lauantai 7. syyskuuta 2013

Tumman veden päällä, Millerit, Riddick ja Perfect Mothers



Tumman veden päällä (2013)



Lajityyppi: Kotimainen, draama
Levittäjä: Nordisk Film
Ensi-ilta: 6.9.2013
Kesto: 1h 48 min
Ikäraja: 12
 
Peter Franzenin  omaelämänkerralliseen romaaniin perustuva elokuva Tumman veden päällä vie katsojan 1970-luvun Keminmaalle. Elämä on pienelle Peterille hämmentävää; isäpuolen hallitsematon narsisimi ja alkoholismi jakaa perheen onnenhetkiin ja sitten niihin päiviin, kun äiti saa turpiinsa ja lapset viedään isovanhempien luo. He ovatkin lapsen ainoita luotettavia aikuisia ja tukipilareita alati räjähdusherkässä arjessa. Isäpuolen käytös pahenee hiljalleen ja perheen tilannetta kuvataan pienen pojan silmin, joka ottaa vastaan sen mitä annetaan. Hätäilemättömän elokuvan ajankuva on hyvä ja Samuli Edelmanin hieno rooli kytevää väkivaltaa kantavan miehen kuvaajana syventää tarinaa. Parasta, ja tätä en voi kyllin korostaa, on Olavi Angervo nuorena Peterinä. Noin loistavaa lapsinäyttelemistä näkee harvoin, jos koskaan. Franzen on onnistunut kertomaan oman lapsuutensa tarinan uskottavasti, joskin ehkä liiankin tasaisesti. Annan elokuvalle seitsemän ja puoli pistettä ja toivon näkeväni Olavi Angervoa valkokankaalla vielä monta , monta kertaa. 


Millerit/We're the Millers (2013)

 

Lajityyppi: Komedia
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ensi-ilta: 6.9.2013
Kesto: 1h 50 min
Ikäraja: 12

Millerit kertoo erikoislaatuisesta perheestä, joka ulkoisesti näyttää hienolta, mutta sisältä on sangen outo. Millereitä ei nimittäin ole oikeasti olemassakaan. David Burke (Sudeikis)  on vetelä huumediileri, joka tappelee tuon tuosta samassa kerrostalossa asuvan striptease-tanssijan (Jennifer Aniston) kanssa. Davidin menetettyä säästönsä murtovarkaille hän joutuu pomonsa puheille ja saa uhkavaatimuksen; joko hän tuo Meksikosta marijuanaa tai huonosti käy. Epätoivoinen David saa idean kasata kokoon valeperhe, joka käy matkailuautolla valelomalla Meksikossa. Rajavartijat tuskin epäilevät mukavaa poppoota ja toivottavasti jättävät auton tarkastamatta!David pyytää pitkin hampain tanssijanaapuriaan esittämään vaimoaan, ja kaksi yksinäistä teiniä( Will Poulter ja Emma Roberts) palkataan esittämään heidän lapsiaan. Millereiksi itsensä nimennyt perhe lähtee upouudella autolla matkaan vain kohdatakseen jatkuvia vastoinkäymisiä, mutta joutuessaan selviytymään odottamattomista tilanteista heistä jokainen huomaa ettei perhe-elämä olekaan hassumpaa. Elokuvassa on runsaasti huumoria, josta osa naurattaa oikein kunnolla, mutta se sopii vain aikuisille ronskin sisältönsä takia. Tämänkaltaisissa komedioissa kuuluu asiaan, että strippari on tietysti viisas ja rohkea nainen, huumekauppias osoittautuu hyväksi tyypiksi ja niin edelleen, ja vanhanaikaisista moraaliarvoista pitävät tavikset esitetään naurettavan tiukkapipoisina. Mutta siitä ja toistuvista alapäävitseistä huolimatta täytyy myöntää että elokuva onnistui usean kohtauksen aikana viihdyttämään ja naurattamaan, joten annan sille seitsemän pistettä.


Riddick (2013)


Lajityyppi: Toiminta, sci-fi, jännitys
Levittäjä: Oy Future Film Ab
Ensi-ilta: 6.9.2013
Kesto: 1h 59 min
Ikäraja: 16

Riddick on eri planeetoilla vauhdikkaasti liikkuva ja epäreiluja auktoriteetteja vastustava vankikarkuri ja sankari, möreä-ääninen lihaskimppu ( Vin Diesel) , jolla on kultainen sydän. Ainakin välillä. Riddick nähtiin ensimmäisen kerran elokuvassa Pimeän uhka, joka osoittautui niin suosituksi, että se sai jatko-osan nimeltä Riddickin aikakirjat, mutta ikävä kyllä toinen elokuva osoittautui pettymykseksi. Riddickiä olisi tuskin tehty enää, elleivät Vin Dieselin valtaisat fanijoukot olis rynnänneet Facebookiin ja muuhun sosiaaliseen mediaan. Kun 43 miljoonaa ihmistä vaatii lisää Riddickiä, niin he saavat haluamansa. Kolmas elokuva sijoittuu auringon kärvistämälle asumattomalle planeetalle, jonne Riddick heitetään kuolemaan, sillä hän oli uhannut valtaapitävien asemaa. Planeetta on täynnä vaarallisia lihansyöjiä, ja vaikeasti haavoittunut Riddick joutuu käyttämään kaiken neuvokkuutensa ja voimansa selvitäkseen hengissä. Tuon tuosta katsojille todistetaan, miten isoja tuskia hän kärsii hampaat irvessä ja kuitenkin pärjää ihan hyvin. Riddick löytää planeetalta hylätyn avaruusaseman ja saa tehtyä hälytyksen, jonka seurauksena sinne saapuu kaksi alusta palkkionmetsästäjineen etsimään häntä. Ensin he jahtaavat ylivoimaisen voimakasta karkuria, mutta pian osoittautuu, että planeetalla on jotain paljon vaarallisempaa kuin tämä, ja Riddick on heidän ainoa mahdollisuutensa pelastua. Nyt kun olen käytännöllisesti katsoen paljastanut koko juonen, niin tunnustan että elokuvaa katsellessa tulin ajatelleeksi, miten hyvin Vin Dieselin kaltainen miesten mies sopisi yläasteikäisten opettajaksi. Hänen ei tarvitsisi kuin seistä luokan perällä eikä kukaan uskaltaisi edes vikistä!
Kerron senkin että en pidä tietokoneella tehdyistä eläimistä näytellyissä elokuvissa. ( mm Twilight-elokuvien sudet tms.) Vaikka animointi olisi tehty kuinka tosissaan ja pieteetillä, niin se kertoo katsojalle heti, että tämä on vain satua ja uskottavuus menee samantien. Siitä tulee kiusaantunut olo. Riddickissä tiikerin ja koiran risteytykset ovat suorastaan lapsellisia ja tarpeettomia.Muutenkin elokuva menee sadun puolelle näyttäessään selvästi studiossa tehdyltä, mutta ehkä se onkin tarkoitus. Sillä annetaan elokuvalle vanhanaikainen yleisilme ja luodaan sadunomainen hohde. Ja vaikka olisi kuinka hienoa saada tukea miljoonilta faneilta, niin hyvän elokuvan sydämenä on oltava hyvä tarina, ei ulkoinen vaatimus. Toivottavasti Riddick aikuistuu joku päivä, mutta nyt joudun antamaan sille vain kuusi pistettä kymmenestä.


 
Perfect Mothers (2013)

 

Lajityyppi: Draama
Levittäjä: Oy Atlantic Film Finland Ab
Ensi-ilta: 6.9.2013
Kesto: 1h 51 min
Ikäraja: 12

Naomi Watts ja Robin Wright  esittävät parhaita kavereita Rozia ja Liliä, jotka ovat tunteneet toisensa lapsesta saakka.Aikuisina he asuvat naapureina Australiassa kuvankauniissa rantataloissa ja päivät tuntuvat sujuvan leppoisasti rannalla viinilasin kanssa. Naiset saivat aikoinaan samaan aikaan pojat, jotka ovat varttuneet surffatessa ja paahtuneet auringossa komeiksi nuorukaisiksi, jotka suunnittelevat opintoja pääkaupungissa. (Xavier Samuel ja James Francheville) Lil on jäänyt leskeksi ja Rozin aviomies on aina poissa. Pojista kasvoi parhaita kavereita, jotka ovat saaneet liikaa aurinkoa tai sitten liikaa merivettä, koska eräänä kauniina päivänä Lilin poika Ian kertoo rakastuneensa Roziin. Tieto tulee tälle yllätyksenä, mutta ilmeisesti hän on tuntenut jotain samansuuntaista ja pidempään, sillä he aloittavat salasuhteen. Se paljastuu nopeasti toiselle äidille ja toiselle pojalle, sillä nämäkin rakastuvat. Pian kaikki neljä hyväksyvät oudon tilanteen ja pojat menevät luontevasti toistensa naapuritaloihin yöksi. Äidit pitävät tilannetta outona, lähes sukurutsan kaltaisena tilana, joka on saatava loppumaan,mutta liha on heikkoa, ja rakastuminen ah, niin ihanaa. Kaikki ovat kauniita ihmisiä, ranta on kaunis kuten sää, ja unenomainen onni on läsnä. Mutta mikään ei tietenkään pysy ennallaan. Sydämiä särkyy paukahtelemalla. Anna Fontainen lämpöä hehkuva elokuva ei varmaan tähdännyt Harlekiini-sarjan kaltaiseksi romanttiseksi tarinaksi, mutta sitä se melkein on. Ristiin rastiin rakastuminen on outoa ja häiritsevää, mutta se ja kaikki muukin ajatus jää taakse hidastempoisen draamaelokuvan keskittyessä kuvaamaan vähäpukeisia kuvankauniita ihmisiä rannalla. Se on vähän tylsäksi jäävä elokuva, vaikka Naomi Watts ja Robin Wright ovatkin kiehtovan hyviä näyttelijöitä. Seitsemän ja puoli pistettä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti