perjantai 20. syyskuuta 2013

Jobs, The Heat, Silmäterä



Jobs (2013)


Lajityyppi: Elämäkerta, draama
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Joshua Michael Stern
Pääosissa: Ashton Kutcher, Dermot Mulroney, Lukas Haas, Ron Eldard, James Woods, Amanda Crew, J.K. Simmons, Matthew Modine, David Denman
Ensi-ilta: 20.9.2013
Kesto: 2h 07 min
Ikäraja: 12

Kun menee katsomaan Applen kuuluistan perustajan Steve Jobsin elämästä tehtyä elokuvaa, niin mitä elokuvalta odottaa? Saavansa tutustua Jobsiin, tietää millainen mies hän oli, mikä teki hänestä visionäärin, ja ehkä tietää jotain myös siitä, mitä hän keksi?Mutta ei, kaikki vähänkin kiinnostavat asiat Jobsin elämästä on heitetty pois, ja sen sijaan elokuva keskittyy hänen ja kasvavan yhtiön johtokunnan kriisinhetkiin ja ristiriitoihin. Sitten tarina loppuu kuin seinään. Jos kerta elokuva tehdään mainostamisen vuoksi, niin miksi se yritetään peitellä mukasyvällisen draaman varjoon. Ettei tässä nyt tietenkään keskitytä omenayhtiön hehkuttamiseen, vaan kerrotaan erikoisesta miehestä….!  En tiedä elokuvan nähtyäni Jobsista juuri mitään. Hän vaikutti olleen sosiaalisesti kylmä, mutta tietokoneista innostuva mies, jota ei kiinnostanut oma lapsi eikä ystävät. Elokuvassa ei ole mitään mihin tarttua, ei mitään mistä voisi innostua, päähenkilöä ei ihaile, eikä tietokoneongelmista saanut mitään tolkkua. Tylsääkin tylsempi leffa oli iso pettymys, vaikka Aston Kutcher yritti kiitettävästi mukaan olla Steve Jobs. Viisi pistettä.

Silmäterä (2013)

http://www.youtube.com/watch?v=Ckywk92Fidw


Lajityyppi: Kotimainen, draama
Levittäjä: Oy Atlantic Film Finland Ab
Ohjaaja: Jan Forsström
Pääosissa: Emmi Parviainen, Luna Leinonen Botero, Mazdak Nassir, Ylva Ekblad, Bahram Peivastegan, Miika Soini, Terhi Suorlahti
Ensi-ilta: 20.9.2013
Kesto: 1h 30 min
Ikäraja: 12

Marja on alle kolmekymppinen yksinhuoltaja, jonka elämän keskipiste on juuri koulun aloittanut Julia- tytär. Isästä ei puhuta, ja arkea eletään enimmäkseen kahden kesken. Julia on yöt yksin, kun äiti jakaa Hesaria, ja päivällä Marja-äiti onkin aina väsynyt. Julian leikkiessä pihalla tämän Etelä-Suomessa vierailulla oleva isä Kamaran, jonka kanssa Marjalla oli vuosia sitten lyhyt suhde, sattuu kävelemään ohi ja tunnistaa lapsen heti omakseen. Hän yrittää saada Marjaa juttelemaan kanssaan ja haluaisi tutustua Juliaan, mutta Marja estää kaiken yhteydenoton. Jokainen Kamaranin tai tämän perheen yhteydenotto pelottaa, ja pikkuhiljaa koko ulkomaailma alkaa tuntua uhkaavalta. Marjan elämässä käynnistyy itsesuojeluvaihe, ja hän päättää taistella kaikin voimin tyttärensä puolesta. Samalla alkaa mielenterveys heikentyä ja viha lisääntyä, eikä kukaan läheinen ole turvassa.  Marjaa näyttelevä Emmi Parviainen on roolissaan uskottava, samaten kuin hänen tytärtään esittävä Luna Leinonen Botero. Heidän tarinassaan on runsaasti arkea, jopa siinä määrin, että se ylittää tylsyyden rajat. Elokuva on kuivan apea ja etenee tuskastuttavan hitaasti  päästen käyntiin vasta aivan lopussa, mikä on sääli. Tuonkin vielä antaisi anteeksi mutta ei sitä kammottavaa äänimaailmaa. Viiltävä säestys ottaa korviin ja häiritsee tarinaa, ei tue sitä. Kuusi pistettä kymmenestä.

The Heat (2013)


Lajityyppi: Toiminta, komedia
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Paul Feig
Pääosissa: Sandra Bullock, Melissa McCarthy, Demian Bichir, Marlon Wayans, Michael Rapaport, Michael McDonald
Ensi-ilta: 20.9.2013
Kesto: 1h 52 min
Ikäraja: 12

The Heat on kahdesta naispuolisesta lainvalvojasta kertova kaverikomedia. Sandra Bullock esittää tiukkapipoista ja vain työhön keskittyvää FBI:n agenttia Sarah Ashburnia, jonka sietämätön ylimielisyys aiheuttaa työtovereissa ärtymystä. Pomo lähettää hänet pois jaloistaan Bostoniin jahtaamaan huumekauppiasta, ja totta kai hän saa työparikseen pahimman mahdollisen tyypin. Melissa McCarthy on rääväsuinen ja epäsiisti huumepoliisi Shannon Mullins, joka pitää jääkaapissaan valtavaa asearsenaalia eikä piittaa säännöistä.  Kuulusteltavaa epäiltyä voi heittää puhelinluettelolla ja viinapäätäkin tuntuu löytyvän. Aluksi kaksikko on toistensa kimpussa jatkuvasti, sillä he eivät voi sietää toisiaan, mutta pikkuhiljaa molemmat joutuvat joustamaan periaatteissaan ja huomaamaan että muutos voi olla erinomainen asia. Asetelma on tuttu moninaisista komedioista, ja elokuva rakentuu  avoimesti kliseille, mutta täytyy myöntää että se toimii. Naisten sanailu on paikoin raikkaasti kirjoitettua, ja erityisesti Melissa McCarthyn hervoton hahmo on magneettisen toimiva. (Hän tosin alkaa vakiintua vähän liikaa samantyyppisissä rooleissa, ja toivon että hänen seuraava elokuvansa olisi rohkeasti erilainen. ) The Heat-elokuva on puhdasta, rennon älyvapaata viihdettä, ja tuntuu erityisen leppoisalta tällaisena viikkona, jolloin sekä Silmäterä että Jobs tihkuvat  rutikuivaaa tosikkomaisuutta. The Heat saa seitsemän pistettä ja taputuksen olkapäälle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti