam Shepard) alkoholisti ja palkittu runoilija, katoaa, aikuiset tyttäret tulevat kotiin äitinsä tueksi. Äiti Violet (Meryl Streep)  napsii pillereitä ja on puolet ajasta sekaisin, ja toisen puolen uskomattoman häijy suustaan. Välillä hän on molempia. Violetin vanhin tytär Barbara, jolla on omiakin vaikeuksia,  (Julie Roberts) saa tarpeekseen ilkeilyistä, ja tuloksena on sukutapaaminen vailla vertaa. Yksikään kivi ei jää kääntämättä salaisuuksien suhteen. 


Vähän raskassoutuinen, mutta hienosti roolitettu näytelmä - sillä sitä se on  – on ennen kaikkea Streepin alaa, sillä hän on elementissään tuodessaan esiin Violetin voimakkaana ja samalla raukkamaisena ihmisenä. Rooli olisi saanut olla vielä hiukan monisävyisempi minun makuuni, mutta tehokas se on, täytyy myöntää. Elokuva ei onnistuisi ilman muitakin hyviä rooleja, ja jos haluaa katsoa raivoisaa riitelyä perheessä, niin tästä se ei juuri parane. Suosittujen näytelmien tuominen valkokankaalle on takkuista, sillä jotkut tarinat eivät muutu elokuvaksi ilman ongelmia, mistä tämäkin on hyvä esimerkki: siihen ei ole saatu elokuvalle tarvittavaa ilmavuutta ja henkilöhahmot ovat liian tyyliteltyjä. En kuitenkaan ihmettele jos tämä perhekuvaus saa Oscareita, sen verran väkevää kerrontaa kun on. Kahdeksan pistettä. (Kuva:Finnkino Oy)

The Monuments Men (2014)



Lajityyppi: Komedia, draama, toiminta, sota
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: George Clooney
Pääosissa: George Clooney, Matt Damon, Bill Murray, Cate Blanchett, Jean Dujardin, John Goodman, Bob Balaban, Hugh Bonneville
Ensi-ilta: 28.2.2014
Kesto: 1h 59 min
Ikäraja: 12

George Clooney on ohjannut tosielämässä tapahtuneisiin taidavarkauksiin perustuvan elokuvan The Monuments Men. Sanon varkaudet monikossa, sillä toisen maailmansodan aikana ensin natsit varastivat Hitlerin ohjeiden mukaan niin juutalaisilta kuin muiltakin suunnattoman arvokkaita taideaarteita, ja sitten liittoutuneet varastivat ne Rooselvetin oheiden mukaan uudestaan. Clooney esittää professori Frank Stokesia, joka saa tehtäväkseen hakea aarteet takaisin natseilta ja palauttaa ne omistajilleen. Hän kokoaa taide-alan asiantuntijoista ryhmän, joka ei ole mikään koulutettujen sotilaiden tiimi, vaan keskenään naljailevien keski-ikäisten taiteilijoiden yksikkö. Heidän täytyy heittäytyä täysillä sotaan, sillä ilman verta ja kyyneleitä ei näitäkään tauluja saada haltuun.Elokuvassa on paljon asiaa siitä, miten tuhoisaa on anastaa jonkun kansan kulttuuriperintö, mutta sen tarkoitus on kuitenkin olla kevyt draamakomedia. Huumori toimisi paremmin, jos ryhmä olisi pysynyt yhdessä, mutta jo aivan elokuvan alussa miehet lähetetään eri kohteisiin, ja Clooneylla on ollut vaikeuksia saada heidän kokemuksistaan koottua yhtenevää seikkailua.Cate Blanchett esiintyy pienessä ja oikeastaan aika mitäänsanomattomassa osassa vastarintaliikkeen edustajana. Hajanainen, mutta ihan mukavasti viihdyttävä elokuva saa seitsemän pistettä.


Inside Llewyn Davis (2013)



Lajityyppi: Draama, musiikki
Levittäjä: Oy Future Film Ab
Ohjaaja: Ethan Coen, Joel Coen
Pääosissa: Oscar Isaac, Carey Mulligan, John Goodman, Garrett Hedlund, Justin Timberlake
Ensi-ilta: 28.2.2014
Kesto: 1h 45 min
Ikäraja: 12

Coenin veljesten ohjaamissa elokuvissa musiikki on lähes pääosassa, ja heidän uusimmassa työssään Inside Llewyn Davis tuodaan esiin Amerikan folk-lauluja. Elokuva alkaa vuodesta 1961 - ajasta juuri ennen Bob Dylania - savuisen pikku klubin lavalta, jossa Llewyn Davis, tuntematon laulaja, on juuri esiintymässä. Llewynillä on ääntä ja lahjoja, mutta ei  rahaa, kotia eikä mainetta.Hän yöpyy toisten sohvilla ja joutuu välillä kissan hoitajaksi. Llewyn haluaa tulla tunnetuksi, mutta on hyvin tarkka omasta linjastaan, ja sabotoi  käytöksellään uraansa. Elokuva seuraa nuhjuisen miehen lähes toivotonta taivalta hänen liftatessaan Chicagoon tapaamaan tunnettua manageria, jonka arvostelusta on kaikki kiinni. Elokuvan aikakäsitys on erikoinen, mutta en paljasta siitä liikaa. Folk-laulujen kannatteleman elokuvan parasta antia on tietysti musiikki sekä herkulliset ja hyvin luodut sivuhenkilöt (umpipositiivinen Justin Timberlake!), sillä Llewynissä itsessään ei ole juuri mitään mukavaa.Päähenkilö vieraannuttaa katsojan tarinasta tehokkaasti.



Elokuvassa on joka kuvassa näkyvää laatua ja uskottavuutta, ajankuva on moitteeton ja Oscar Isaac osaa oikeasti laulaa hyvin. Mutta...pahoitteluni Coenin veljekset, taide-elokuvan näköinen ja kuuloinen tarina saa minulta vain seitsemän alakulo-pistettä. (Kuva: Future Film)

Korso (2014)

Lajityyppi: Draama, kotimainen
Levittäjä: B-Plan Distribution
Ohjaaja: Akseli Tuomivaara
Pääosissa: Mikko Neuvonen, Iiro Panula, Niko Vakkuri, Richmond Ghansah, Iida Lampela, Petri Manninen
Ensi-ilta: 28.2.2014
Kesto: 1h 31 min
Ikäraja: 12

Markus Hult (Mikko Neuvonen) on kotoisin Korsosta, jossa elämä täyttyy koriksen peluusta purkutalossa, ammattilaisuran haaveilusta ja kaverien kanssa oleilusta. Yöt valvotaan ja olutta kuluu. Markus jätti amiksen kesken, äiti on etäinen, koti ahdas. Ainut valopilkku elämässä on pikkusisko Heta, mutta Hetakin uhkaa mennä lukioon, ja sitten se ehkä luulee olevansa parempi kuin muut. Markus lainaa paikalliselta hämäräbisneksen edustajalta (loistava Petri Manninen) tuhat euroa lentolippuun päästäkseen Amerikkaan, mutta pian tulee maksun aika. Heta alkaa seurustella ulkomaalaistaustaisen Jojon kanssa, joka vähättelee Markuksen haaveita, joten tämä haluaa todistaa olevansa jotain muuta kuin luuseri. Sen todistamiseksi voi kavereitakin käyttää hyväksi. Korso on yksi niitä harvoja suomalaisia elokuvia, jossa on luontevaa replikointia, ja se onnistuu luomaan hyvin aidon oloisen viipaleen nuoren miehen elämästä. Mutta kaiken päällekäyvä ankeus on välillä liikaa, ja vaatisi paremmin toimiakseen vastapainoa.Sseitsemän pistettä.





Ennen Korso-elokuvan alkua näytetään Oscar-ehdokkaaksi valittu lyhytelokuva Pitääkö mun kaikki hoitaa? (ohj. Selma Vilmunen) Hauska seitsenminuuttinen kertoo hätäisen perheen viikonlopun aamusta erilaisine vastoinkäymisineen. Suosittelen!

Nebraska (2013)



Lajityyppi: Draama
Levittäjä: Walt Disney Studios Motion Pictures AB
Ohjaaja: Alexander Payne
Pääosissa: Bruce Dern, Will Forte, Stacy Keach, June Squibb, Bob Odenkirk
Ensi-ilta: 28.2.2014
Kesto: 1h 55 min
Ikäraja: 7

Alexander Paynen ohjaama Nebraska on ehdokkaana monen palkinnon saajaksi, eikä ihme, sillä se on sekä persoonallinen road-movie että Bruce Dernin hieno suoritus äkäisenä, raihnaisena vanhuksena, joka taistelee oikeuksiensa puolesta. Hän esittää entistä autokorjaajaa Woody Grantia, jolla on menneisyydessä paljon naisjuttuja ja alkoholismia. Saatuaan lehtiarvonnan mainoksen postissa hän uskoo voittaneensa miljoona dollaria, ja lähtee kävelemään kohti Nebraskaa, josta se pitäisi hakea. Woody kävelee, koska oma ajokortti on mennyt. Poliisit korjaavat usein vanhuksen talteen eri paikoista moottoritietä, mikä saa hänen nalkuttavan vaimonsa ja kaksi aikuista poikaansa raivostumaan. Nuorempi poika David, jolla on selvästi lämpimin suhde isäänsä, kyllästyy ja päättää ajaa jääräpäisen isänsä Nebraskaan. Heidän matkastaan tulee koskettava  näkökulma Yhdysvaltojen laman seurauksiin ja ikäihmisten sielunelämään, hauska seikkailu sukulaisten pariin ja se kertoo myös lämminhenkisesti isän ja pojan suhteen muuttumisesta. Mustavalkoinen elokuva tuntuu aidolta, siitä puuttuu kaikenlainen väärä imelyys ja isää esittävän Bruce Dernin ärinä ja hänen poikaansa esittävän Will Forten tuskailu on sekä hauskaa että turhauttavaa. Yhdeksän pistettä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti