perjantai 12. syyskuuta 2014

Viiru ja Pesonen: Pikkukepposia ja suurta ystävyyttä (dub) Pettersson und Findus - Kleiner Quälgeist, große Freundschaft ( 8/10), As Above, So Below (4/10) ja Palsa (5-/10)



Viiru ja Pesonen: Pikkukepposia ja suurta ystävyyttä (dub)
Pettersson und Findus - Kleiner Quälgeist, große Freundschaft (dub) (2014)



Lajityyppi: Koko perheelle
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Ali Samadi Ahadi
Ensi-ilta: 12.9.2014
Kesto: 1h 30 min
Ikäraja: S

Viiiru ja Pesonen puhuvat suomea, mutta heidät on tehty saksaksi elokuvassa Pikkukepposia ja suurta ystävyyttä. Se kertoo (jo muutamaan otteeseen piirrettynä nähdyn)  tarinan maalla asuvasta Pesosen sedästä, joka keksii vaikka minkälaisia vempaimia, ja siitä miten hän sai kissan nimeltä Viiru. Tutustumme myös heidän naapuriinsa Kososeen, yhteen kovaääniseen kukkoon ja rouva Anttoseen. 


Setä Pesosen talossa eivät asu vain hän ja kissa, vaan myös lukematon määrä pikkuotuksia, jotka keräävät kaikki turhat tavarat nurkista ja tekevät niistä itselleen kodin. Piirretyissä kirjoissa ne näyttävät kiehtovilta, mutta tässä elokuvassa ne ovat pikemminkin pieniä terävähampaisia kiusanhenkiä, mitä kukaan ei haluaisi taloonsa. Viehättävintä ovat elokuvan värikylläisyys, satumainen valotus ja Pesosen kanalasta löytyvät erilaiset vaaleat kanarodut, joista erottaa ainakin braman ja silkkikanan.Niillä on kaulakorut ja huivikin.
Viiru ja Pesonen on tehty perheen pienimmille, mutta se tuntuu liian pitkältä alle kouluikäisille. Suosittelen lapsille elokuvan katsomista aikuisen kanssa, sillä se sisältää äänekkäitä ja ehkä vähän liiankin jännittäviä kohtauksia. Tarina on muutoin ihan hauska ja huoleton, joten toivon etten näe painajaisia niistä pikkupirulaisista. Kahdeksan pistettä.

(Kuvat: Photo credit images w/out Findus: Wolfgang Ennenbach; all others: Mathias Neumann Copyright: © 2014 Tradewind Pictures, Senator Film München, Network Movie. All Rights Reserved.)




As Above, So Below (2014)


Lajityyppi: Jännitys, kauhu
Levittäjä: Finnkinon teatterilevitys
Ohjaaja: John Erick Dowdle
Pääosissa: Perdita Weeks, Ben Feldman, Edwin Hodge
Ensi-ilta: 12.9.2014
Kesto: 1h 33 min
Ikäraja: 16

As above, so below voidaan kääntää vaikkapa niinkuin ylhäällä, niin alhaalla-muotoon, mutta ei se siitä parane. Kauhuelokuvana mainostettu kummajaistarina ei toimi pelotteluna, ei seikkailuna eikä oikein minään muunakaan muotona. Se kertoo nuoresta, söötistä ja ylimaallisen sitkeästä yliopiston opettajattaresta Scarlettista, joka on päättänyt löytää viisasten kiven. Kivi antaisi ikuisen elämän, terveyttä, ja se muuttaisi myös kaiken kullaksi. Hänen isänsä ja kaikki muutkin kiveä etsineet ovat menettäneet järkensä. Älykkäät ihmiset voivat olla joskus hyvin typeriä. Nuorta tutkijaa ei lannista mikään, vaan hän jäljittää erilaisten vihjeiden perusteella kiven Pariisin katakombeihin ja etsii käsiinsä miehen, joka tuntee ne ja osaa opastaa häntä maanalaisiin tunneleihin tutustumisessa. 
Mutta kuinka käykään: kun pieni joukko on tunkenut itsensä laittomasti katakombeihin, niin maa heidän takanaan rysähtää kasaan, ja he jäävät loukkoon. Mitä syvemmälle he menevät, sitä enemmän he joutuvat kaivautumaan myös omaan menneisyyteensä. Paljastin nyt jo liikaa, mutta sinällään jännittävältä tuntuva tilanne ei kuitenkaan ole niin hysteerinen kuin voisi odottaa. Näyttelijät nimittäin eivät osaa esittää kauhuissaan olevaa joukkoa, jonka on löydettävä viisasten kivi ja ulospääsy. Jännitystä ei alusteta, eikä tilanteita rakenneta tehokkaasti, ja koska näyttelijät eivät tunnu olevan erityisen peloissaan, niin katsojakaan eivät ole.Elokuva yrittää olla sekä jännittävä seikkailu että myös kauhupitoinen käsivara-kameralla kuvattu dokumentti, mutta se ei vedä mukaansa eikä tunnu aidolta. Pelkkää typerää pelottelua, ajan ja rahan tuhlausta. Neljä pistettä kymmenestä.


Palsa (2013)


Lajityyppi: Komedia, draama, kotimainen
Levittäjä: Isla Sales Oy
Ohjaaja: Pekka Lehto
Pääosissa: Janne Reinikainen, Antti Raivio, Markku Peltola, Maria Järvenhelmi, Tiina Weckström, Tuomas Uusitalo
Ensi-ilta: 12.9.2014
Kesto: 1h 13 min
Ikäraja: 16

Elokuva suomalaisesta kuvataiteilijasta Kalervo Palsasta (1947-1987) valmistui jo vuonna 2005, mutta se on saanut ensi-iltansa vasta viime vuonna sopivien levityssopimusten puuttuessa. Pekka Lehdon ohjaama elokuva ei ole tavanomaista elämänkerrontaa, vaan enemmänkin houreista tajunnanvirtaa.Siinä ei ole alkua, keskikohtaa ja loppua, vaan Palsan sarjakuvista ja tauluista tuttuja näyteltyjä tilanteita, ja hetkiä hänen elämästään.
 Elokuvassa viitataan karkeasti Kalervon elämään Kittilässä, taideopintoihin, viinaan, eristyneisyyteen ja rikkinäiseen seksuaalisuuteen. Suuri osa elokuvasta on sarjakuvaa, jossa Palsa näkee itsensä Tex Willerinä, ja vasta ihan lopussa, missä esitellään Palsan töitä, tulee esille myös toisenlainen, kiinnostava taiteilija. 


 Häntä esittää erittäin hyvä Janne Reinikainen, jonka ansiosta tarinaa viitsii katsoa.  Palsa sopinee teitelijan innokkaimmille faneille tai kuvataideopiskelijoille, mutta muutoin se on väsyttävä, ärsyttävä ja hölmö tekele.Viisi -. (Kuvat: Isla Sales)  




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti