perjantai 27. joulukuuta 2013

Vaahteramäen Eemeli ja Iida (8/10), Ainoat oikeat ( 6,5/10), Ella ja kaverit 2-Paterock (7/10), Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi (8/10) ja Walter Mittyn ihmeellinen elämä (7,5/10)





Vaahteramäen Eemeli ja Iida (svensk)/Emil och Ida i Lönneberga (svensk) (2013)


Lajityyppi: Animaatio, svenskt tal
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Per Åhlin
Pääosissa: Gustav Föghner, Tilda Ramde
Ensi-ilta: 27.12.2013
Kesto: 1h 02 min
Ikäraja: S
Ruotsiksi puhuttu versio.

Vaahteranmäen Eemeli täyttää kunniakkaat 50 vuotta, ja sen kunniaksi  Ruotsissa on tehty animaatioelokuva Eemeli ja Iida. Elokuva kumartaa kauniisti Astrid Lindgrenille - se onkin tehty alkuperäisen kirjan kuvituksiin perustuen. Elokuvassa ei ole yhtä pitkää tarinaa, vaan se koostuu muutamasta lyhyemmästä seikkailuista, joka on poimittu Eemeli-kirjoista. Jos joku ei tunne Eemeliä, kerron sen verran että hän on ruotsalainen pikkupoika, joka asuu maalla isän, äidin ja pikkusisko Iidan kanssa. Perhettä avustaa herkkäuskoinen piikatyttö ja reipas renki. Eemeli on lannistumattoman kekseliäs ja utelias, ja miettii päivittäin metkuja, mutta ei koskaan tarkoita pahaa. Välttyäkseen selkäsaunalta, joilla isä uhkailee häntä päivittäin, Eemeli pakenee liiteriin, jossa hän vuolee puisia ukkoja. Niitä on kertynyt hyllylle jo satoja! Mutta, painottaa Astrid Lindgren kirjoissaan, Eemelistä tuli aikuisena ihan kunnon mies, oikein kunnanvaltuuston puheenjohtaja. Elokuva sopii perheen pienimmille sisältönsä ja tahtinsa puolesta, ja Eemelin maailman kautta Lindgren on osannut viisaasti kertoa lapsille aikuisten erikoisesta maailmasta. Puhdashenkinen ja vanhemmasta elämänrytmistä kertova animaatio voi innostaa vanhempia tarttumaan uudestaan Eemeli-kirjoihin.  Kahdeksan pistettä. 

Ainoat oikeat (2013)


Lajityyppi: Komedia, romantiikka, kotimainen
Levittäjä: Nordisk Film
Ohjaaja: Saara Cantell
Pääosissa: Anna-Maija Tuokko, Ilkka Villi, Antti Reini, Jenni Kokander, Inka Kallén
Ensi-ilta: 27.12.2013
Kesto: 1h 56 min
Ikäraja: 7

Fysioterapeutti - Hanna (Anna-Maija Tuokko) on siinä mielessä onnekas nainen, että hänellä on hyvä työpaikka ja kaksi erittäin hyvää ystävää, joiden kanssa voi tehdä mitä mieleen tulee. Bilettää tai jutella. Heiltä saa aina rehellistä palautetta. Sitä Oikeaa miestä on vaikeaa löytää, mutta Hanna viihtyy sinkkuna. Palatessaan kotiin eräänä iltana hän törmää komeaan ja sankarilliseen Markukseen(Ilkka Villi) , ja tajuaa nopeasti että tuossa se on, se ainoa oikea mies minulle. Juuri kun suhde on parhaimmillaan, niin Markus katoaa jäljettömiin. Hanna etsii ystävineen häntä lohduttomana kuukausia, mutta miestä ei löydy. Rakkaudessa pettynyt Hanna saa uuden työpaikan autokolarissa loukkaantuneen pääministerin Ismo Majurin (Antti Reini)  kuntouttajana, muuttaa paikkakuntaa ja aivan kuten arvasitkin,pitkän hoitosuhteen aikana Ismo ja Hanna rakastuvat.  

 Parista tulee juorupalstojen kuuminta sisältöä.  Juuri kun he ovat ottaneet askeleita vakavampaan suuntaan, niin Markus ilmestyy Hannan oven taakse. Hannan elämässä on sitten kaksi ainoaa oikeaa miestä. Koska olen tässä oikeastaan paljastanut koko juonen, niin elokuvaa ei välttämättä kannata mennä katsomaan. Se on harlekiini-romaaneista tuttua romanttista pumpulimössöä, kaukana kaikesta todellisuuteen viittaavasta. (Mutta onko se paha asia?)On ihan hyvä että elokuva pysyy kuosissaan eikä yritäkään olla syvällinen tutkielma, mutta aika ponneton ja laahaava se on jopa rakastumisleffaksikin. On niitä huonompiakin nähty, joten annan kuusi ja puoli pistettä. (Lopputekstien aikana ei kannata poistua salista, sillä tarina jatkuu. )

Ella ja kaverit 2 - Paterock (2013)


Lajityyppi: Komedia, seikkailu, koko perheelle, kotimainen
Levittäjä: Snapper Films Oy
Ohjaaja: Marko Mäkilaakso
Pääosissa: Eero Milonoff, Armi Toivanen, Jarkko Niemi, Malla Malmivaara, Iina Kuustonen, Pirkka-Pekka Petelius, Jouko Ahola, Freja Teijonsalo, Aura Mikkonen, Emilia Paasonen, Jyry Kortelainen, Artturi Auvinen, Aki Laiho, Eetu Julin
Ensi-ilta: 27.12.2013
Kesto: 1h 29 min
Ikäraja:S

Ella ja kaverit - lastenelokuva oli valloittava ja hauska tarina. Se kertoi pienestä Ella-tytöstä ja hänen luokastaan, sekä erikoisesta opettajasta. Ellan seikkailut pohjautuvat Timo Parvelan kekseliäisiin lastenkirjoihin ja saavat aikuisenkin hyvälle tuulelle.  Siksi ihmettelenkin sitä miksi sarjan toinen elokuva Ella ja kaverit 2 –Paterock, on siihen verrattuna sekava ja  hauskuus tuntuu väkisin väännetyltä. Ensimmäiseen tarinaan verrattuna kömpelöhkö elokuva kertoo siitä miten Ellan luokkakaveri  Pate, jolla on vaikeuksia kertotaulun opettelemisessa, saa toisilta apua. Koko poppoo nimittäin päättää, että jos Patesta tulisi rokkitähti, niin hänen ei tarvitsisi opetella  koulussa yhtään mitään. Siispä he tarttuvat toimeen opettajan ja rehtorin kauhuksi.  Tie rokkitähdeksi ei ole ongelmaton, varsinkin kun siihen liittyy runsaasti väärinkäsityksiä levy-yhtiön ja oikean laulutähden kanssa. Vaikka elokuvan tarinassa on paljon mahdollisuuksia hauskoihin hetkiin, niin siitä puuttuu napakkuus ja rentous. Hellyn tuon valloittavan lapsikatraan edessä ( se Batman-puku!)kuitenkin antamaan elokuvalle seitsemän pistettä. 

Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi/Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2013)


Lajityyppi: Komedia, draama, seikkailu, svenskt tal
Levittäjä: Walt Disney Studios Motion Pictures AB
Ohjaaja: Felix Herngren
Pääosissa: Robert Gustafsson, Iwar Wiklander, David Wiberg, Mia Skäringer
Ensi-ilta: 27.12.2013
Kesto: 1h 54 min
Ikäraja: 12

Jonas Jonassonin suosittuun romaaniin perustuva ruotsalaiskomedia Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi, on historiaa ja erikoisia sattumia pullisteleva seikkailutarina. Se alkaa viattomasti vanhainkodista, jossa aletaan juhlia Allanin syntymäpäiviä. Kakkukynttilöitä on sata. Mutta ennen kuin juhlat pääsevät  kunnolla alkamaan, Allan huomaa huoneensa ikkunan olevan auki. Hän päättää piipahtaa ulkona, huomaa kävelevänsä aamutossuillaan matkakeskukseen ja lähtee summanmutikassa lähimpään bussiin napaten mukaansa toisen matkustajan laukun tietämättä, että siellä on 50 miljoonaa varastettua rahaa. Siitä alkaa hurja matka sekä Ruotsin maalaismaisemaan että Allanin menneisyyteen, jota hän muistelee. Samaan aikaan poliisit, vanhainkodin henkilökunta ja rahojen anastajat etsivät Allania. Hän tapaa pakoreissullaan kiehtovia  persoonallisuuksia  (kuten Sonia-norsun) ja kertoilee pitkää ja tapahtumantäyteistä elämäänsä, johon liittyy Espanjan sisällissota, Yhdysvaltain presidentti, Albert Einsteinin höperö veli ja Stalin.   
Käy ilmi, että vaatimaton ja stressitön Allan on ollut tärkeä tekijä suurissa historian hetkissä. Forrest Gump-elokuvan tyyliin rakennettu tarina on sisällöltään rikas ja historiaan vapaamielisesti suhtautuva tapahtumarypäs, johon ei ole saatu mahdutettua kaikkea kirjan sisältöä, mutta tärkeimmät kylläkin. Sitä on kuvattu ympäri maailmaa ja kaikki näyttelijät ovat heittäytyneet mukaan tarvittavalla vimmalla. Allan on rauhallinen keskipiste, mutta hänen ympärillään tapahtuu koko ajan. Moinen viihdetempaus ansaitsee kahdeksan pistettä. 

Walter Mittyn ihmeellinen elämä/The Secret Life of Walter Mitty (2013)


Lajityyppi: Komedia, draama, seikkailu, fantasia
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Ben Stiller
Pääosissa: Ben Stiller, Kristen Wiig, Shirley MacLaine, Sean Penn, Adam Scott, Kathryn Hahn
Ensi-ilta: 27.12.2013
Kesto: 1h 55 min
Ikäraja: 7

Ben Stiller on ohjannut ja näytellyt uusiksi Danny Kayen tunnetuksi tekemän komedian
 The Secret Life of Walter Mitty. Elokuva, jota suunniteltiin ja vatkattiin käsikirjoittajien hyppysissä vuosikausia, kertoo äärimmäisen tylsää elämää viettävästä - ja helposti samastuttavasta! - Walterista, joka työskentelee Life-lehden  toimituksen kellarissa  ja pysähtelee päiväunelmoimaan tuon tuosta. Hän näkee itsensä niissä ihailtuna sankarina. Walter on rakastunut työtoveriinsa (Kristen Wiig), mutta ei uskalla edes jutella tälle, vaan keskittyy haaveisiinsa. Kun tunnettu valokuvaaja jättää Walterille salaperäisen viestin, jossa kerrotaan missä kansikuvaksi tarvittava Täydellinen Valokuva on, tämä lähtee etsimään sitä ensin Islantiin ja sitten maailman ääriin asti.

Walterin täytyy ottaa ihan oikeita riskejä, jonka jälkeen arki alkaakin muistuttaa yhä enemmän päiväunelmien seikkailuita.  Elokuva on kohtuullisen hyvin ja selvästi isolla rahalla tehty, mutta hauskalta kuulostava perusidea on muutettu tosikkomaiseksi jahkailuksi. Life-lehden toimitusta ja mottoa hoetaan kyllästymiseen asti, mikä alkaa häiritä jo alkumetreillä. Välillä on hienoja hetkiä kuvauksen kauneuden ihastelussa ja Kristen Wiigin laulaessa Major Tomia. Seitsemän ja puoli pistettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti