torstai 5. joulukuuta 2013

Vi är bäst! (8/10)



Me ollaan parhaita!/Vi är bäst! (2013)



Lajityyppi: Draama, svenskt tal
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Lukas Moodysson
Pääosissa: Mira Barkhammar, Mira Grosin, Liv LeMoyne, David Dencik, Mattias Wiberg, Johan Liljemark
Ensi-ilta: 6.12.2013
Kesto: 1h 43 min
Ikäraja: 7


Elokuvan taustalla elää Tukholma vuonna 1982, ja etualalla kolme 13-vuotiasta tyttöä: Bobo, Klara ja Hedwig. He ovat pikkuhiljaa jättämässä lapsuutta taaksepäin. Pojat kiinnostavat, mutta tyttökaverit ovat elämän suola. Ja punk.
Lukas Moodysson tekee sitä mitä hän osaa parhaiten, ohjaa nuoria ihmisiä. Rujonkaunis elokuva kertoo jälleen kerran naapurimaamme kansankodosta ohjaajalle persoonallisella tavalla . Tarina perustuu Moodyssonin vaimon tekemään sarjakuvakirjaan, jossa seurataan kolmen tytön elämää. Koska Bobon ja Klaran vanhemmat ovat joko kroonisesti poissaolevia tai välinpitämättömiä, niin heidän täytyy itse päättää elämässään kaikesta, eikä se ole tuonikäisenä helppoa. Vaatteet ovat mitä sattuu, tukka leikataan itse mohikaaniksi, omaa maailmankuvaa koitetaan rakentaa ja aikuisten huomiota koetetaan saada millä keinolla tahansa. Bobo ja Klara ovat täynnä kapinahenkeä ja he päättävät perustaa punk-bändin, vaikka eivät osaa soittaa mitään instrumenttia. Apu löytyy kaupungin nuorisotiloista. Alku takeltelee, kunnes he ystävystyvät koulun yksinäisen uskovaistytön kanssa, joka osaa ihan oikeasti soittaa kitaraa.
Ohjaaja osaa asettua tuon ikäisten tyttöjen asemaan ja kamera kulkee heidän kanssaan niin, että puhe tuntuu improvisoiduilta ja tunteet aidoilta. Ajankuva on luontevaa ja tarkkaa. Elokuvassa on energiaa, ahdistavuutta ja herkkyyttä, mikä pulppuaa tyttöjen sisältä. Harva saa nuorista noin paljon upeita suorituksia irti. Se ei kuitenkaan ole mikään valonpilkahdus, vaan kouraiseva vähän samaan tyyliin kuin ohjaajan mestariteos Lilja 4-ever.Totuus kirpaisee.
Elokuva, joka on valittu Venetsian elokuvajuhlien kilpasarjaan, saa kahdeksan pistettä kymmenestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti