keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Elokuun alun ensi-illat



Rakkautta ennen keskiyötä/Before Midnight (2013)

 
Lajityyppi: Draama
Levittäjä: Oy Cinema Mondo Ltd
Ohjaaja: Richard Linklater
Pääosissa: Ethan Hawke, Julie Delpy
Ensi-ilta: 2.8.2013
Kesto: 1h 49 min
Ikäraja: 12

Richard Linklater ohjasi vuonna 1994 raikkaan romanttisen elokuvan ”Rakkautta ennen auringonnousua” , joka kertoo kahdesta nuoresta, amerikkalaisesta Jessestä ja ranskalaisesta Celinestä, jotka kohtaavat junassa ja alkavat rupatella keskenään. He jäävät junasta pois Wienissä ja viettävät vuorokauden yhdessä ehtien rakastua siinä ajassa sydänjuuriaan myöten.  Suurelta osin esittäjien innoittama improvisoitu tarina, jossa ei tehdä juuri muuta kuin jutellaan, oli riemastuttavan persoonallinen. Ethan Hawke sekä Julie Delpy sisäistivät roolinsa hämmästyttävällä aitoudella. Elokuva sai jatko-osan, ”Rakkautta ennen auringonlaskua”, kymmenisen vuotta myöhemmin. Siinä sama pariskunta kohtaa sattumalta aikuisina Pariisissa ja viettää taas vuorokauden yhdessä jutellen. Elokuva oli yhtä kiehtova kuin edeltäjänsäkin ja vailla mitään teennäistä. Nyt on vuorossa jo kolmas osa, ”Rakkautta ennen keskiyötä”, jossa aikaa on kulunut edellisestä tapaamisesta noin yhdeksän vuotta.  Jesse ja Celine ovat Kreikassa käymässä perheenä lastensa kanssa.  Keski-ikän läheisyys on tuonut heihin kypsyyttä ja kun vanhemmat vihdoinkin pääsevät rauhassa olemaan kahdestaan, niin keskustelun sävy on jo rasittuneempaa. Vaikka hotelliyön pitäisi olla romanttinen, niin pariskunta alkaa väitellä arjen pikkuasioista sekä rooleistaan ja paukuttelee ovia perässään  - niin kuin suurin osa pitkään naimisissa olleista pariskunnista tekee. Kauniissa maisemissa kuvattu puhelias elokuva ei pääse edeltäjiensä tasolle kiinnostavuudessa saatikka romantiikassa, vaan se on uuvuttavan realistinen. Realistisella tarkoitan tässä sitä, että kukaan ei jaksa katsoa valkokankaalta arkista nahistelua, sillä sellaista näkee aivan tarpeeksi tosielämässäkin. Mutta ”Rakkautta ennen keskiyötä”  ei ole millään lailla huono elokuva, sillä pääosan esittäjät, jotka kirjoittivat suurimman osan repliikeistään, ovat luontevia, ja erityisesti Ethan Hawke tekee vaikutuksen poikaansa kaipaavana Jessenä. Nostan hattua kolmen elokuvan sarjalle, joka elää ja muuttuu päähenkilöidensä iän mukana tekemättä vääriä kompromisseja.  Kahdeksan pistettä. 

Pacific Rim 3D (2013)



Lajityyppi: 3D, seikkailu, sci-fi
Levittäjä: SF Film Finland Oy
Ohjaaja: Guillermo del Toro
Pääosissa: Charlie Hunnam, Rinko Kikuchi, Ron Perlman, Idris Elba, Charlie Day, Robert Kazinsky, Max Martini
Ensi-ilta: 2.8.2013
Kesto: 2h 12 min
Ikäraja: 12
3D-versio

Guillermo del Toron  ohjaama  toimintaseikkailu Pacific Rim  alkaa intensiivisesti näyttäen miten merestä nousee monta  tonnia painavia, Godzillaa muistuttavia hirviöitä.Niiden nimi on japaniksi kaiju. Suojellakseen ihmiskuntaa kansainvälinen armeija tekee niitä suurempia jaeger-robotteja, joiden jokaisen sisään tarvitaan kaksi pilottia. Jaegerit alkavat taistella hirviöitä vastaan voitokkaasti, kunnes tiedemiehet saavat tietää, että kaijut ovat vasta alkua merenpohjan syvyyksistä nouseville kauhuille. Eli maailmanlopun meininkiä! Tarinan keskiöön ilmestyy komeansorttinen jenkkipilotti (Charlie Hunnam) ja ja tämän kaunis, taistelulajeihin erikoistunut japanilainen työtoveri (Rinko Kikuchi). Noin 12-vuotaille pojille suunnattu elokuva muistuttaa hyyyyyvin paljon Transformers-elokuvia ja jos niistä pitää, niin tämä elokuva on nappivalinta. Pacific Rim on odotettu tapaus ohjaaja del Toron takia, ja isolla rahalla mainostettu tekele, joka ei varmaan petä fanejaan. Kyyninen kriitikko kuitenkin nyrpistää nenäänsä Pacific Rimin  kylmälle erikoistehostevyörylle ja samanlaisina toistuville taistelukohtauksille, koska tarinasta puuttuu sydän ja mielenkiintoiset roolit.  Se saa ( huokaisten ) kuusi ja puoli pistettä.

Odd Thomas (2013)


Lajityyppi: Jännitys
Levittäjä: Oy Future Film Ab
Ohjaaja: Stephen Sommers
Pääosissa: Anton Yelchin, Willem Dafoe, Addison Timlin, Patton Oswalt
Ensi-ilta: 2.8.2013
Kesto: 1h 33 min
Ikäraja: 12

Odd Thomas on nuori mukava mies, joka toimii pikkukaupungin hampurilaiskokkina. Hänellä on söötti tyttöystävä ( jota esittää ohjaajan tytär, näyttelemään kyvytön Ashley Sommers)  ja yliluonnollinen kyky nähdä kuolleita ihmisiä. Ne tulevat hänen luokseen hakemaan oikeutta kurjasta kuolemastaan. Ja Odd hakee oikeutta, joten  erikoisen harrastuksen takia nuorukainen on joutunut opettelemaan miten tapellaan, paetaan ja otetaan selvää asioista. Odd tarkoittaa outoa, ja nuorukaisella on kylällä nimensä veroinen maine, koska hän joutuu juttelemaan kuolleille tuon tuosta. Sitä on tuttujen vaikeaaa ymmärtää, joten Oddin kyvystä tai oikeammin kirouksesta tietää vain poliisipäällikkö ja tyttöystävä. Eräänä päivänä hänen kahvilaansa ilmestyy mies, jonka ympärillä on vaaran ilmapiiri, ja Odd tajuaa että tästä ei hyvää seuraa. Hän on oikeassa, sillä pieni kaupunki ja kaikki sen asukkaat ovat pian hengenvaarassa. Odd Thomas on ainut, joka voi pelastaa heidät, mutta hän joutuu itse samalla riskeeraamaan oman ja tyttöystävänsä hengen. Vastenmielinen, epätasainen Odd Thomas olisi pitänyt jättää tekemättä. Se perustuu Dean Koontzin kirjaan, ja yrittää olla nokkela, satiiria ja kauhua yhdistelevä nuortenelokuva ,mutta ei onnistu siinä. Anton Yelchin on pääosassa hyvä, mutta siihen ne hyvät puolet sitten jäävätkin. Käsikirjoitus on epämiellyttävä, kuolemalla leikittely ikävää ja nuorten suuhun laitetut repliikit aivan onnettomia. Annan kaksi pistettä kymmenestä.

3096 päivää/3096 Tage (2013)


Lajityyppi: Draama
Levittäjä: Oy Future Film Ab
Ohjaaja: Sherry Hormann
Pääosissa: Antonia Campbell-Hughes, Thure Lindhardt, Amelia Pidgeon, Trine Dyrholm
Ensi-ilta: 2.8.2013
Kesto: 1h 50 min
Ikäraja: 16

Totuus on tarua ihmeellisempää, todistaa elokuva 3096 päivää. Kymmenvuotias Natascha Kampusch siepattiin koulumatkalla Wienissä 1998, mistä kerrottiin uutisissa ympäri maailmaa. Hän pääsi pakenemaan sieppaajaltaan 8,5 vuotta myöhemmin, ja siitä seurasi ennennäkemätön mediasirkus. Natascha on kertonut selviytysmistarinansa kirjoittamalla kirjan, jonka perusteella elokuva 3096 päivää on tehty, ja hän on ollut ihmellisen ymmärtävä kaappaajaansa kohtaan, vaikka tämä käytti häntä hyväkseen, piti nälässä ja vankina, valehteli, hakkasi ja piti kellarissa vankinaan. Vuosien kuluessa kaappaajan ja kaapatun välille on väitetty syntyneen Tukholma-syndroomana tunnettu kiintymysside, vaikka Natascha sanoi, että hän ei menettänyt toivoaan vankeusvuosiensa aikana. Rauhallinen elokuva on tehty englanniksi, mikä on hyvin outo valinta, ja sen päälleäänitystekniikka kuuluu häiritsevän luonnottomana. Ehkä juuri siitä syystä miellän tämä elokuvan  ennenkaikkea televisioon sopivana tarinana. Antonia Campell-Hughes, joka esittää Nataschaa täysi-ikäisenä, on  erinomainen, ja kertoo pelkällä katseellaan tunneskaalansa.Kahdeksan ja puoli pistettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti