torstai 18. syyskuuta 2014

Boksitrollit 3D (dub) /The Boxtrolls 3D (dub) (7/10) ja Tanssi haudoilla/A Walk among the Tombstones(5/10)



Boksitrollit 3D (dub) /The Boxtrolls 3D (dub) (2014)



Lajityyppi: Seikkailu, animaatio, 3D
Levittäjä: Finnkinon teatterilevitys
Ohjaaja: Graham Annable, Anthony Stacchi
Ensi-ilta: 19.9.2014
Kesto: 1h 36 min
Ikäraja: 7

Suomeksi puhuttu 3D-versio!

Animaatioelokuva Boksitrollit, joka perustuu Alan Snown kirjaan, sijoittuu jonnekin lasten ja aikuisten tarinoiden väliin. Se on liian pelottava pienille lapsille, mutta kiehtoo vähän vanhempia, ja pitää aikuisetkin mukanaan. Onneksi se päättyy hyvin aaltoiltuaan hauskan ja hirvittävän välillä puolentoista tunnin ajan. Laika-studio, joka on tehnyt Coraline-ja Paranorman-elokuvat, on pannut taas parastaan visuaalisuuden suhteen, sillä elokuva näyttää upealta. Jokainen liike ja ilme on käsin taiteiltu. Viktoriaanisen ajan hahmot ovat hienosti tyyliteltyjä, ja voisin jatkaa animaatiokehujen listaa loputtomiin. Ikävä kyllä kauhukomediallinen tarina on muuten oudon sydämetön ja kuiva.


Se kertoo pienestä Juustingin kaupungista, jossa pelätään boksitrolleja, terävähampaisia pahvilaatikoissa asuvia olentoja. Ne kuulemma syövät lapset ja kaikkien rakastamat  juustot. Kaupungin johtaja, herra Portsalut, määrää ilkeän herra Siepon hävittämään kaikki boksitrollit, mutta ei tiedä että ne ovat oikeasti  kilttejä, ja että niiden maanalaisissa asumuksissa kasvaa myös pieni pirteä ihmispoika, Eggs, joka tulee muuttamaan trollien tulevaisuuden. Elokuvassa on opetusta: niin Eggsin, kaupunginjohtajan kuin boksitrollienkin on uskallettava muuttua voidakseen voittaa pahan hyvällä. Pisteiden antaminen on hankalaa, sillä animaatio on kiehtovaa seurattavaa, mutta tarina tylsä. Siitäpä keskivertopiste eli seiska.


Tanssi haudoilla/A Walk among the Tombstones (2014)



Lajityyppi: Toiminta, jännitys
Levittäjä: Finnkinon teatterilevitys
Ohjaaja: Scott Frank
Pääosissa: Liam Neeson, Dan Stevens, David Harbour, Boyd Holbrook, Laura Birn
Ensi-ilta: 19.9.2014
Kesto: 1h 54 min
Ikäraja: 16

Jos saisin henkilökohtaisesti tavata irlantilaisen näyttelijän Liam Neesonin , niin istuttaisin hänet teekupposen ääreen ja pitäisin pienen puhuttelun. Sanoisin: " Kuulehan Liam.Olet hyvä näyttelijä ja annat elokuvillesi juurevuutta.Pelkkä jykevä olemuksesi on joskus riittävää kerrontaa, vaikka et edes puhuisi mitään.Mutta nyt tuo huonoissa b-luokan leffoissa näytteleminen riittää.Olen saanut tarpeekseni!" Puhuttelu tulisi siitä hyvästä, että hän on mukana uudessa jännärissä nimeltä Tanssi haudalla. Nimi on todella hyvä, joten sääli että sisältö ei vastaa sitä. 




Neeson näyttelee siinä kivikovaa Matt Scrudderia, joka on entinen newyorkilainen poliisi ja alkoholisti, nykyinen yksityisetsivä. Hahmo on tuttu Lawrence Blockin lukuisista dekkareista. Scrudderia pyydetään tutkimaan huumekauppiaan vaimon( jota esittää suomalainen Laura Birn, tosin ei puheroolissa) sieppausta ja murhaa. Mitä enemmän Matt asiaa tutkii, sitä selvemmin hän tajuaa millaisia psykopaatteja sieppaajat ovat.Tarvitaan monta luotia ja paljon raakuutta, ennenkuin rikoksen ratkaisu löytyy.


Elokuva on perinteistä, jopa vanhanaikaista kerrontaa, joka poikkeaa vauhdikkaista rikoselokuvista. Tässä on runsaasti keskustelua ja rauhallisia hetkiä, joista jotkut voivat pitää, mutta minusta se on kömpelö ja kylmäkiskoiskoinen. Lieneekö oudon editoinnin syynä se, että Scrudderille oli alunperin filmattu työpari, mutta tämä oli leikattu pois elokuvasta. Vielä yksi valitus: joskus on vaikeaa erottaa onko joku huono näyttelijä vai onko ohjaaja aivan surkea antamaan neuvoja, mutta veikkaisin ensimmäistä. Vinkkaan tässä Downton Abbeysta tuttuun näyttelijään Dan Stevensiin, joka on ilo silmälle, mutta jossa ei ole tippaakaan uskottavuutta. En keksi juuri mitään hyvää sanottavaa tästä elokuvasta, sillä menin katsomaan sitä odottaen viihdyttävää jännäriä.
Jos nyt täytyy jotain kehua, niin islantilaista näyttelijää Olafur Olefssonia, joka on kaikissa elokuvarooleissaan karismaattisen uskottava. Muu elokuva saa vaatimattomat viisi pistettä..(Kuva: ©2014 Tombstones Productions, Inc. Photo Credit: Atsushi Nishijima

1 kommentti:

  1. Olen aivan samaa mieltä Liam Neesonin nykytilasta. Kyllä ikävä tulee Schindlerin listan, Les Misérablesin ja miksei myös Allenin Husbands and Wives-leffan Neesonia. No, Aslanin äänenä toimiminen pelasti pikkuisen:-)

    VastaaPoista